Het nut van een allergietest

Het nut van een allergietest Veel mensen krijgen tegenwoordig te maken met een allergie. Zo kunnen mensen allergisch zijn voor een bepaalde stof, en zodra ze toch met deze stof in aanraking komen gaan ze niezen of krijgen ze rode bulten en verdikkingen op hun huid. Wanneer je deze verschijnselen hebt, kun je erachter komen of je ergens allergisch voor bent, door een allergietest te laten doen.

Mogelijke symptomen bij een allergie

Een allergische reactie op een bepaalde stof is vaak ongecontroleerd en fel, hetgeen zich op vele manieren kan uiten. Enkele voorbeelden van symptomen bij een allergische reactie zijn:

Eczeem

Eczeem is het meest voorkomende symptoom wanneer er een allergische reactie plaatsvindt. Eczeem kan ook wel omschreven worden als een allergische ontstekingsreactie van de huid, waarbij de huid erg rood wordt en blaasjes, schilfers en bultjes op de huid ontstaan.

Hooikoorts

Veel mensen zijn allergisch voor het stuifmeel van bomen en grassen. Komen zij hiermee in aanraking, dan krijgen ze hooikoorts, oftewel een sterke reactie van de slijmvliezen van de ogen, oren of neus. Wanneer je allergisch bent voor het stuifmeel van bomen en grassen dan heb je ook wel de zogenaamde pollenallergie, welke veel voorkomt in het voorjaar en de zomer. Bij hooikoorts lijkt het net alsof de persoon opeens heel erg verkouden is, doordat de persoon een loopneus krijgt en tranende ogen.

Niezen

Een ander veel voorkomend symptoom bij een allergie is niezen. Als mensen in contact komen met de stof waar ze allergisch voor zijn, dan krijgen ze een kriebel in de neus en moeten een aantal keren flink niezen.

Astma

Ook astma is een symptoom van een allergische reactie. Astma wil zeggen dat mensen niet meer goed kunnen ademen zodra ze met de stof in aanraking komen, oftewel het gevoel hebben alsof ze stikken.

Jeuk

Jeuk is een heel vervelend symptoom van een allergische reactie. Mensen gaan zich krabben op de plekken waar het jeukt, waardoor het in feite alleen maar erger wordt. De huid wordt dan erg rood en geïrriteerd, waardoor het naast jeuken ook nog eens erg pijn doet.

Het laten uitvoeren van een allergietest

Wanneer je een vermoeden hebt dat je ergens allergisch voor bent, dan kun je op verwijzing van de huisarts naar een huidspecialist c.q. dermatoloog bij jou in de buurt te gaan. Deze is gespecialiseerd in alles wat met de huid te maken heeft, zo ook allergische reacties van de huid. Tijdens een allergietest wordt er dus gekeken of je allergisch reageert op een bepaalde stof. In de meeste gevallen wordt een allergietest op een bepaalde wijze uitgevoerd. De persoon die de test uitvoert, zal op beide onderarmen hokjes tekenen met een nummer erin. Vervolgens wordt in ieder hokje op je huid een druppel van een bepaalde stof gedaan, welke een tiental minuten op de huid moet blijven zitten. Er worden verschillende druppels op de huid gedaan, die bijvoorbeeld de stof van walnoten, aardbeien, hazelnoten en haren van dieren bevatten. Na deze tijd is duidelijk te zien of je voor één van de stoffen allergisch bent, omdat de huid in dat bepaald vakje rood, dik en jeukerig aan zal voelen. Een allergietest is dus snel en gemakkelijk gedaan. Je huid kan nog even geïrriteerd zijn, maar je weet in ieder geval wel waar je precies allergisch voor bent.

Online een allergietest doen

Wanneer je nu geen tijd of geen zin hebt om naar een huidspecialist te gaan, bestaat er nog altijd de mogelijkheid om een allergietest online te doen. Je moet er wel rekening mee houden dat een online allergietest minder betrouwbaar zal zijn, dan wanneer de test op je huid wordt uitgevoerd door een specialist. De online allergietest kun je onder andere uitvoeren op de website van Is Het Allergie. Hier kun je testen of jouw klachten veroorzaakt worden door een mogelijke allergie. Ten eerste moet je aangeven in welke leeftijdscategorie je hoort en welke symptomen je precies hebt. Hierna moet er antwoord gegeven worden op vier vragen met een simpele ja of nee, en dan krijg je direct de uitslag van de test te zien. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je alle vragen met nee beantwoord hebt, en het dus volgens de test niet om een allergie gaat, maar dat je wel nog steeds de klachten hebt. Wanneer dit zich voordoet is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Na de allergietest…

Zodra je de allergietest hebt gedaan en erachter bent gekomen dat je voor een bepaalde stof allergisch bent, is het natuurlijk de bedoeling deze stof zo vaak en veel mogelijk proberen te vermijden. Er zijn ook bepaalde stoffen die moeilijk te vermijden zijn, waardoor er een andere oplossing gevonden moet worden. Wil je meer hierover weten, dan kun je meer informatie aan de specialist vragen die de test bij je heeft afgenomen, maar je kunt ook verschillende websites op internet hierover raadplegen.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Informatie over pinda-allergieInformatie over pinda-allergieHeel wat Nederlanders hebben last van een allergie. Een allergie wil zeggen dat zodra iemand met de betreffende stof in…
Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders en Belgen, en bij zo'n 10% van de Westerse bevolking. Hooikoo…
Hooikoorst symptomenHooikoorst symptomenJammer genoeg komt het hooikoorts seizoen er weer aan, iets waar een groot deel van de bevolking last van heeft. Het iet…

Soorten medicatie bij allergieënSoorten medicatie bij allergieënEen allergie is een felle reactie van het lichaam op een bepaalde stof. Er kunnen symptomen optreden zoals astma, jeuk,…
Prikkelbaredarmsyndroom (PDS): oorzaken, behandeling & tipsPrikkelbaredarmsyndroom (PDS): oorzaken, behandeling & tipsHeb je vaak last van buikkrampen en een onregelmatige stoelgang, zonder dat je arts een duidelijk aanwijsbare ziekte als…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Luvqs, Pixabay
  • www.ishetallergie.nl/
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.