Zwaar gevoel in de onderbuik hebben door zwak bindweefsel
Een zwaar gevoel in de onderbuik kan diverse oorzaken hebben. Een daarvan is zwak bindweefsel. Dit is een kwestie van aanleg en al bij de geboorte aanwezig, maar niet direct op te merken. Het kan echter later verschillende vervelende problemen tot gevolg hebben. Sommige mensen hebben zwakke enkels, waardoor ze minder stevig staan en sneller kunnen vallen. Anderen hebben meer last van hun ruggenwervels die soms wat kunnen verschuiven, wat veel rugpijn kan veroorzaken. Ook de buik, en dan vooral de onderbuik, kan echter veel last van het aangeboren mankement hebben. Een zwaar gevoel in de onderbuik kan dan ook het gevolg daarvan zijn, zeker als na het veertigste jaar alle weefsels slapper worden.
Zwak bindweefsel zit altijd overal, ook in de onderbuik
Wie met zwak bindweefsel geboren is, heeft dat niet alleen in armen en benen, maar door het hele lichaam. Ook de weke delen in de buik bestaan uit bindweefsel. Baarmoeder, blaas en darmen worden dan ook minder gesteund dan bij mensen die normaal en steviger bindweefsel hebben. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen daar in de loop van de jaren een probleem mee krijgen.
Zwak bindweefsel en de invloed op de baarmoeder
Het grootste probleem levert vaak de baarmoeder op. Vrouwen met zwak bindweefsel hebben na de bevalling meer kans op een verzakking. De omgeving van de baarmoeder geeft immers niet die steun aan de steeds zwaardere baarmoeder, die deze eigenlijk nodig heeft. De druk op de banden, waar de baarmoeder mee “opgehangen” is aan de buikwand, wordt dan te groot. De buikspieren hebben meer “werk” om de hele toestand in evenwicht te houden. Ze raken dan ook sneller vermoeid en lopen de kans iets meer uitgerekt te worden, dan normaal het geval zou zijn.
Af en toe rust nemen
Regelmatig een uurtje rust nemen en gaan liggen is voor een zwangere vrouw met zwak bindweefsel aan te raden. Vooral als vrouwen meer dan een kind gedragen hebben zullen ze toch een grotere kans op een verzakking hebben. In hun jonge jaren hoeft dat niet meteen een probleem op te leveren, maar vooral na de overgang, als het hele lichaam aan stevigheid inboet, kan het soms erg lastig worden en een zeurende pijn veroorzaken.
Sommige mensen hebben een gekantelde baarmoeder
Vrouwen met zwak bindweefsel hebben ook een grotere kans op een gekantelde baarmoeder. Soms leidt dat tot tijdelijke pijnen aan de linker- of rechter lies, waar de bevestigingen van die banden zijn. Dat is lastig, maar niet direct gevaarlijk. Soms kantelt de baarmoeder na een tijd weer terug of ook de andere kant op, waardoor er opnieuw wat lichte pijn kan ontstaan. De spieren moeten dan weer aan de nieuwe situatie wennen.
Een zwaar gevoel hebben alsof er een steen in de onderbuik ligt
Vrouwen met zwak bindweefsel kunnen in de loop van de jaren een vervelend zwaar gevoel in de onderbuik krijgen. Een gevoel alsof er een steen in ligt die meegedragen wordt en waar het lichaam niet tegen bestand is. Vermoeidheid kan daar een gevolg van zijn. Pijn die via zwak bindweefsel optreedt, is meestal een zeurderige pijn, die in de loop van de dag optreedt.
Af en toe rusten is verstandig
Na een rustperiode is de last en het hinderlijke, zware gevoel meestal weer weg. De druk op het bindweefsel is in de liggende houding immers minder groot en het bindweefsel en de spieren herstellen zich dan weer. Dat is ook de reden dat de last bij het opstaan minder, of zelfs helemaal weg is en pas in de loop van de dag weer terugkomt. Het is verstandig om ook dan, vooral tijdens drukke dagen, de buikspieren toch even een uurtje rust te gunnen en tussendoor even te gaan liggen.
Blaas en darmen kunnen problemen krijgen door zwak bindweefsel
Blaas en darmen worden normaal gesteund door de buikspieren en het bindweefsel van de buikwand. Wie echter zwak bindweefsel heeft, heeft ook minder ondersteuning om alles stevig in de greep te houden. Bij het ouder worden zal ook de buikwand slapper worden. De darmen kunnen zwaar gaan drukken op de blaas en er soms zelfs voor zorgen dat de plasbuis in de verdrukking komt. Dan wordt het echter hoog tijd om een arts op te zoeken, want in dat geval kan er al snel een blaasontsteking ontstaan. Dat geldt voor mannen evengoed als voor vrouwen.
Liesbreuken
Zwak bindweefsel kan sneller leiden tot liesbreuken. Logisch, want het hele gewicht van de buikinhoud wordt voor het grootste gedeelte gesteund door de buikspieren. Het bindweefsel kan de helpende taak daarbij niet goed uitvoeren en dus wordt de druk op het buikvlies soms te groot. Daardoor kan gemakkelijk een scheurtje in het buikvlies ontstaan op de plaats van de lies, waar de druk op het buikvlies het grootste is.
Zelf een liesbreuk ontdekken
Een liesbreuk kunt u overigens zelf ontdekken door een hand op uw lies te leggen, de rug van uw andere hand tegen de mond te houden en daar hard op te blazen. Voelt u tijdens het blazen in de lies een bobbel ontstaan, dan is de kans groot dat u aan een liesbreuk lijdt en is het verstandig om een arts op te zoeken en het probleem te laten controleren.
