Omgaan met angst: je bent het waard

Omgaan met angst: je bent het waard Angst en stress zijn twee problemen die moeilijk aan te pakken zijn. Zij worden namelijk gevoed door slechte gedachten, waardoor een patiënt in een vicieuze cirkel terechtkomt. Er is geen snelle manier om angst aan te pakken, maar er zijn wel oplossingen beschikbaar. Vaak is het wat zoeken naar de juiste behandeling en soms kan je ook ontmoedigt raken. Wacht echter niet om deze problemen aan te pakken, en ga voor een gelukkig en vol leven. Ontspannen kan misschien eerst wat moeilijk zijn, maar het lukt zeker met de volgende stappen.

Ontspan je lichaam

Een patiënt die lijdt aan angst en stress, heeft gegarandeerd ook last van een gespannen lichaam. Dit kan tijdelijke kwaaltjes of ongemakkelijkheid veroorzaken, zoals hartkloppingen, zweten, zich angstig voelen, verwarring en nog veel meer. Patiënten die al iets langer last hebben van angst en stress zullen deze gevoelens meer ervaren en vaak ook last hebben van bijkomende kwalen. Zo gaat iemand die worstelt met een angstprobleem de angst gaan vermijden. Vaak sluiten ze zich af van familie en vrienden en leven zij een gesloten bestaan waarbij zij zijn afgesloten van de buitenwereld.

Bron: Thomas Wanhoff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Thomas Wanhoff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Toch hoeft het niet zo te zijn. Een eerste stap is het ontspannen van je lichaam. Vergeet even de onderliggende oorzaken of problemen in je leven en probeer je lichaam tot rust te brengen. Dit kan echter wat oefening vragen. Begin bijvoorbeeld met 15 minuten lichamelijke ontspanning en bouw dit op naarmate de tijd vordert.

Maar wat kan je nu doen om je lichaam te ontspannen? Wel, dit hangt af van persoon tot persoon. Veel mensen vinden een wandeling ontspannend, maar dit is natuurlijk niet zo evident wanneer je angst hebt om je huis te verlaten. In dit geval is het misschien beter even te genieten van een heerlijk, warm bad of een warme douche. Verwen jezelf en breng je lichaam tot rust. Er zijn heel wat opties die je thuis kunt uitvoeren. Zo kan je gebruik maken van een ademhalingstechniek of yoga. Er zijn heel wat video's op het internet die graag ontspanningstechnieken aan je voorleggen.

Ga om met slechte gedachten

Een slecht denkpatroon is vaak voeding voor angst. Het is zeker niet gemakkelijk om deze slechte gedachten uit je hoofd te bannen en daarom vraagt dit ook heel wat oefening. Slechte gedachten vergeten en positief denken is de sleutel voor de aanpak van angstaanvallen.

Wees vriendelijk tegen jezelf

Patiënten die leiden aan angst geloven de slechte gedachten die zij aan zichzelf vertellen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: "Ik ben lelijk, waarom zou iemand van me kunnen houden", "Waarom zou ik proberen, het lukt me toch niet". Deze gedachten voeden zonder twijfel je angst, maar deze gedachten stoppen is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De oplossing voor slechte gedachten is geen snelle oplossing. Je moet namelijk opnieuw leren hoe je tegen jezelf praat en hoe je over jezelf denkt. Neem nu even tijd en schrijf positieve dingen over jezelf op een stukje papier. Dit kan eender wat zijn, bijvoorbeeld: "ik ben lief", "ik ben vriendelijk", "ik draag zorg voor mensen rondom mij", "ik ben goed in sport", enzovoort. Sommige mensen kunnen hier al problemen ondervinden. Misschien kan je wat hulp vinden bij anderen. Vraag hen hun mening en positieve opmerkingen. Hou daarna dit stukje papier bij je en lees alle positieve dingen wanneer je angstig bent, of wanneer je je even niet goed voelt. Jij bent het echt wel waard.

