Enbrel: etanercept medicatie bij reuma, JIA, Bechterew

Enbrel: etanercept medicatie bij reuma, JIA, Bechterew Heeft u last van aanhoudende klachten na medicijngebruik bij reuma, JIA (jeugdreuma), psoriasis of de ziekte van Bechterew, dan wordt soms Enbrel voorgeschreven. Het zorgt ervoor dat een specifiek eiwit wordt tegengewerkt, waardoor ontstekingen beter kunnen worden behandeld. Omdat het medicijn kostbaar is, wordt het niet zomaar voorgeschreven. Wat is het werkzame bestanddeel, waarvoor wordt Enbrel toegepast en waarom moet het niet in de grote bagage bij vliegreizen worden gedaan?

Enbrel


Remmer voor TNF-α

Het medicijn is gemaakt om een zeer speciaal eiwit te stoppen. Het eiwit geheten tumor-necrose-factor-alfa zorgt ervoor dat ontstekingen worden gestimuleerd. Bij bepaalde ziekten of aandoeningen zorgt dit eiwit ervoor, dat toegediende medicatie niet aanslaat. Indien er dus Enbrel wordt gegeven heeft u reeds een behandelingstraject achter de rug, waarbij de pijnlijke klachten blijvend zijn. Oftewel de druk in de gewrichten of de gevolgen van psoriasis lijken maar niet weg te gaan. Door TNF-α als onderdrukker te gebruiken – etanercept als biologisch werkzame bestanddeel - kan de ontsteking vaak goed worden tegengewerkt.

Aanvulling op andere medicatie

Meestal wordt dit medicijn toegediend, indien andere medicijnen onvoldoende resultaat geven. Denk aan het paardenmiddel Prednison (Prednisolon), methotrexaat, sulfasalazine of NSAID’s. Deze hebben bij verschillende aandoeningen en ziekten de intentie om hardnekkige ontstekingen tegen te gaan. Het kan soms voorkomen dat de ontsteking niet lijkt weg te gaan en dus chronische vormen aanneemt. In aanvulling kan Enbrel worden toegediend, zodat ook voorgenoemde eiwit-factor wordt aangepakt. Die medicijncombinatie zal ertoe leiden, dat de ontsteking wel wordt bestreden. Vaak geeft het binnen enkele weken verbetering, waardoor de pijn en zwelling afneemt. Ook wordt schade aan gewrichten aanzienlijk beperkt.

Waarvoor wordt het zoal toegepast?

Het medicijn wordt gebruikt om ernstige aanhoudende ontstekingen aan te pakken. Het houdt in dat andere medicatie onvoldoende heeft gewerkt of niet aanslaat. Om de veroorzakende eiwit te bestrijden, wordt etanercept toegediend. Het wordt voornamelijk bij de volgende ziekten toegepast.

Psoriasis

Hierbij is er sprake van een chronische auto-immuunziekte van de huid. De opperhuid deelt te snel waarbij huidcellen onvoldoende tot rijping komen. Daarbij ontstaan rode vlekken, schilfers en soms schubben.

Artritis, reuma

Door toedoen van urinezuur en eventueel TNF-α wordt het synovium in de gewrichten aangetast. Het gaat daardoor opzetten, zodat omringende weefsels onder druk komen te staan. Gewrichtspijn kan in verschillende pijngradaties voorkomen waarbij het veel overlast veroorzaakt.

Overig

Bij de ziekte van Bechterew ontstaat een pijnlijke, haken vormende, ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom, bekken en heupen. Ook de jeugd variant van reuma oftewel jeugdreuma JIA kan ermee worden behandeld. We zijn gewend dat reuma bij het ouder worden voorkomt, echter soms kan het reeds op jonge leeftijd voordoen.

