Overslaand hart, wat kan het zijn?
Hartkloppingen, overslaand hart, wat kan de oorzaak zijn? Je hart is een pomp die jaar in, jaar uit, het bloed in je lichaam rondpompt. Als je last hebt van een overslaand hart maakt je hart ineens een extra hartslag. Dit kan variëren van een overslag, of overslaande hartslag, tot een echte ritmestoornis. De ritmestoornis moet behandeld worden met medicatie of een schokje op de operatiekamer, of een ander methode. Een overslaand hart is gelukkig meestal (maar niet altijd) onschuldig. Hoe ontstaat een overslaand hart?
Een onregelmatige hartslag komt veel voor, en een hart wat zo nu en dan een slag overslaat, is vrijwel altijd niet direct levensbedreigend. Er zijn namelijk veel redenen waarom een hart onregelmatig kan slaan. Er is wel een verschil tussen hartkloppingen, een overslaand hart of een ritmestoornis.
Overslaand hart
Elk hart slaat wel eens over. Dit kan bijvoorbeeld komen door invloeden die je vaak zelf in de hand hebt, zoals:
- (te veel) koffie drinken.
- cafeïne binnen gekregen door andere drankjes, zoals energiedrankjes of (te veel) cola.
- pillen genomen die cafeïne bevatten, zoals bijvoorbeeld paracetamol met cafeïne.
- roken.
- alcoholgebruik.
- drugsgebruik.
- stress.
- te streng lijnen (hongeren).
- magnesiumtekort door ongezonde voeding.
- kaliumtekort.
- overige.
Het kan ook ontstaan door invloeden waar je zelf geen directe invloed op hebt, zoals:
- aandoeningen van de schildklier.
- aandoeningen aan de hartkleppen.
- ziektes, zoals reuma.
- hormonale aandoeningen.
- hartziektes.
- infecties.
- bijwerking van sommige medicijnen.
- emoties.
- overige.
Symptomen
De meeste klachten van een overslaand hart zijn onschuldig. Het voelt alsof er ineens een flinke klap in je borstkas gegeven wordt. Daarna gaat het hart weer op een gewone manier verder met kloppen of slaat een paar keer achter elkaar heel snel. Na een tijdje voel je misschien nog eens zo'n extra dreun. Zo'n flinke enkele hartslag (een soort zware bons in je borst) noemt men een extrasystole. Je kunt ervan schrikken maar meestal stelt het niet zoveel voor. Heb je echter extrasystoles die maar blijven komen, of heb je andere klachten, dan moet onderzocht worden of er geen afwijking aan (bijvoorbeeld) de hartkleppen is. Neem bij twijfel, of bij aanhoudende klachten of bij terugkerende klachten, contact op met een arts. Ook als je een overslaand hart hebt in combinatie met een van onderstaande verschijnselen, moet je met een arts overleggen:
- kortademigheid.
- hart slaat veel en snel en dat zakt niet af.
- je bent erg moe.
- zweten en/of klam aanvoelen.
- pijn op de borst.
- pijn in de kaak.
- pijn in een of beide armen.
- pijn in de buik of rug.
- pijn in de benen.
- misselijk.
- duizelig.
- gevoel flauw te vallen.
- flauwvallen.
- koorts.
- het gevoel dat er iets niet pluis is.
- overige.
Overslaand hart voorkomen
Om een gewoon overslaand hart (een hartslag die zo nu en dan een extra slag lijkt te maken - bijvoorbeeld een paar keer per minuut en niet elke dag) te voorkomen kan je het volgende proberen:
- drink geen koffie met cafeïne.
- drink een tijdje ook weinig of geen thee.
- drink geen frisrank met extra cafeïne zoals energiedrankjes.
- eet niet te veel zout.
- als je rookt, rook dan zo min mogelijk (stoppen is beter maar dat is voor de meeste mensen niet iets wat ze zomaar lukt).
- gebruik geen drugs, m.n geen drugs een oppeppend effect hebben.
- eet gezond maar niet te veel of te weinig.
- als je weinig groene groentes eet kan je een magnesiumtekort hebben. Je kunt meer voeding gaan eten met magnesium erin, of gebruikmaken van magnesiumolie (bijvoorbeeld uitwendig via de huid) of magnesiumtabletjes.
- beperk alcoholgebruik.