Geef je over

En als de angst dan toch even overneemt, denk dan even: "Wat is het ergste dat mij kan overkomen?" Een paniekaanval gaat altijd voorbij en is zeker niets om je over te schamen. Soms moet je je overgeven aan de angst, en niet langer vluchten. Vluchten is een normale reactie wanneer wij angstig of bang zijn. Maar soms kan het vluchten ervoor zorgen dat angst overneemt.
Als je last hebt van een zware angststoornis is het zeker niet gemakkelijk om je aan je angst over te geven, en dit wordt ook zeker niet verwacht. Vraag zeker hulp wanneer je last hebt van hardnekkige angst. Bouw alles traag op en dwing jezelf niet om angst op één dag te overwinnen.

Een voorbeeld: je hebt angst als je jouw huis moet verlaten. Begin met kleine stappen. Maak een korte wandeling of loop even rond in je tuin. In het begin kan het gebeuren dat je vrij angstig bent en dat het lijkt alsof je het nooit zal verslaan. Maar oefening baart kunst, want deze kleine stappen zullen je helpen om langzaamaan terug vertrouwen in jezelf op te bouwen.

Perfectie bestaat niet

Perfectie is ook voeding voor angstaanvallen. Daarom is het belangrijk dat je deze gedachte loslaat. Niemand is perfect, ook jij niet. Ook de succesvolle mensen waar je naar opkijkt zijn zeker niet perfect. Als je even goed nadenkt, kan je ook bij hen zeker wat gebreken vinden.

Hetzelfde geldt bij het overwinnen van angst. Soms zal je slagen, maar soms kan je ook falen. Het is hier zeker belangrijk om het falen te aanvaarden en opnieuw te proberen.

Draag zorg voor jezelf

Angst kan ervoor zorgen dat je jezelf gaat wegcijferen. Doet dit zeker niet. Draag zorg voor jezelf en verwen jezelf wanneer je dit kan. Gezond eten is alvast een belangrijke bijdrage, maar niet de enige factor. Wat rustige lichaamsbeweging kan zeker helpen om je beter te voelen.
© 2014 - 2021 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dwangstoornis: leren ontspannenDwangstoornis: leren ontspannenIemand die last heeft van een dwangstoornis, heeft veel last van stress. Door dwanggedachten en vaak ook het moeten uitv…
Ontspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijkOntspannen: ontspannen is zowel lichamelijk als geestelijkOntspannen zijn helpt mensen een prettiger leven lijden. Maar goed ontspannen zijn is ook nodig om angsten te voorkomen.…
Ademhalingstechnieken voor een ontspannen gevoelAdemhalingstechnieken voor een ontspannen gevoelDoor een goede ademhaling voorzie je het lichaam van voldoende zuurstof. Door een juiste buikademhaling zul je meer zuur…
Examenstress of examenvreesExamenstress of examenvreesMet een examen in het vooruitzicht kun je last krijgen van examenstress. Dat mensen gespannen zijn voor een examen is he…

Arteriitis temporalis: hoofdpijn die blindheid veroorzaaktArteriitis temporalis: hoofdpijn die blindheid veroorzaaktArteriitis temporalis is een vorm van hoofdpijn die in het ergste geval kan leiden tot blindheid of een aneurysma van de…
BPPD: aanval van draaierigheid, duizeligheid bij bewegingBPPD: aanval van draaierigheid, duizeligheid bij bewegingDoor het draaien van het hoofd of opstaan komt vloeistof in het evenwichtsorgaan in beweging. Het registreert dat we iet…
Bronnen en referenties
  • NHS, (11/12/2011). "Ten ways to fight your fears", NHS. Bron: http://www.nhs.uk/Conditions/stress-anxiety-depression/Pages/overcoming-fears.aspx
  • Afbeelding bron 1: Thomas Wanhoff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.