Gezondheid: Voetklachten

Gezondheid: Voetklachten Zonder dat er erg de nadruk op ligt hebben veel mensen last van de voeten, waarbij vrouwen meer dan twee keer zoveel voetklachten hebben dan mannen dit hebben. Man of vrouw, feit blijft wel dat de voeten naarmate je ouder wordt letterlijk en figuurlijk een blok aan het been kunnen worden. Maar ook op jonge leeftijd kunnen voeten je last bezorgen. Wat zijn veel voorkomende klachten en wat kan je er aan doen.

De voet

De 26 beentjes, 33 gewrichten, 19 spieren en bundels zenuwen zijn feitelijk uitermate ingenieus. Toch krijgt zo’n kleine 75% van alle mensen vroeg of laat last van de voeten en daarbij heeft het hebben van een Egyptische- (grote teen is grootste teen) of Griekse (tweede teen is grootste teen) voeten, niets mee van doen. Wel is het zo dat de mens het enige zoogdier is wat continu door de voeten “gedragen” wordt. Hoewel schoenen de voeten moeten beschermen, kunnen die ca. 8000 stappen per dag en per stap twee tot drie keer het lichaamsgewicht met de voeten opvangend, tot problemen leiden.

Beïnvloeding voetproblemen

Sommige mensen worden geboren met voetproblemen, maar de meeste mensen ontwikkelen problemen in de loop der jaren. Hierbij speelt de leeftijd een belangrijke rol en het beroep kan eveneens sterk beïnvloeden, denk maar eens aan de mensen die staande beroepen uitoefenen. De reden dat vrouwen veel meer problemen met de voeten hebben, wordt gezocht in te nauwe schoenen en langdurig dragen van hoge hakken. Hoewel de vrouw hier op jonge leeftijd nog weinig van merkt, uit zich dit vaak naarmate de vrouw ouder wordt. Daarnaast zijn er relatief veel vrouwen die, door het zwaarder worden tijdens de zwangerschap, problemen krijgen met de voeten. Voeten en enkels zwellen op en het spierweefsel verslapt naarmate bepaalde hormonen toenemen.

Leeftijd

Toch is leeftijd de grootste klachten veroorzaker. Als je ouder wordt, spreiden de voeten zich meer en niet voor niets dat naarmate je ouder wordt, je schoenmaat dus kan veranderen. De vetkussentjes onder de hiel en de bal van de voet worden dunner. Verder levert de bloedsomloop bij de ouder wordende mensen nog wel eens problemen op. Spreekt voor zich dat een zwaarlijvig persoon na verloop van tijd ook meer problemen met de voeten kan krijgen. De voeten moeten verhoudingsgewijs veel meer meedragen en dus “slijten” te voeten sneller. Aan de buitenkant wordt de huid droger en wrijving kan smetplekjes opleveren. Verder kan artrose of diabetes tot problemen aan de voeten leiden.

Sporen

Dan komt ook het sporten in beeld, want dat speelt vaak al op jonge leeftijd. Sporten is uitermate gezond, maar levert verhoudingsgewijs ook enorm veel blessures op. Waarbij sporten als hardlopen en dansen koplopers zijn, maar de weekendsporters ook met enige regelmaat bij de Eerste Hulp zitten. Armen, knieën én voeten komen daar veelvuldig onder de aandacht van de arts. Veel sporters zijn te weinig getraind en dat levert sneller blessures op, temeer we denken altijd meer te kunnen dan de praktijk uitwijst. Voeten zijn hier met enige regelmaat “de dupe” van.

Zwakke delen van de voet

Of je het een zwak deel moet noemen is de vraag, maar de bal van de voet levert vaak problemen op. Meer bij vrouwen en dat heeft dan weer te maken met de vrouwelijk gehakte schoen. Je gaat dan meer op je voorvoet lopen (je brengt in feite je hele lichaamsgewicht op dit deel van de voet) en dat kan extra eelt opleveren, een branderig gevoel en je middenvoetsbeentjes zakken als het ware iets meer door.

Verder worden enkels vaak als zwakker deel gezien, maar heeft te maken met de aanhechting van het been aan de voet. Bij veel sporten, maar ook gewoon lopen (bijvoorbeeld op een oneffen ondergrond) kan je je verzwikken en klapt als het ware je enkel om.