Andere oorzaken voor een zwaar gevoel in de onderbuik
Zwak bindweefsel is niet de enige mogelijkheid voor een lastig, zwaar gevoel in de onderbuik. Ook mensen met een spastische darm, darmontstekingen en ontstoken divertikels (uitstulpingen in de darm) kunnen er bijvoorbeeld last van krijgen. Bij ontstoken divertikels in de darmen zit er soms wel wat bloed bij de ontlasting en/of schommelt de temperatuur wat op en neer. In dat geval is het altijd verstandig om naar de dokter te gaan.
De dokter waarschuwen bij koorts
Weet u dat u ontstoken divertikels in de darm hebt, maar loopt de koorts hoog op, waarschuw dan de dokter, want ontstoken divertikels kunnen soms tot een darmperforatie leiden. Een gevaarlijke buikvliesontsteking is dan niet ver meer weg.
Vastzittende ontlasting kan eveneens een oorzaak zijn van pijn
Klachten vanwege een spastische darm kunnen eveneens de oorzaak zijn van het zware gevoel in de onderbuik. Wie dat gevoel niet altijd en niet elke dag heeft, moet eens letten op de gang naar het toilet. Als de boel een paar dagen vast zit kan ook dat zorgen voor het zware gevoel, vooral vanwege de druk die er dan af en toe op het zwakke weefsel daaronder zit. Het is de meest onschuldige uitleg van het probleem. Vertrouwt u het echter niet, of krijgt u er steeds meer last van, ga dan toch maar even naar de dokter om het uit te laten zoeken.
Bij aanhoudende pijn in de onderbuik toch altijd even naar de dokter
Pijn is altijd een aanwijzing dat er iets mis kan zijn. Vooral aanhoudende en scherpe pijn is een reden om naar de dokter te gaan en te laten onderzoeken waar de pijn vandaan komt. Zwak bindweefsel is erg vervelend, maar levert eigenlijk nooit scherpe pijn op. Blijf met pijn in de onderbuik dus nooit lang lopen, maar laat even nakijken wat het veroorzaakt.
Op oudere leeftijd is er meer kans op pijn
Raak bij een zeurderige pijn niet meteen in paniek. Na het veertigste of vijftigste jaar kunt u gewoon wat leeftijdsgevoelige mankementen krijgen. Het is echter altijd goed om naar de dokter te gaan als u het niet vertrouwt. Laat het dan gewoon even uitzoeken. Als u eenmaal weet wat het veroorzaakt, kunt u meestal weer gerust slapen en dat is veel waard.
Reacties
Tjeu van Hout, 26-10-2018
Ik snap niet dat nergens in dit artikel wordt gesproken over het syndroom van Marfan. Dit is een erfelijke genetische afwijking waardoor bindweefsel slecht ontwikkeld. Vooral hart, aorta en ogen moeten daarbij steeds gecontroleerd worden.
Reactie infoteur, 26-10-2018
Het syndroom van Marfan is een andere aandoening. Daarbij wordt het bindweefsel eveneens niet goed aangemaakt, maar in een ander patroon. Daarbij wordt het bindweefsel juist minder flexibel en scheurt gemakkelijk. Bij het hypermobiliteitssyndroom, dat hier beschreven wordt, gaat het juist om extra zwak, maar wel zeer flexibel bindweefsel, waardoor de gewrichten en spieren weinig steun van hun omgeving hebben en snel uit balans kunnen raken. Het is een andere aandoening dan het Marfan syndroom.
Leoni, 31-10-2015
Mijn zoontje (8maand) is bekend met zwak bindweefsel, dit is uit meerdere operaties gebleken.
Waarvan 1operatie aan een hernia diafragmatica was (een gat/verzwakt middenrif)
Nu ligt hij nog steeds in het ziekenhuis met veel buikklachten.
Extreme krampen en na ontlasting weer tevreden.
In hoeverre kan het zwakke bindweefsel samen kunnen hangen met zijn darmproblematiek?
Artsen geven aan dat dit niet mogelijk is, maar het blijft voor ons een steeds terug komend probleem.
Ook krijgt hij door de onrust problemen met zijn ademhaling, zou dit ook door druk van de darmen kunnen komen?
Hoop mensen te treven die dit probleem herkennen of eventuele oplossingen te horen.
Reactie infoteur, 31-10-2015
Ik ben geen arts, maar ik weet wel dat problemen met een zwak middenrif of ook een breuk daarin, veel maagproblemen kan veroorzaken. Ik zie dat uw baby daaraan geopereerd is en het is mogelijk dat het kind daar nog een tijd last van zal hebben. Praat er eens met uw arts over of het mogelijk is om de voedingen over wat meer tijd uit te smeren en dan in kleinere porties, zodat het maagje niet teveel tegelijk binnen krijgt. Extreme darmkrampen kunnen ook van een overgevoeligheid voor lactose (in melkproducten) komen. Daar kan men een eenvoudige ademtest voor doen. Onze jongste zoon had dat ook en wij zijn destijds overgestapt op sojamelk voeding. Dat ging meteen super. Voorheen had hij overal last van.
Annie, 06-05-2015
Ik ben december 2011 geopereerd aan baarmoederkanker (geen chemo en bestralingen gehad) vanaf die tijd heb ik een zwaar gevoel in mijn onderbuik. Ik dacht het heeft tijd nodig, dit zei ook de gynaecoloog maar nu vind ik het toch wel erg lang duren.
Kent iemand dit gevoel?
Reactie infoteur, 07-05-2015
Ik vind het ook erg lang duren. Het kan natuurlijk ook aan het littekenweefsel liggen, maar als u zich echt ongerust maakt, zou ik het toch nog eens laten nakijken. Misschien eens een andere gyneacoloog consulteren? Als er via een echo of MRI niets te vinden is, bent u in elk geval wat gerust gesteld.