Kostbaar

Omdat het medicijn relatief duur is, wordt het niet snel voorgeschreven. Dit komt omdat het een “biologicals” medicijn is, oftewel voorkomt uit biologisch vorming. Gewone medicatie wordt kunstmatig gemaakt, waardoor het kostendrukkend is. Het zal zeker niet het eerste medicijn zijn, wat wordt toegediend om bepaalde klachten of ziekten te verhelpen. Omdat de zorg ook steeds duurder wordt en de ziektekostenverzekering steeds minder vergoedt, zal het dus in relatief uitzonderlijke gevallen worden voorgeschreven. Oftewel de noodzaak moet er echt zijn om dit medicijn verstrekt te kunnen krijgen. Merkt u door toediening van andere medicatie geen verbetering op, ga dan in overleg met de behandelend arts. Middels Enbrel kunt u in veel gevallen goed worden geholpen.

U gaat op reis!

Indien u een verre reis met het vliegtuig gaat maken, dan dient u voorbereidingen te treffen. De medicatie kan slechts goed blijven indien het voldoende is gekoeld (2-8 graden). Het kan echter niet in de bagage, aangezien het vrachtruim normaal onder het vriespunt ligt. In dat geval zal het medicijn te koud worden en is het onbruikbaar. Informeer bij het boeken bij de vliegmaatschappij hoe u uw medicatie veilig kunt meenemen in de handbagage. Let wel dat u voldoende koeling meeneemt, zodat het goed blijft.

Wanneer niet gebruiken?

Heeft u bepaalde aandoeningen of ziekten dan mag u het medicijn niet innemen. Het kan dan een zeer slechte werking hebben op de bestaande klachten. Denk aan hartklachten, geconstateerde kanker of Multiple Sclerose. Heeft u verder een kinderwens dan mogen beide partners het niet innemen, omdat het ernstige gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de ongeboren vrucht. Daarnaast mag u ook geen borstvoeding geven. Laat u verder voorlichten hoe u Enbrel wekelijks onderhuids injecteert en hoe u verder met het medicijn moet omgaan. Biedt het medicijn in een periode van vier maanden geen verbetering dan wordt ermee gestopt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Bechterew: inflammatoire rugpijn bij het ontwakenZiekte van Bechterew: inflammatoire rugpijn bij het ontwakenWakker worden met een stijve onderrug en pijn kan een teken zijn van de Ziekte van Bechterew. Naarmate men meer beweegt,…
Rugpijn: de ziekte van Bechterew – symptomen en behandelingRugpijn: de ziekte van Bechterew – symptomen en behandelingDe ziekte van Bechterew is een aandoening aan de wervelkolom die rugpijn veroorzaakt. Lees meer over de oorzaak, symptom…
Reuma: de ziekte van BechterewReuma: de ziekte van BechterewSpondylitis ankylopoetica ofwel, de ziekte van Bechterew, is een reumatische aandoening waarbij vooral gewrichtsontsteki…
Reuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaReuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaAcuut reuma, reuma en artrose. Er zijn meer dan honderd reumatische aandoeningen en vormen van reuma. Wat zijn de sympto…
Anticonceptiepillen: Hoe maak je een keuze?Anticonceptiepillen: Hoe maak je een keuze?Er zijn veel verschillende anticonceptiepillen op de markt. De pillen bevatten verschillende werkzame stoffen en zijn an…
Bronnen en referenties
  • http://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Afspraak-op-de-polikliniek/Klinische-Immunologie-en-Reumatologie/Patienteninformatie/Etanercept-Enbrel.htm
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Enbrel.aspx?mId=10704&rId=1275
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Psoriasis
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Bechterew
Reactie

Cd Kopijn, 23-03-2018
Ik ben een man van 75 jaar, hebt Bechterew al jaren. Nu heb ik gehoord van "Enbrel". Mijn vraag is: kom ik ook in aanmerking voor dit medicijn? Reactie infoteur, 24-03-2018
Het gaat in dit geval om een kostbaar medicijn en valt in de meeste gevallen niet binnen zorgpakketten of medische verzekeringen.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.