Gezondheid: Is blozen erg?

Gezondheid: Is blozen erg? Blozen is zoiets wat vaak net op de verkeerde momenten de kop op steekt en waar je relatief weinig aan kunt doen, het overkomt je … althans, dat denk je. Toch is dat niet helemaal waar, want je kunt er wel wat aan doen. Als je er echt last van hebt, zijn er wel wat mogelijkheden, maar dan moeten we eerst de oorzaak boven tafel halen.

Betekenis van blozen

Blozen is volgens het woordenboek: “Het onwillekeurig kleuren van de huid in het gelaat en de hals door vasodilatatie op grond van emotionele factoren” of “Rood worden van het gelaat door een bepaalde gemoedstoestand, o.a. verlegenheid, verrast zijn, schaamte, schuldgevoel, seksuele opwinding, etc.” of “Blozen komt ook voor als bijwerking van bepaalde medicijnen.”

Feitelijk wordt er maar een deel uitgelegd, maar wel het gedeelte waar we blozen het best van kennen en het meest mee associëren.

Wat is het?

Verschillende redenen kunnen de basis vormen van de aan de oppervlakte liggende bloedvaatjes die zich tijdelijk verwijden. Het hoofd en de hals worden dan zichtbaar rood. Behalve een soort schaamteachtig gevoel kan het ook voortkomen uit een verstoring in het energiesysteem van het lichaam. Verder kunnen vrouwen tijdens de overgang ook een tijdelijke verkleuring van de huid krijgen als ze de zogenaamde “opvlieger” krijgen. Dit verschijnsel heeft met de veranderende hormoonhuishouding te maken en tenslotte kan hetgeen tot je inneemt ook tot blozen leiden, zoals:
  • Sterk gekruid voedsel
  • Drankjes met alcohol
  • Bepaalde medicijnen

Feitelijk ontkomt niemand er aan, alleen bloost de ene mens meer dan de ander. Gemiddeld blozen we enkele keren per maand en meestal weten we het wel, want de huid warmt gedurende enkele seconden hevig op. Gelukkig voor de meeste mensen duurt het proces ook niet langer dan enkele seconden.

Een voordeel van ouder worden speelt bij blozen een rol, want als je ouder wordt stijgt gemiddeld genomen het zelfvertrouwen en blozen we beduidend minder.

Voordelen van blozen

Blozen geeft kleur aan het gezicht en doet af en toe zelfs aan verliefdheid denken. Blozen wordt door veel mensen charmant gevonden en geeft iets meer weer van de persoon, dan de man of vrouw die letterlijk en figuurlijk zonder blikken of blozen tegenover je staat.

Wat is er aan te doen?

Vooropgesteld dat je zelf bepaald of het iets is wat je wilt bespreken met je huisarts, zijn er enkele zaken waarmee je het blozen actief op kunt pakken. De ene optie vergt meer van je dan de andere optie, zoals:
  • Op het moment dat je het op voelt komen, verleg dan direct je focus naar iets wat je in je nabije omgeving ziet. Dat kan een willekeurig iets zijn.
  • Je kunt het ook gewoon zeggen met een kwinkslag. Zeker als je moet speechen of je geeft les, dan ben je er doorheen en trekt het meestal direct weg. Bovendien ben je mensen die menen er iets over te moeten zeggen, voor.
  • Volg cognitieve gedragstherapie. Je leert hier je gevoelens onder controle te krijgen tijdens spannende momenten, zodat ook de kans op blozen afneemt.
  • Ga onder het mes, men zal dan de zenuwstreng van het sympathische zenuwstelsel doorsnijden. Het helpt tevens tegen klamme handen.
  • Er zijn ook medicijnen die blozen doen afnemen, bijvoorbeeld Anxiolytica. Het betreft een middel wat angsten moet doen verminderen.
  • Als je weet dat het je zomaar kan overkomen, kan je ook op voorhand make-up opdoen die het in ieder geval niet zichtbaar maakt. Vaak is het wel een dikkere make-up die je dan op moet brengen.
  • Tijdens de koudere maanden kan je nog werken me coltruien en sjaals, die dekken een deel van de roodheid af. Echter, een ideale oplossing is dit niet, bovendien lijk je jezelf met een enorme col weg te willen cijferen en dat komt je zelfvertrouwen dan weer niet ten goede.

Hoe dan ook, de meeste mensen groeien er als het ware overheen, naarmate ze ouder worden. Dit heeft voornamelijk met een groeiend zelfvertrouwen te maken. Alleen staat er geen termijn voor en zal dit bij iedereen anders zijn.

Tot slot

Voor veel mensen is het iets wat eens kan gebeuren, maar voor sommige mensen wordt de angst om te gaan blozen steeds groter en is het bagatelliseren van het probleem, niet juist. Als je er echt last van hebt, pak het aan!
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blozen, hoe kom je er vanaf?Blozen, hoe kom je er vanaf?Blozen, we doen het allemaal wel eens. Een rood hoofd krijgen is vervelend. Meestal in een situatie waarbij we ons ongem…
Snel rood worden en blozen: oorzaken, oplossingen & tipsSnel rood worden en blozen: oorzaken, oplossingen & tipsRood worden of blozen is een reactie van het lichaam op een bepaalde emotie en kan erg onaangenaam zijn voor de betrokke…
Schaam je niet voor blozenSchaam je niet voor blozenBlozen, vaak niet zo leuk en het lijkt onvermijdelijk op de meest stressvolle momenten. Je wordt rood wanneer je bang be…
Het effect van blozenHet effect van blozenBlozen, veel mensen hebben er in meer of mindere mate zo nu en dan last van. De een kleurt tot diep in de nek en de ande…

Wat te doen bij gewrichtspijn?Wat te doen bij gewrichtspijn?Meestal gaat pijn in de gewrichten gepaard met stijve gewrichten. Gewrichtspijn kan plotseling ontstaan door een blessur…
Vermijd E951 (aspartaam) om vele aandoeningen te voorkomen!Vermijd E951 (aspartaam) om vele aandoeningen te voorkomen!Om voedsel (voorverpakt, voorbereid, kant en klaar) een bepaalde smaak te geven wordt onder andere de stof aspartaam toe…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.