Verdoving bij mondhygiënist
Een behandeling bij de mondhygiënist kan soms erg pijnlijk zijn. Dit is voor iedereen verschillende en heeft te maken met de toestand van het gebit en het tandvlees en de eigen pijnbeleving. Als het echt te pijnlijk wordt kan er om een verdoving gevraagd worden. Maar wanneer laat je een verdoving zetten, welke verdoving kies je en is paracetamol ook voldoende als pijnstiller?
Waarom naar de mondhygiënist?
De mondhygiënist bestond vroeger helemaal niet. Tegenwoordig neemt deze de taken van de tandarts over. Tandartsen hebben steeds meer werk te doen en er blijft weinig tijd over voor een grote schoonmaak. Het beroep mondhygiënist kwam hiermee van de grond, om zo de schoonmaaktaken van de tandarts over te nemen. De tandarts maakt nog wel schoon maar doet dit vaak in een korte behandeling. De mondhygiënist trekt al gauw drie kwartier uit voor een behandeling, en zelfs nog langer indien dit nodig is.
Wanneer je last hebt van bloedend tandvlees, gezwollen en rood tandvlees, gevoelige tandhalzen, schuivende tanden of loszittende tanden dan is het raadzaam om het gebit goed te laten reinigen bij een mondhygiënist. Overigens is deze schoonmaak geen vrijbrief om voortaan niet zelf goed te poetsen. Voor een behandeling is geen doorverwijzing van de tandarts nodig. Toch zal een tandarts vaak een patiënt met tandsteen doorverwijzen.
Waarom doet het pijn?
Bloeden, rood en gezwollen tandvlees is ontstoken tandvlees. Tandsteen hecht zich makkelijk aan de tandvleesrand en zit boordevol bacteriën. Deze bacteriën kruipen graag onder de tandvleesrand. Daar veroorzaken ze en pocket: een opening tussen tandvlees en tand. De aanhechting van het tandvlees wordt dus slapper. Wanneer dit te ver doorzet ontstaat er een ontsteking die steeds dieper gaat en uiteindelijk gaat de tand of kies verloren. kaakbot wordt hierbij afgebroken en de kaak kan slinken. Ontstoken tandvlees doet pijn omdat het geïrriteerd is. Wanneer de mondhygiënist de tandvleesrand moet schoonmaken zal dit dan ook extra pijnlijk zijn.
Een andere reden voor pijn tijdens de behandeling is een blootliggende tandhals. Doordat het tandvlees ontstoken is, trekt het zich terug. De tandhals komt hierbij steeds verder bloot te liggen. Hoe meer deze komt bloot te liggen, hoe minder bescherming. Glazuur bevindt zich immers alleen op het bovenste gedeelte van de tand of kies. Bij aanraking zal de blootliggende tandhals dan ook reageren met een sterke pijnprikkel. Het lijkt soms net alsof er rechtstreeks op de zenuw geduwd wordt. Blootliggende tandhalzen zijn vaak al te herkennen door pijn bij het eten of drinken van koude of warme dranken of voedsel.
Paracetamol innemen
Behandeling die niet heel veel pijn doen kunnen vaak goed uitgezeten worden met behulp van paracetamol. Neem twee paracetamols een uur voor de behandeling in. Doe dit op tijd, want anders werken ze niet. Spreek met de mondhygiënist af dat je je hand opsteekt wanneer het echt teveel pijn doet. Hij of zij zal dan even stoppen. Steek niet bij ieder ding de hand op, vaak ga je bij voorbaat al zitten wachten op pijn. Hierdoor denk je veel vaker wat te voelen. Angst en spanning zorgen ook nog eens voor meer pijnbeleving. Probeer te ontspannen en aan iets leuks te denken zoals de (aankomende) vakantie, een leuke dagtocht, of beloon jezelf vooraf met iets leuks en denk daaraan. Na de behandeling kan het tandvlees bloeden en geïrriteerd zijn. Neem gerust nog eens een paracetamol in.
Verdoving: alleen de elementen die pijn doen
Niet altijd doet alles pijn. Soms heb je blootliggende tandhalzen aan bepaalde kiezen of tanden terwijl de rest er wel goed uitziet, of je tandvlees doet maar op bepaalde plekken pijn. In deze gevallen kan de mondhygiënist alleen deze elementen (tanden of kiezen) verdoven. De daarnaast gelegen elementen raken ook verdoofd. Deze methode van verdoven heeft als voordeel dat het vaak niet nodig is om de behandeling in twee zittingen te doen, omdat de tong niet verdoofd raakt.
Alles verdoven
Heb je overal pijn die niet vol te houden is, dan kan alles verdoofd worden. Helaas moet de behandeling dan wel in twee zittingen gedaan worden. Het is namelijk onverantwoord de gehele mond in één keer te verdoven, omdat je dan niet meer kan slikken, je tong niet voelt en ademhalen moeilijker wordt. De mondhygiënist zal eerst één zijde verdoven en behandelen, bijvoorbeeld links boven en onder. Na een aantal dagen kom je terug voor recht boven en onder. Het verdoven kost gemiddeld tussen de 13 en 18 euro en wordt vergoed afhankelijk van de verzekering.
Lachgas, narcose
Niet iedere mondhygiënist werkt met lachgas, informeer hiernaar. Lachgas zorgt ervoor dat je ontspant en zorgt ervoor dat prikkels niet direct aankomen in de hersenen. Na een behandeling met lachgas mag je een tijd geen auto rijden. Onder narcose wordt alleen in een ziekenhuis of kliniek gedaan. Een gewone mondhygiënist mag geen narcose toedienen. De korsten hiervoor kunnen wel aardig oplopen en worden vaak niet vergoed. Een behandeling met lachgas of onder narcose is niet nodig vanwege pijn, maar wordt vaak toegepast bij zeer angstige patiënten.