- lees de bijsluiter van medicijnen als je deze gebruikt, en kijk of de medicatie van invloed kan zijn op je hartslag.
- gebruik geen paracetamol met cafeïne, of andere pijnstillers waar cafeïne aan toegevoegd is. Behalve als je arts voorschrijft dat wel te doen.
- beperk gebruik van smaakmakers zoals Ve-tsin (bijvoorbeeld in Chinees eten).
- wandel wat vaker.
Wat zijn hartkloppingen?
Bij hartkloppingen in het algemeen is er sprake van een hart wat snel maar regelmatig klopt. Veel mensen ervaren hartkloppingen als onprettig en het kan angst oproepen. Het hart klopt snel, en je pols gaat snel. Een gezonde pols telt ongeveer 60 tot 80 slagen per minuut. Bij hartkloppingen is dit hoger, tot wel 120 tot 150 slagen of nog hoger per minuut. Als dit snel weer afzakt en de oorzaak is duidelijk, is het meestal een gezonde reactie van je hart op bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld als je net een paar trappen beklommen hebt, snel gelopen of gerend hebt, of veel cafeïne gedronken hebt, enzovoorts. Normaal gesproken zakt de snelle pols ook rap weer af als je rustig inademt, dan je adem even vasthoudt, en vervolgens langzaam weer uitademt. Herhaal dit een tijdje. Je zal dan voelen dat je pols trager wordt bij uitademen en weer wat sneller bij inademen. Als hartkloppingen niet afnemen kan je het beste toch overleggen met je huisarts. Ook als er sprake is van andere klachten, is overleggen met een arts noodzakelijk. Bij benauwdheid of pijn neem je uiteraard sowieso meteen contact op met een arts.
Hoe ontstaan hartkloppingen?
Hartkloppingen komen vaak voor, en vaak is de oorzaak onschuldig. Hartkloppingen kunnen bijvoorbeeld voorkomen bij:
- inspanning.
- stress.
- cafeïne gebruik.
- roken.
- angst.
- schrikken.
- volle maag en/of lucht in de maag.
- voordat je moet overgeven.
- overige.
Het is echter niet altijd duidelijk waardoor hartkloppingen ontstaan. Gewone hartkloppingen met een regelmatige maar snelle hartslag, waarbij er geen sprake is van andere bijkomstige klachten (en er is ook geen sprake van hart of vaataandoeningen) zakken weer na korte tijd af. Maar ook bij twijfel doe je er altijd verstandig aan om met je huisarts te overleggen. In ernstige gevallen kunnen hartritmestoornissen behandeld worden met o.a. ablatie (operatief de prikkelgeleiding corrigeren) of met een pacemaker.
Wanneer contact opnemen met een arts?
In veel gevallen zal je zien dat je overslaande hart een stuk rustiger wordt als je gezonder leeft, en als het goed is, zelfs helemaal niet meer overslaat. Is dit echter niet zo, of zijn de klachten ernstig, overleg dan met je huisarts. Je huisarts bellen over veranderingen in je hartritme is verstandig als je je zorgen maakt. Heb je een echte ritmestoornis, dan heb je flinke klachten en deze moeten sowieso altijd direct met een arts besproken worden. De klachten zijn dan anders dan een gewoon overslaand hart. Je hart is van slag af, en pompt beduidend sneller of juist heel traag. Je kunt ook duizelig zijn, pijn op de borst hebben, kortademig zijn of andere klachten hebben, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Als je twijfelt of je wel of geen onschuldig overslaand hart hebt, overleg dan ook altijd met een dokter. Men zal je bloeddruk meten en een ECG maken waarop te zien is of de problemen ernstig zijn of onschuldig.
Arts bellen bij een overslaand hart?
Als je een overslaand hart hebt en je hebt verder geen klachten, mag je toch de huisarts bellen als je zeker wilt zijn dat er niets bijzonders aan de hand is. Als je verder geen klachten hebt en je voelt je ook niet ziek, is het sowieso verstandig om de dokter te bellen indien:
- je hart dagelijks (of best wel vaak) overslaat.
- je hart vaak overslaat per minuut.
- je ook nog andere klachten hebt zoals moeheid of angst.
- je er benauwd bij bent.
- je vocht vasthoudt in enkels en/of onderbenen.
- je je onwel voelt.
- je duizelig bent.
- je bent flauwgevallen.
- je het niet vertrouwt.
Lees verder