Borderline of andere stoornissen

Borderline of andere stoornissen Iedereen voelt zich wel eens somber, bedrukt en verdrietig. Iedereen heeft wel eens slapeloze nachten en kent periodes van vermoeidheid en verminderde eetlust. Als dit vaak voorkomt, spreken we dan van een depressie? Of zelfs een bipolaire stoornis? Wat doet het met je partner en wat als deze stoornis extreme gevolgen heeft voor je relatie.

Stoornissen herkennen

Iedereen die een relatie heeft met iemand die aan één van onderstaande stoornissen lijdt, kan beamen dat deze relatie niet soepel verloopt. Het is moeilijk om voor je jezelf te kiezen wanneer je partner weer in een toestand van apathie zit. Je moet oppassen dat je je intussen niet mee laat slepen en zelf in een depressie belandt. Zorg dat je je goed laat informeren door de hulpverlener en vraag wat je zelf voor je partner kunt doen.

Geef niet te veel toe en probeer je partner te verleiden tot kleine inspanningen. Breng structuur aan en sta niet toe dat je partner verzwelgt in zwartgalligheid. Trek je terug uit de relatie als deze destructief is voor jou en je gezondheid. Zeker wanneer er gedreigd wordt met de gevolgen van bepaalde beslissingen die jij neemt om jezelf in bescherming te nemen. Leven met iemand met één of meerdere vormen van een depressie is zwaar.

Bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis, is een ziekte die wordt gekenmerkt door wisselende stemmingen. De stemmingswisselingen kunnen af en toe optreden, met periodes van een normale stemming tussendoor, maar ook snel achter elkaar.

Er zijn verschillende symptomen om een bipolaire vast te stellen nl.:

Depressie

Een depressie is een periode van minstens twee weken aaneengesloten waarin je je zich het grootste deel van de dag somber, eenzaam en verdrietig voelt of geen interesse meer hebt in het ondernemen van activiteiten in welke vorm dan ook. De zin ontbreekt je aan werkelijk alles. Allerlei andere verschijnselen kunnen zich daarbij voordoen zoals:
 1. geen eetlust.
 2. slapeloze nachten.
 3. gedachten aan de dood.
 4. veel en vaak piekeren.
 5. geen doel/uitweg meer hebben.

Manie

Een manie is een periode van minstens één week aaneengesloten, waarin je meestal extreem vrolijk en uitgelaten bent. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aan kunt, je loopt over van de goede ideeën om maar te zwijgen over een onuitputtelijke portie tomeloze energie. Bij het ondergaan van een extreme vorm van een manie kun je je relatie op het spel zetten en jezelf in de schulden werken.

Hypomanie

Een hypomanie is een periode van tenminste vier dagen aaneengesloten die lijkt op een manie. Een hypomanie is minder extreem dan een manie, is minder ernstig en ingrijpend. Maar ook bij deze vorm is men vrolijker en energieker dan normaliter het geval zou zijn.

Bipolaire stoornis, type 1 en 2

Er zijn twee voorkomende types stoornissen:
 1. De bipolaire stoornis type 1. De diagnose wordt gesteld als je tenminste één keer manisch bent geweest.
 2. De bipolaire stoornis type 2. Dit type onderscheidt zich van het eerste als je tevens een hypomanie en een depressie hebt gehad.

Behandeling

Vroeger, toen de ziekte nog niet bekend was, werd men geconfronteerd met falende hulpverleners. Tegenwoordig wordt je geleerd om te gaan met je ziekte. Je volgt een traject waarin je begeleidt wordt door een psychiater. Ook krijg je medicijnen in de vorm van antidepressiva. Hiermee wordt je stemming gestabiliseerd. Er zijn zelfs cursussen die je kunt volgen.

Borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS)

De diagnose borderline is moeilijk te stellen omdat er veel factoren van deze ziekte overeen komen met andere stoornissen en depressies. Maar mensen met borderline slagen er in ieder geval niet in om op anderen te reageren met een passende emotie. Ze zijn onvermogend om met emoties en gevoelens om te gaan. Daarnaast hebben ze mogelijk ook moeite met het goed aflezen van intenties en emoties van de gezichten van anderen. In feite leven ze in hun eigen wereld en beseffen niet wat ze een ander aandoen. Dit kan destructief werken binnen de relatie. Mensen met BPS zijn bovendien intelligente en creatieve mensen. Zij kunnen zich ontplooien tot zeer manipulatieve stalkers.

Kenmerken

 1. Je relaties tot anderen vertonen extreme ups en downs. Je klemt je vast aan je partner en bent tot alles bereidt om een ( ingebeelde ) breuk te hechten.
 2. Je kunt enorme woede uitbarstingen vertonen.
 3. Je hebt chaotische relaties.
 4. Je bent impulsief.
 5. Je hebt de neiging tot zelfdoding.
 6. Je voelt je leeg en minderwaardig.
 7. Je kunt paranoia worden.
 8. Je hebt sterk wisselende stemmingen en bent onvoorspelbaar.
 9. Je doet aan zelfverminking.
 10. Je denkt zwart/wit.

Behandeling

De behandeling van deze ziekte is nagenoeg gelijk aan die van een bipolaire stoornis.
© 2014 - 2024 Writersblog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cyclothyme stoornis: een milde vorm van bipolaire stoornisCyclothyme stoornis: een milde vorm van bipolaire stoornisIemand die bipolair is, heeft periodes van manische stemmingen afgewisseld met periodes van depressieve stemmingen. De s…
Bipolaire stoornis (manisch depressief)Bipolaire stoornis (manisch depressief)Een bipolaire stoornis is een stoornis waarbij je veel stemmingswisselingen hebt. Een ander woord hiervoor is manisch de…
Bipolaire stoornis oftewel manische depressieEen bipolaire stoornis wordt ook wel een manische depressie genoemd. Deze stoornis kan zowel bij mannen als vrouwen voor…
Manische depressieManisch depressieve stoornis is een stemmingsstoornis. Tegenwoordig is de naam manisch depressief vervangen door bipolai…

Moedervlek of kanker: verschil goede en slechte huidvlekken!Moedervlek of kanker: verschil goede en slechte huidvlekken!Het hebben van vlekken op de huid is vrij standaard. Velen van ons hebben verschillende moedervlekken, waarbij de kleur…
Brandend maagzuur en te veel of te weinig maagzuurBrandend maagzuur en te veel of te weinig maagzuurIn de maag worden de vaste voedingsstoffen bewerkt en verkleind om tezamen met het maagsap via ringvormige samentrekking…
Bronnen en referenties
 • http://www.dehoop.org/17120/wat-kun-je-doen-aan-manipulatie.html op 13-01-2014
Writersblog (20 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.