10 opmerkelijke factoren die migraine kunnen uitlokken

10 opmerkelijke factoren die migraine kunnen uitlokken Migraine is een vervelende soort hoofdpijn, die gepaard gaat met misselijkheid en een bonkend hoofd. 10 tot 20 procent van de wereldbevolking heeft last van de aandoening migraine. Er zijn al veel onderzoek gedaan naar de oorzaak, maar deze blijft onduidelijk. Wel zijn er factoren die migraine uitlokken en de kans op een aanval vergroten. Veel van deze factoren kennen we al, zoals stress en hormonen. Maar er zijn nog meer factoren, waarvan je het niet verwacht dat die migraine uitlokken. Wel is het belangrijk om ook met deze factoren rekening te houden als migrainepatiënt. Veel migrainepatiënten zijn altijd opzoek naar de oorzaak van de migraineaanvallen. Door bepaalde factoren te identificeren is het mogelijk om aanvallen te voorkomen in de toekomst. Dit zorgt er voor dat je meer controle krijgt over de aandoening migraine.

1. Migraine door weersomstandigheden

Veel patiënten geven aan op regenachtige dagen meer last te hebben van migraine. Daarnaast kunnen sommige migrainepatiënten een aanval krijgen door een dalende luchtdruk, hoge temperaturen of een hoge luchtvochtigheid. Hier is nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Merkwaardig is dat dit wel als factor genoemd wordt bij veel patiënten. Helaas is het niet mogelijk om deze factor te vermijden.

2. Migraine door ontspanning

Migraine wordt vaak veroorzaakt door stress. Maar niet altijd is stress de directe oorzaak. De ontspanning die ontstaat na een stressvolle periode kan ook migraine veroorzaken. Het lichaam maakt met stress verschillende stoffen aan in het lichaam, de gehaltes van deze stoffen dalen weer wanneer de stress afneemt. Er zijn veel mensen die last hebben van weekendmigraine, dit is migraine die ontstaat op de eerste vrije dag.

3. Uitslapen

Het is algemeen bekend dat een te kort aan slaap migraine kan uitlokken, maar ook te veel slapen kan hetzelfde effect hebben. Iemand die gevoelig is voor migraine heeft baat bij een vaste routine. Het migrainebrein raakt van slag wanneer er van deze routine wordt afgeweken. Wanneer je veel last hebt van migraine is het verstandig om elke avond precies hetzelfde aantal uren te slapen en op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan.

4. Voeding

Dat te weinig eten of maaltijden overslaan migraine kan uitlokken is al bekend. Maar ook bepaalde specifieke voedingsmiddelen kunnen de oorzaak zijn van migraine. Voedingsmiddelen met tyramine (rode wijn, kazen, verwerkt vlees) en tannines (thee, koffie, appelsap) kunnen een aanval uitlokken. Mensen met coeliakie, glutenallergie, kunnen ook migraine krijgen door gluten. Door een voedingsdagboek bij te houden kan je er achter komen welke voedingsmiddelen bij jou als factor gelden.

5. Oestrogeenschommelingen

Schommelingen in het oestrogeengehalte kunnen migraine veroorzaken. De schommelingen ontstaan vaak tijdens de menstruatie, zwangerschap of overgang. Wanneer je regelmatig migraine hebt tijdens de menstruatie kan het helpen om een anticonceptiepil te slikken. Deze zorgt ervoor dat de schommelingen minder groot zijn. Een te zware anticonceptiepil, zoals de Diane pil, kan daarin tegen juist weer migraine verergeren. In de stop week hebben vrouwen die een 'zware' anticonceptiepil slikken vaker last van migraine.

6. Parfum

Een sterke geur kan bij migrainepatiënten een aanval uitlokken. Er zijn ook andere zintuiglijke prikkels die migraine uitlokken, zoals licht, warmte of geluiden. Bij overgevoeligheid voor sterke geuren is het verstandig om aan je collega's te vragen of zij deze parfum gedoseerder kunnen sprayen.

7. Koffiegebruik

Te veel koffie drinken kan een aanval uitlokken, dit komt door een te veel aan cafeïne. Zware koffiedrinker kunnen daarentegen migraine krijgen door een tekort aan cafeïne. Het is verstandig om de dagelijkse hoeveelheid cafeïne te beperken tot één kopje koffie. Wanneer je op het moment meer drinkt is het verstandig om te langzaam af te bouwen.

8. Seks

Fysieke inspanningen kunnen hoofdpijn uitlokken, zo ook seks. Niet alleen de lichamelijke inspanning is hier de oorzaak van, maar tijdens een orgasme ontstaat er een chemische verandering in de het brein.

9. Maaltijden overslaan

Routine is belangrijk voor een migrainepatiënt. Dit geldt ook op het gebied van maaltijden. De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar dit kan te maken hebben met de schommelingen in het glucosegehalte wanneer een maaltijd wordt overgeslagen.

10. Alcohol

Het lichaam metaboliseert alcohol in acetaat en dit kan leiden tot migraine. Om de dag na de alcohol migraine te voorkomen is het verstandig om met mate te drinken, hapjes te eten bij de drankjes en genoeg water te drinken. Bepaalde alcoholische drankjes hebben een sterker verband op de oorzaak van migraine. De kans is groter bij rode wijn en donkere likeuren zoals tequila en whisky.
© 2013 - 2024 Sharona1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…

Tekort rode bloedlichaampjes HB: wat kunnen de redenen zijn?Tekort rode bloedlichaampjes HB: wat kunnen de redenen zijn?Veel mensen hebben bloedarmoede en dat kan een aanzienlijke impact op het leven hebben. Met gewone anemie kan men normaa…
Pijn aan de ribben: oorzaken, behandeling & tipsPijn aan de ribben: oorzaken, behandeling & tipsPijn aan de ribben is geen lachertje: soms voelt het aan alsof er een mes in je ribben geplant wordt. Ribpijn kan sterke…
Bronnen en referenties
Sharona1991 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.