Hartkloppingen door chocolade

Hartkloppingen door chocolade Hartkloppingen kan je van het eten van chocolade krijgen. In chocolade zit cafeïne, een stof die stimulerend werkt op het zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Ook koffie,thee, cola en energiedrank bevat cafeïne. Hartkloppingen zijn meestal onschuldig maar bij langdurige hartkloppingen kunnen er bloedstolsels ontstaan. Deze zijn op de lange duur wel gevaarlijk voor de werking van het hart. Wees dus zuinig op je hart en matig met het gebruik van chocolade en andere producten met cafeïne.

Hartkloppingen

Het hebben van hartkloppingen is vervelend maar niet altijd even gevaarlijk. Iedereen heeft af en toe wel eens last van hartkloppingen, een overslaand hart of het gevoel dat het hart in de keel klopt. De hartslag wordt gereguleerd door hormonen en af en toe kan het ritme even op hol slaan. Bij hartkloppingen maakt het hart een te zwakke samentrekking. Het gevolg is dat het hart deze moet corrigeren met een volgende harde bons. Juist die bons voel je. Het lijkt ook wel alsof het harte en slag overslaat maar in werkelijkheid slaat het hart een slag extra. Wanneer dit vaker achter elkaar gebeurt spreken we echt van hartkloppingen. Deze kunnen ontstaan als gevolg van stress, hartproblemen maar ook het gebruik van cafeïne zoals chocolade.

Cafeïne

In chocolade zit cafeïne. Deze stof vinden we ook terug in cola, koffie en in mindere mate in thee. Cafeïne is een opwekkende stof: het heeft invloed op het gedrag van de gebruiker en stimuleert het zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Mensen die veel cafeïne gebruiken moeten vaker naar de wc. Het effect van cafeïne blijft ongeveer vijf uur aanhouden. Mensen die veel cafeïne gebruiken kunnen daardoor de hele dag door onder invloed zijn van deze stof.

In een reep (100 gram) chocolade zit ongeveer 20 tot 30 mg cafeïne. Ter vergelijking: in een kop koffie zit gemiddeld 80 mg en in een kop thee tussen de 0 en 40 mg. Cola bevat 15 tot 60 mg per glas. Een en ander hangt af van het soort en de sterkte. Een blikje (250 ml) energiedrank bevat zelfs 80 mg cafeïne. In chocolade zit dus niet zo gek veel cafeïne. Maar wie redelijk wat koffie, thee, energiedrank of cola drinkt én nog een reep chocolade eet krijgt op deze manier wel aardig wat cafeïne binnen. Vooral pure chocolade bevat meer cafeïne. Cafeïne begint na een half uur tot een uur al te werken. Het heeft een halveringstijd van bijna 5 uur. Dit wil het volgende zeggen:
  • 8:00 uur: pure reep chocolade met 30 mg cafeïne
  • 13:00 uur: nog 15 mg cafeïne in het bloed aanwezig
  • 17:00 uur: nog 7.5 mg cafeïne in het bloed aanwezig
  • 21:00 uur: bijna 4 mg cafeïne aanwezig
  • 2:00 uur: 2 mg cafeïne aanwezig
  • 7:00 uur: geen cafeïne meer aanwezig

Maximale dosering

Personen van 70 kilo die meer dan 600 mg per dag binnen krijgen kunnen last krijgen van verschijnselen als hoofdpijn en hartkloppingen. Bij zwangere vrouwen beginnen deze verschijnselen al met 300 mg per dag. Hoe lichter het lichaamsgewicht, hoe lager de maximale dosering is waarbij verschijnselen optreden.

Endorfine maakt je verslaafd aan chocolade

Bij het eten van chocolade wordt de neurotransmitter endorfine aangemaakt. Endorfine heeft een pijnstillende werking maar zorgen ook voor een gevoel van geluk en tevredenheid. Endorfines kunnen in verband worden gebracht met verslaving omdat ze het beloningssysteem in de hersenen stimuleren. Het is dan ook niet vreemd dat je verslaafd kan raken aan chocolade. Overigens wordt endorfine ook aangemaakt bij het nuttigen van voedsel waarin veel suikers verwerkt zijn. Je kan dus ook verslaafd raken aan ander snoepgoed. Chocolade werkt net wat meer verslavend doordat er ook cafeïne inzit.

Hartkloppingen door chocolade

Hartkloppingen hoeven niet specifiek door alleen chocolade opgewekt te worden, maar wie veel chocolade eet zal dit wel gaan merken. Zoals gezien heeft een reep pure chocolade bijna 24 uur nodig om afgebroken te worden in het lichaam. Wie regelmatig chocolade eet heeft dus continue een shot cafeïne in zijn lichaam. Cafeïne werkt stimulerend op onder andere het hart. Stimulerend is toch goed, zou je denken. In dit geval echter niet. Het hart raakt erdoor ontregeld en gaat onregelmatig kloppen. Om te ontdekken of hartkloppingen door het eten van chocolade wordt veroorzaakt is het aan te raden om gedurende minstens drie dagen geen chocolade te eten. maar niet alleen chocolade, ook andere producten met cafeïne zullen even vermeden moeten worden.

Krijg je hartkloppingen, blaas dan stevig uit. Het helpt bijvoorbeeld om even diep te kuchen/hoesten of om op de hand te blazen. Blijf rustig, ga desnoods even liggen. Paniek zorgt alleen maar voor meer hartkloppingen. Stop met het nuttigen van chocolade en neem voldoende nachtrust. Blijven hartkloppingen aanhouden ga dan langs de huisarts. Deze kan onderzoek doen en zal je eventueel doorsturen naar een cardioloog (hartspecialist).
© 2013 - 2025 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cafeïne en hartkloppingenCafeïne en hartkloppingenCafeïne is een stof die we vooral in koffie vinden, maar ook in thee, chocolade, energiedrankjes en pijnstillers voorkom…
Overslaand hart, wat kan het zijn?Overslaand hart, wat kan het zijn?Hartkloppingen, overslaand hart, wat kan de oorzaak zijn? Je hart is een pomp die jaar in, jaar uit, het bloed in je lic…
Hartkloppingen: een onregelmatige hartslagHartkloppingen: een onregelmatige hartslagBij een onregelmatige hartslag is men hiervan ook bewust door een onaangenaam gevoel van het lichaam en voel je een vers…
Hart slaat over, oorzaak en gevolgHart slaat over, oorzaak en gevolgWanneer het hart een slag overslaat, voelen we dit soms. Het gevoel van een gemiste slag of juiste en extra slag is duid…

Blaasontsteking: oorzaken, symptomen, behandeling, voorkomenBlaasontsteking: oorzaken, symptomen, behandeling, voorkomenEen blaasontsteking of cystitis is een ontsteking van de urineblaas. De urinebuis is daarbij ook ontstoken. Men spreekt…
SGA: baby is kleiner dan gemiddeld bij geboorteSGA: baby is kleiner dan gemiddeld bij geboorteAls een kind veel kleiner is dan je aan de hand van de duur van de zwangerschap kunt verwachten, kan het zijn dat je kin…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cafe%C3%AFne
  • www.koffieengezondheid.nl
  • http://www.voedingscentrum.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 10-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.