Pijnlijke billen, bips: wat kunnen de oorzaken zijn?

Pijnlijke billen, bips: wat kunnen de oorzaken zijn? De billen zijn feitelijk een stel zeer krachtige spieren, waarop we normaal zacht kunnen zitten. Door toedoen van indirecte aandoeningen kunnen de bips pijn doen, waardoor we ons ongemakkelijk voelen. We komen niet meer tot rust en we verhouden het lichaam. Daardoor kunnen aanvullende pijnlijke klachten worden veroorzaakt. Waarom heeft u pijnlijke billen en waarom is bij aanhoudende klachten een medische check nuttig?

Pijnlijke billen, bips


Aanleiding voor pijnlijke billen

Lekker en comfortabel zitten dat willen we allemaal. Meest belangrijke spier bij het zitten zijn de bips oftewel de billen. Het zachte achterwerk zorgt voor een goede houding tijdens het zitten, waarbij we geen overlast aan het zitten overhouden. Dit wordt anders indien door aandoeningen de bilspieren pijn doen. Wat zijn de verschillende aandoeningen waardoor pijnlijk zitten wordt?

Trochanteritis

De trochanter zit aan de zijkant van het been ter hoogte van bovenkant bovenbeen. Het is een uitstekende bot, waaraan spieren vanuit de rug en bips zijn verbonden met de beenspieren. Het is een belangrijk kruispunt, waarbij spieren en pezen op verschillende niveaus langs elkaar bewegen. Om die beweging soepel te laten verlopen, zijn slijmvliezen (beurzen) van toepassing. Indien aan de trochanterslijmbeurs een ontsteking ontstaat, dan kan het zeer pijnlijke gevolgen hebben. Of het straalt het been in of het zal de bips zeer pijnlijk laten aanvoelen. Uiteraard kan het ook om een combinatie gaan. Meest kenmerkende van de ontsteking is dat de persoon in een zijwaartse waggel gaat lopen, waarbij vaak een stok moet worden gebruikt.

Ischias, heupjicht

Een zeer pijnlijke aandoening is ischias in de volksmond ook wel heupjicht genoemd. Een langs de heup lopende zenuw is bekneld geraakt. Die zenuw heeft uiteinden langs de complete achterkant van het been, waardoor ernstige pijn van de bips tot hiel wordt veroorzaakt. Vaak kan door een aanpassing van de loopbeweging of houding er veel aan worden gedaan.

Overbelast SI gewricht

De verbinding tussen het heiligbeen en het bekken wordt gevormd door het SI gewricht. Het is een vrij stugge verbinding, waarop veel lasten terechtkomen. Zeker tijdens de zwangerschap zal het gewricht veel invloed uitoefenen. Door een toenemend aandeel relaxine zullen de spieren verslappen, waardoor het gewricht het bekken verder kan openzetten. Zo kan voldoende ruimte voor de bevalling worden vrijgemaakt. Dit kan vroegtijdig tot bekkeninstabiliteit leiden. Ook overbelasting door werk of intensief sporten kan grote invloed op het gewricht hebben. Het zitvlak kan pijn doen, waarnaast ook de benen en rug pijnlijk zijn.

Hamstringblessure

De hamstring zit aan de achterkant van het bovenbeen en bestaat uit een drietal spieren. De spieren zijn verantwoordelijk voor de achterwaartse beweging van het been, waardoor de loopbeweging kan worden gemaakt. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om een zijdelingse beweging te doen. De grootste spier bestaat voor de helft uit spierweefsel en is voor de helft gemaakt van pees. Indien er een stevige zweepslag aan het been voordoet, kan het om een hamstringblessure gaan. Het been zal zwellen, waarbij een bloeduitstorting van toepassing is en de pijn naar de bilspieren uitstraalt. Dit kan een enkele keer voorkomen, maar kan ook regelmatig terugkeren als chronische variant.

