Hernia's, niet alleen voor volwassenen
Een hernia kan op verschillende plekken in het lichaam voorkomen en is eigenlijk niets anders dan een uitstulping die tegen een zenuw aan kan drukken, dit kan pijn veroorzaken, maar het is ook heel goed mogelijk dat de hernia er ongemerkt zit. De hernia waar in Nederland het meest over gesproken wordt, is een rughernia. Deze ontstaat meestal door een versleten of beschadigde tussenwervelschijf in de rug. Dat jongeren ook een hernia kunnen krijgen is echter minder bekend. Een hernia gaat over het algemeen vaak samen met het beeld van een ouder persoon, die zijn of haar rug door de jaren heen heeft ''opgemaakt''. Niets is echter minder waar, hernia's zijn ook bij jongeren een veelvoorkomend verschijnsel waar in de medische wereld relatief weinig aandacht aan wordt besteed. Dit kan soms ten koste gaan van een juiste diagnose en een snelle behandeling.
Huisartsen en hernia's
De meeste mensen kennen het wel: pijn in de rug. Altijd vervelend, maar vaak van korte duur. Lastiger wordt het wanneer de pijn aanhoudt of regelmatig terugkeert. Soms wordt de pijn erger. Zou het tijd worden voor een tripje naar de huisarts? Dit is altijd verstandig, ook als het niet om een hernia gaat. De huisarts kan vaak een oorzaak voor je pijn vinden om zo tot een passende behandeling over te kunnen gaan. Het is echter wel verstandig om altijd naar je eigen gevoel te blijven luisteren. Ben je nog jong? Dan zal de huisarts de pijn vaak afschrijven op een bekkenscheefstand, ingekorte spieren of een verkeerde houding. Deze diagnoses kunnen ook (on)terecht bij volwassenen vastgesteld worden, al zal de mogelijkheid van een hernia hier toch sneller ter sprake komen. Laat je, ongeacht je leeftijd, nooit tegen beter weten in wegsturen met een diagnose die niet als de juiste voelt. Niemand kent jouw lichaam als jijzelf. Wacht je echter te lang, dan zou het kunnen dat de pijn uitstraalt naar een of beide benen, billen en/of voeten. Trek op het moment dat dit gebeurt, direct aan de bel. Bivakkeer desnoods op de stoep van de huisartsenpraktijk, maar zorg voor een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Ook pijn bij het hoesten, niezen en persen kunnen duiden op een hernia, net als pijn bij langdurig zitten, staan en lopen.
MRI
In het ziekenhuis zullen ze, na beoordeling van de klachten, overgaan op een MRI-scan. De neuroloog kan vervolgens aan de hand van de scan zien of je inderdaad een hernia heb. Schrik niet, de rug is vaak veel slechter dan je verwacht. Zelfs een persoon zonder klachten kan een of meerdere beschadigde tussenwervelschijven of zelfs hernia's hebben. Zolang er geen klachten zijn, kun je hier echter prima mee leven. In geval van een hernia die wel pijnklachten veroorzaakt, zal de neuroloog je meestal doorverwijzen naar de neurochirurg. Deze zal op zijn beurt beoordelen of er op een operatie overgegaan moet worden.
Operatie, ja of nee?
Dan komt het: het struikelblok voor de meeste jongeren. De pijn kan ondertussen erger zijn geworden, misschien niet meer uit te houden zelfs. Alle procedures, wachttijden en onderzoeken tot het moment van het ontmoeten van de neurochirurg hebben je zenuwpijn geen goed gedaan. Hoopvol kijk je deze arts aan, zal hij het eindstation zijn? Als hij je wil opereren, ben je waarschijnlijk pijnvrij, je zal niet langer belemmerd worden in je dagelijkse activiteiten. Uitgaan zal weer vol te houden zijn, een avondje bioscoop wordt weer leuk en ook je concentratie tijdens de studie komt hopelijk weer terug. Maar helaas, je bent te jong. De neurochirurg vertelt je dat een operatie op jouw leeftijd alleen mogelijk is wanneer je uitval in je voet/been krijgt, of wanneer je last heb van urineverlies. Hopelijk heb je daar geen last van, maar dit nieuws is toch wel erg slecht. Hij stelt je voor om over te gaan op een conservatieve behandeling. Veel mensen hebben daar baat bij en dat is zeker het proberen waard. In het algemeen geldt: een operatie is echt het laatste redmiddel. De conservatieve behandeling houdt in dat je aan zowel je houding als je spieren gaat werken, zodat je minder last krijgt van de pijn. Ook zul je leren om je rug zo goed mogelijk te gebruiken. Een hernia verdwijnt namelijk vaak vanzelf, bij de een duurt dit enkele weken, bij de andere enkele maanden, maar de klachten kunnen ook jaren aanblijven, en dan is je jonge zorgeloze leven opeens een stuk minder onbekommerd.
Wanneer de conservatieve behandeling niet blijkt te werken
Na verschillende oefeningen, tips en tricks en vooral veel tijd, blijkt de hernia bij sommige mensen toch niet zo snel weg te trekken als gehoopt. Geef de moed echter niet te snel op, de conservatieve behandeling begint vaak pas na enkele maanden te werken. Maar, wat nou als de pijn aan blijft houden, of zelfs groeit? Een operatie klinkt steeds beter in de oren, zelfs de artsen beginnen te twijfelen. Toch ben je nog steeds te jong en durft niemand het risico aan. Twijfel niet om een second opinion aan te vragen. Het ene ziekenhuis is het andere niet en hetzelfde geldt voor de artsen. Mocht het andere ziekenhuis je wel willen opereren, dan heb je die optie altijd nog achter de hand.
Alternatieven
Toch moet het feit dat een operatie het
laatste redmiddel is, opnieuw worden benadrukt. Mocht het ziekenhuis waar je onder behandeling loopt er niet uit zichzelf over beginnen, kaart dan zeker de optie pijnpoli aan. Hier wordt er een ontstekingsremmer in je zenuw gespoten en dit kan enkele maanden tot jaren effect hebben. Dit geeft de hernia de tijd om uit zichzelf te verdwijnen. Verder is het ook mogelijk om met een beetje geduld en een hoge pijngrens de hernia uit te zitten. Medicatie zou hierbij kunnen helpen, maar informeer hier
altijd eerst over bij je arts.
Vergeet niet dat dit alles een lang traject is waar vele gesprekken, onderzoeken en weken tot maanden wachttijd aan vooraf gaan. Luister goed naar je eigen lichaam en wees niet bang om af en toe aan te dringen.