Behandeling van psoriasis met biologicals

Een aandoening die vaak gezien wordt als besmettelijk door mensen die het niet kennen. Erg vervelend voor de persoon die het heeft, nog vervelender is de last die hij er nog meer van heeft. Een vrij nieuwe behandeling is die met biologicals.

Inhoud:


Psoriasis is een huidaandoening die over het algemeen erg vervelend is. Het geeft veel schilfers, jeukt erg en het ziet er voor anderen naar uit. Het is een chronische auto-immuunziekte die zorgt voor een ontstekingsreactie van de huid. De huid deelt zicht hierdoor te snel en daardoor ontstaat dus de rode onderlaag met daarop de witte laag schilfers.

Wat zijn biologicals?

Biologicals zijn kunstmatig gemaakte eiwitten met dezelfde structuur als de eiwitten die in ons eigen lichaam voorkomen. De meeste biologicals zijn antistoffen tegen de eiwitten die in ons eigen lichaam voorkomen, de zogenaamde T-cellen. De biologicals kunnen zich binden aan een te veel van deze T-cellen, die voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor ontstekingsprocessen, en hiermee ontstekingen remmen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor biologicals?

Omdat de behandeling met biologicals vrij kostbaar is wordt niet iedereen met psoriasis direct behandeld met dit medicijn. Je komt in aanmelding voor deze behandeling wanneer de psoriasis zeer ernstig is (dit wordt berekend in een percentage van het lichaam) en niet reageert op andere behandelingen zoals hormoonzalven of lichttherapie. Maar ook als aan deze eisen wordt voldaan ben je er nog niet. Voordat gestart wordt met behandeling moet er eerst veel uitgezocht worden, zo moet er getest worden of je geen TBC of Hepatitis hebt en voor vrouwen is het belangrijk om te weten of ze zwanger is.

Wat houdt een behandeling met biologicals in?

Soorten

Een behandeling kan met de volgende biologicals:
  • Humira (adalimumab)
  • Enbrel (etanercept)
  • Remicade (infliximab)
  • Stelara (ustekinumab)

Omdat de biologicals nog niet erg lang op de markt zijn kan er nog niet gezegd worden welke hiervan het beste werkt. Meestal wordt eerst gestart met de Humira of Enbrel. Vanwege het gebruiksgemak van Humira wordt meestal voor deze gekozen.

De griep

Een belangrijke opmerking is dat je met het gebruik van deze medicatie vatbaarder bent voor infecties door het uitschakelen van (een deel van) de T-cellen en het dus ook ten zeerste wordt aangeraden om de griepprik te halen zodra deze beschikbaar is. Mocht je dan alsnog de griep krijgen is contact met de huisarts verstandig om eventueel een behandeling met Tamiflu te starten om de griep makkelijker tegen te kunnen gaan.

Toediening

Het verschilt iets in hoe de behandelingen gaan met de verschillende biologicals. Ze worden door de patiënt zelf toegediend of via infuus toegediend. Hierom wordt ook Humira op dit moment het meeste gebruikt. Deze kun je als patiënt zelf éénmaal in de twee weken zelf toedienen, in het begin van de behandeling zal het middel iets frequenter toegediend moeten worden om het op te bouwen. Dit toedienen gaat met eenzelfde systeem als het spuiten van insuline bij patiënten met suikerziekte en is dus vriendelijk en makkelijk in gebruik.

Bijwerkingen

Bijwerkingen die kunnen voorkomen bij het gebruik van biologicals vaak optreden zijn:
  • Griepachtige verschijnselen
  • Infecties (veelal van de bovenste luchtwegen)
  • Reacties op de injectieplaats

Deze bijwerkingen worden betiteld als mild tot matig. De bijwerkingen die kunnen optreden bij langdurig gebruik van deze geneesmiddelen zijn nog niet bekend omdat deze middelen nog vrij kort verkrijgbaar zijn.
© 2013 - 2024 Lotte90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen: PsoriasisAandoeningen: PsoriasisPsoriasis is een chronische huidziekte die het meest voorkomt bij zowel jonge kinderen als volwassenen. De ziekte wissel…
Psoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis is een veel voorkomende, niet-besmettelijke huidaandoening. Psoriasis kan op elke leeftijd optreden en het is…
Psoriasis: symptomen, behandeling, soortenPsoriasis: symptomen, behandeling, soortenPsoriasis of ook wel plaque psoriasis is een aandoening van het immuunsysteem en een huidziekte. Psoriasis komt bij onge…
Psoriasis, een huidziekte met zware gevolgenPsoriasis is een ontsteking van de huid. Er zijn vijf soorten, elk met unieke tekenen en symptomen, zoals rode huid, wit…

Verstuikte enkel: wat te doen?Verstuikte enkel: wat te doen?Bijna iedereen gaat wel eens een keer door zijn enkel. Het doet pijn en erop lopen is lastig of soms tijdelijk onmogelij…
Misselijk door stress: symptomen en oplossingMisselijk door stress: symptomen en oplossingSteeds meer mensen hebben stress en dit kan leiden tot allerlei lichamelijke en psychische ongemakken. Zo kan stress er…
Lotte90 (14 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.