Hoe verloopt een borstreconstructie?

Hoe verloopt een borstreconstructie? Als je een borst kwijtraakt, door bijvoorbeeld een ziekte als borstkanker, dan wil je als vrouw toch niets liever dat jouw borst weer terugkeert en er uitziet als een zo natuurlijk mogelijk borst. Maar hoe gaat dat eigenlijk allemaal in zijn werk?
Bron: Lusi, RgbstockBron: Lusi, Rgbstock

Borstreconstructie: de operatiemogelijkheden

Een borstreconstructie helpt het aanzicht van de borst te herstellen na een borstamputatie. De ingreep kan worden uitgevoerd op het moment van de borstamputatie of op een later tijdstip. Je kiest samen met de chirurg welk type reconstructie voor jou het beste is. Doorgaans heb je de keuze tussen een synthetisch implantaat of één van twee operaties, waarbij jouw eigen weefsel wordt gebruikt om jouw borst te reconstrueren. Of door middel van een weefselflap uit de grote rugspier of uit de buikspier. Bij deze laatste wordt ook wel gesproken van een TRAM-flap. Voor de ingreep wordt er een intraveneus infuus gelegd en kan er een oraal kalmerend middel gegeven om je te helpen ontspannen. Borstreconstructies worden uitgevoerd onder volledige narcose. Je slaapt gedurende de gehele operatie en er wordt via jouw mond een ademhalingsslangetje via jouw keel ingebracht om je te helpen ademen tijdens de operatie.

Bron: Wax115, RgbstockBron: Wax115, Rgbstock

Borstreconstructie met behulp van een weefselflap uit de grote rugspier

Bij een weefselflap uit de grote rugspier maakt de chirurg een insnijding boven in je rug. De chirurg maakt dan een stukje weefsel los en draait deze weefselflap naar de plaats van de borstimplantatie.

Borstreconstructie met behulp van een weefselflap uit de buikspier

Bij een TRAM-flap begint de chirurg met een insnijding in de huid van de borst. Vervolgens maakt de chirurg een ellipsvormige insnijding in de huid. Het vet- en het spierweefsel van jouw buikwand of, als daar niet genoeg weefsel is, in de onderrug. Vervolgens schijft de chirurg onder jouw huid naar de plaats van de borstamputatie om de borstheuvel te vormen. Er wordt zorgvuldig op gelet dat de bloedtoevoer naar de gereconstrueerde borst behouden blijft. Tot slot sluit de chirurg de wonden op jouw rug of buik met hechtingen.

Bron: Barunpatro, RgbstockBron: Barunpatro, Rgbstock

Borstreconstructie met behulp van een synthetisch implantaat

De procedure voor weefselflappen is hetzelfde. Of deze nu onmiddellijk na de borstamputatie of op een later tijdstip wordt uitgevoerd. De procedure voor synthetische implantaat hangt echter af van de tijdstip van de reconstructie. Als je ervoor kiest om de implantatie tegelijkertijd met de borstamputatie te laten uitvoeren brengt de chirurg de implantaten onmiddellijk, na het verwijderen van het borstweefsel, aan en sluit hij de wond met hechtingen. Als je ervoor kiest om je implantatie later te laten uitvoeren dan kan het nodig zijn jouw huid op te rekken voordat de reconstructie kan plaatsvinden. In dit geval maakt de chirurg de insnijding op de plaats van de borstamputatie opnieuw open voor het inbrengen van een ballonachtige weefseloprekker. Gespreid over enkele weken rekt de chirurg de borstwand en de huid op door regelmatig zoutwater te injecteren in de weefseloprekker. Bij een tweede operatie maakt de chirurg een nieuwe insnijding. Verwijderd hij de weefseloprekker, brengt een blijvend synthetisch implantaat in en sluit de wond met hechtingen. Na de operatie wordt de ademhalingslang verwijderd en wordt je naar de postoperatieve herstelkamer gebracht, waar je wordt bewaakt. Voor borstreconstructie wordt de patiënt gewoonlijk in het ziekenhuis opgenomen en de meeste patiënten blijven na de operatie één tot vijf dagen in het ziekenhuis.

Bron: Cdw0107, RgbstockBron: Cdw0107, Rgbstock

De reconstructie van de tepel

Na het vormen van de borst kun je kiezen of je de tepel en het tepelhof wilt laten reconstrueren. Dit is een betrekkelijk gemakkelijke ingreep die gewoonlijk kan worden uitgevoerd in de spreekkamer en dertig tot zestig minuten duurt. Er bestaan verschillende soorten tepelreconstructies, maar één veelgebruikte methode is het verwijderen van weefsel van de binnenkant van jouw dij of het oor om een kleine tepelachtige verhoging te vormen die kan worden getatoeëerd om beter op een natuurlijke tepel en tepelhof te lijken. Deze vervangende tepel wordt in het midden van de gereconstrueerde borst vastgemaakt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mastectomie (borstamputatie): Soorten verwijdering van borstMastectomie (borstamputatie): Soorten verwijdering van borstEen mastectomie is een operatie waarbij een chirurg een borst verwijdert. Deze ingreep is nodig voor de behandeling of v…
Borstkanker: symptomen, stadia, behandelingBorstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. De oorzaken van borstkanker zijn niet bekend, maar er z…
Borstamputatie of mamma-amputatieBorstamputatie of mamma-amputatieEen borstamputatie wordt in de meeste gevallen uitgevoerd wanneer er sprake is van borstkanker. Wanneer de tumor niet te…
Borstreconstructie of borstprothese, voordelen en nadelenVoor een vrouw is het verliezen van een borst vaak zeer ingrijpend. Het gevoel dat de vrouwelijkheid hiermee een stuk we…

Reumatoïde artritis: kenmerken en behandelingReumatoïde artritis: kenmerken en behandelingReumatoïde artritis (RA) is een zeldzame auto-immuunziekte, wat inhoudt dat het afweersysteem zich tegen het eigen licha…
Wondroos, huidontsteking: rood gezwollen been arm of gezichtWondroos, huidontsteking: rood gezwollen been arm of gezichtDoor een klein wondje kan veel ellende ontstaan, indien een bacterie binnendringt. Vaak gaat het daarbij om de streptoco…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jmjvicente, Rgbstock
  • www.borstkanker.nl
  • www.chirurgenoperatie.nl
  • Afbeelding bron 1: Lusi, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Wax115, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Barunpatro, Rgbstock
  • Afbeelding bron 4: Cdw0107, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.