Uitstralende spit/ hernia

De ruggengraat is relatief flexibel, waarbij spieren aan de wervels en tussenschijven trekken. Indien een tussenschijf er deels uitschiet dan is er sprake van een hernia. Het geeft veel overlast in de onderrug, waarbij de pijn naar de pips en schouders kan uitstralen. Betreft het een hernia aan de derde tot vijfde lendenwervel, dan moet het operatief worden gecorrigeerd. Bij een ontzette tussenschijf van de eerste tot derde lendenwervel is er geen sprake van een hernia, maar gaat het om spit. Dit wordt veroorzaakt door te zoute voeding, waardoor de nieren in onderrugspieren verkrampen. Het leidt tot spanningen in de onderrug, waarnaast beklemde onderrugzenuwen tintelingen in het bovenbeen geven. Door het vermijden van zout, koffie, alcohol in combinatie met veel water drinken kan het snel overgaan.

Bekkenbodemproblemen

Gedurende de zwangerschap komt er veel spanning op de bekkenbodem te staan, waardoor het uitrekt. Zeker tijdens de bevalling zal het uitermate ver uitrekken. Het is normaal verantwoordelijk voor het tegenhouden van de darmen, waarnaast het een juiste positie van de schede, rectum en blaas verzorgt. Doordat de bekkenbodem aanzienlijk uitrekt, zal de vrouw na de geboorte van het kind oefeningen moeten doen om het te laten herstellen. Onvoldoende spieroefeningen leidt tot uiteenlopende problemen op latere leeftijd. Denk aan pijnlijke billen, rug, benen en buik, waarnaast de vrouw geregeld blaasontsteking heeft. Ook kan het leiden tot een ruwe schede-ingang, verkorte schede, de blaas in de schede voelen, gespannen anus en lastige ontlasting.

Gebroken stuitje

Het stuitje is het onderste deel van de ruggengraat en bestaat uit drie tot vijf samengestelde botjes. Het vormt het laatst overgebleven deel van de staart, dat onze verre voorouders hadden. Het heeft geen significante functie. Door een val op het stuitje kan het breken, waardoor pijnlijke klachten ontstaan. Die pijn kan uitstralen naar de billen en onderrug. Daarnaast kan het invloed hebben op de ontlasting, aangezien de persoon niet goed tot of pijnlijk aanspant/ perst. De druk zorgt dus voor een pijnlijk achterwerk. Daarnaast kan men lastig zitten.

Aambeien

Een pijnlijk rectum door toedoen van aambeien zorgt ervoor dat men slecht of zeer lastig kan zitten. De persoon dient veelal een zitkussen te gebruiken, zodat de druk op de anus wordt ontlast. Bij een aambei houdt een ader langdurig bloedstolsels vast, waardoor het tot een ontsteking kan ontwikkelen. Die ontsteking zorgt ervoor dat de ader gaat vergroeien, waarbij veel pijn kan worden veroorzaakt. De aambei zal vaak enkele weken ernstige overlast geven, waarna de invloed weer afneemt. Is er sprake van een chronische vorm dan kan worden overwogen om de aambei chirurgisch te laten verwijderen. Let wel het kan ook om de bloedende variant zijn waarbij gepaste properheid van belang is.

Laat u bij aanhoudende pijnlijke billen verder onderzoeken. Soms kan het middels een eenvoudige behandeling goed herstellen. Laat u informeren door de huisarts of behandelend arts.
© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke zijkant bovenbeen en bips: trochanter ontstekingPijnlijke zijkant bovenbeen en bips: trochanter ontstekingNa een dag werken wil je lekker in huis in je luie stoel tot rust komen. Je merkt echter dat je bips aan één zijde pijn…
Ischialgie (ischias): een vervelende rugpijnIschialgie (ischias): een vervelende rugpijnIschialgie, ook wel ischias genoemd, is een vervelende uitstralende zenuwpijn ter hoogte van de heup. Het begint in de r…
BBB: buik, billen en benen: huidverzorgingBBB: buik, billen en benen: huidverzorgingHet probleemgebied voor veel vrouwen zijn de billen, de buik en de benen. Vet kan zich makkelijk ophopen en het is een g…

Druppelincontinentie: symptomen, oorzaak en behandelingDruppelincontinentie: symptomen, oorzaak en behandelingDruppelincontinentie betekent druppeltjes plas verliezen. Waardoor ontstaat druppelincontinentie en wat kun je eraan doe…
Opgezette buik, waardoor kan het worden veroorzaakt?Opgezette buik, waardoor kan het worden veroorzaakt?Door toedoen van overmatige of eenzijdige voeding, aandoeningen of infecties kan de buik overmatig opzetten. De buik bev…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.