Wat kan je er aan doen?

Voor sommige voetblessures komt de fysiotherapeut in beeld, maar de pedoloog kan ook ingeroepen worden en soms is slechts rust de oplossing van een voetprobleem. Stem dit af met je huisarts, want even een dagje de voet rusten kan soms de oplossing zijn maar helaas niet altijd. Voor massage kan voetreflextherapie een prima rol spelen, maar belangrijker nog… als je naar de voeten kijkt als spiegel van het lichaam (wat het uitgangspunt van voetreflex is), kan je uit je klachten wellicht nog andere zaken halen. Via een stappenplan wordt de problematiek aangepakt en daarnaast worden de voeten gemasseerd.

Steun

Als je doorgezakte voeten hebt, kan je de voeten niet meer in de oorspronkelijke stand krijgen. Steunzooltjes kunnen wel helpen. Deze zetten als het ware je voet in de ideale stand. Daarnaast is het belangrijk dat je ook de juiste schoenen draagt. Laat je voet goed opmeten (lengte én breedte) en neem een schoen die steun geeft. Er zijn tegenwoordig zoveel modieuze schoenen, daar hoef je het niet voor te laten.

Hakken

Wil je hoge hakken dragen, wissel ze dan regelmatig af met lage hakken of loop op blote voeten in huis. Dit wordt te weinig toegepast. Als je weet dat je een flink stuk moet lopen, doe dan niet eigenwijs en draag lage schoenen. Andere handigheidjes zijn de sleehakken en de plateauzolen. De sleehak geeft iets meer steun aan de voet, als de hak hoog is. De plateauzool laat je verhoudingsgewijs niet zo enorm op je bal van je voet lopen, want je loopt wel hoger maar met heel je voet.

Sporten

Ook met de beste schoenen kan je nog een blessure oplopen, maar je verkleint de kans wel. De bekende merken hebben allemaal een eigen specifiek iets waarmee de zool verend wordt en dit vangt een stukje van de klap op die je lichaam bij iedere stap op je voet maakt. Kies in de sportwinkel uit wat je als prettig ervaart, dit is heel persoonlijk en laat je goed adviseren.

Verzorging

De verzorging van de voeten gaat verder dan gewoon schoonhouden. Zet je voeten af en toe in een speciaal voetenbadje waar je bijvoorbeeld een bruistablet bij doet (dit kan ook gewoon als je aan tafel iets zit te doen). Gun je voeten net dat beetje extra. Na het badje goed afdrogen, eventueel eelt weghalen, nagels recht afknippen en vervolgens de voeten lekker insmeren met een crème. Masseer de voet goed óf laat ze lekker masseren. Doe dit regelmatig als iets extra’s voor de voeten. Wees er voorzichtig mee… ze moeten je een leven lang dragen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VoetreflextherapieVoetreflextherapieVoetreflex is al eeuwenoud, afkomstig uit het en het valt zelfs binnen het vergoedingensysteem van de zorgverzekeraars (…
Voetreflextherapie, als onderdeel van onze verzorgingVoetreflextherapie, als onderdeel van onze verzorgingVoetreflextherapie, voetreflexzonetherapie of voetreflexmassage, het zijn allemaal andere woorden voor een beproefde the…
Voeten en hoge hakkenVoeten en hoge hakkenEigenlijk is voeten en hoge hakken geen goede combinatie. Dat is niets nieuws en toch lappen we het nogal eens aan de la…
Voeten, je staat er niet bij stilVoeten, je staat er niet bij stilVoetklachten komen bij één op de tien mensen voor en zijn dikwijls de oorzaak van minder goed kunnen bewegen. Meestal ga…

Maagkanker: oorzaak, symptomen, behandeling, prognoseMaagkanker: oorzaak, symptomen, behandeling, prognoseBij maagkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de maag. Wereldwijd komt longkanker het meeste voor, daarna vo…
(Chronische) vermoeidheid door bijnieruitputting(Chronische) vermoeidheid door bijnieruitputtingBen je altijd moe. Dan is er een grote kans dat je last hebt van bijnieruitputting. De bijnieren zijn een belangrijk org…
Bronnen en referenties
  • www.niiraja.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.