PDD-NOS uit zich bij meisjes vaak anders dan bij jongens

PDD-NOS uit zich bij meisjes vaak anders dan bij jongens PDD-NOS is bij meisjes lastiger te diagnosticeren, dan bij jongens. Dit komt doordat meisjes hele andere en minder duidelijke symptomen vertonen. Huidige studies geven aan dat autisme bij jongens vier keer vaker voorkomt dan bij meisjes, maar het is waarschijnlijker dat autisme bij meisjes vaker over het hoofd wordt gezien. Dit komt doordat meisjes zich vaak beter kunnen handhaven.

De diagnose PDD-NOS

Wanneer afwijkingen in het autistisch spectrum worden onderzocht, worden meisjes meestal uitgesloten van het onderzoek. Huidig onderzoek is hierdoor gebaseerd op mannelijke autisten en dit is dan gegeneraliseerd over de gehele groep. Meisjes worden als gevolg hiervan vaak later of niet gediagnosticeerd. Dit komt enerzijds doordat meisjes hun autisme beter kunnen camoufleren en anderzijds doordat ze vaak wel in staat zijn emoties te herkennen. Dit kunnen jongens met een afwijking in het autistisch spectrum niet en daar is dan ook een deel van de test op gebaseerd. Hierdoor wordt PDD-NOS bij meisjes dikwijls niet herkend met de huidige testen. De medische wereld is er nog steeds niet volledig van overtuigd dat stoornissen in het autistisch spectrum evenveel voorkomen bij jongens als bij meisjes. Wel is iedereen het er mee eens dat de gediagnosticeerde meisjes ernstigere afwijkingen in het autistisch spectrum laten zien dan de meeste gediagnosticeerde jongens. Er is in ieder geval dringend behoefte aan meer onderzoek naar autistische stoornissen bij meisjes.

Sociale omgang

 • Meisjes met PDD-NOS zijn zich beter bewust van het belang van sociale contacten. Ze handhaven zich hierin beter dan de jongens, doordat ze goed observeren en sterk kopieergedrag vertonen. Meestal trekken meisjes met PDD-NOS erg op met één leeftijdsgenoot die vaak een jaar ouder is en hun enigszins bemoedigt en zodoende ondersteunt in sociale contacten.
 • Sommige meisjes met PDD-NOS zijn veelpraters. Ze delen ontzettend veel met hun omgeving, maar het is grotendeels éénrichtingverkeer. Zij willen hun verhaal kwijt en ze reageren hierbij amper op de input van de gesprekspartner.
 • Bij meisjes met PDD-NOS valt ook op dat ze veel standaard antwoorden en reacties gebruiken. Ze weten dat deze antwoorden en reacties in goede aarde vallen en maken hiervan dus gebruik.
 • Meisjes met PDD-NOS bevinden zich vaak in sociale conflicten door onhandige reacties. Ze proberen hier weer uit te komen door zich te verontschuldigen. Ze hebben er heel veel voor over om de ander te sussen en de relatie weer goed te krijgen. Ze willen kost wat kost voldoen aan de verwachtingen van hun omgeving en gaan hierbij dikwijls over hun eigen grenzen heen. Dit heeft dus ook tot gevolg dat deze meisjes makkelijk te beïnvloeden zijn door hun sociale omgeving. De vriendengroep is erg belangrijk voor hun persoonlijke ontwikkeling. Ze hebben moeite met het begrijpen en rangschikken van hun eigen waarden, gedachten en gevoelens. Deze spelen dus ook nauwelijks een rol in hun sociale beslissingen. Vooral in de pubertijd kan dit problemen opleveren.

School en studie

Meisjes met PDD-NOS hebben vaker problemen met het volgen van een studie dan jongens. Het is niet helemaal duidelijk waar dit aan ligt. Wel valt op dat ze sociale hiërarchie niet begrijpen en hierdoor moeite hebben met het accepteren van gezag. Dit levert problemen op met leerkrachten en school. Dit wil niet altijd zeggen dat ze storend gedrag vertonen in de klas. Het gebeurt vaker dat ze passief en ongeïnteresseerd gedrag vertonen, vragen en opdrachten negeren en geregeld schoolziek zijn. Meisjes met PDD-NOS komen geregeld van school zonder een startkwalificatie.

Meer moeite met omgaan met gevoelens

Gevoelens en emoties zijn altijd moeilijk, zeker voor iemand met een afwijking in het autistisch spectrum. Meisjes met PDD-NOS lopen op dit gebied vaker vast. Ze zijn zich voortdurend aan het aanpassen en hierdoor verliezen ze hun eigen identiteit. Vaak gaat dit gepaard met angsten en sterke stemmingswisselingen. Dit heeft zonder de juiste behandeling uiteindelijk tot gevolg dat deze meisjes vaker last krijgen van depressies en eetstoornissen. Ook automutilatie komt bij meisjes met PDD-NOS meer voor dan bij jongens. Het lijkt erop dat meisjes met een afwijking in het autistisch spectrum vooral in de puberteit sneller de controle over zichzelf verliezen. Dit is zorgelijk en één van de redenen dat er meer aandacht zou moeten komen voor autistische stoornissen bij meisjes.

Andere kenmerken van meisjes met PDD-NOS:

 • lijken op jonge leeftijd meer in een fantasiewereld te leven. Ze geloven oprecht in kabouters, elven en feeën of hebben fantasievriendjes.
 • een wat houterige motoriek. Lopen vaak veel op hun tenen of maken opvallende bewegingen met de armen tijdens het lopen.
 • liever niet aangeraakt of geknuffeld willen worden.
 • plotselinge stemmingswisselingen zonder duidelijke oorzaak.
 • ze overzien de gevolgen van hun daden niet en zijn hierdoor impulsief.
 • in de eerste periode op de basisschool lijken ze een stap terug te doen in hun ontwikkeling.
 • als klein meisje zijn ze vaak extreem afhankelijk van de meest aanwezige ouder. Het lijkt of de aanwezigheid van die ouder hun zelfvertrouwen geeft.
 • reageren anders op zintuiglijke waarnemingen. Lijken ongevoelig of juist overgevoelig voor warmte en koude, geuren, licht en geluid.

Lees verder

© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feiten over autisme: autisme nader verklaardFeiten over autisme: autisme nader verklaardEr bestaan heel veel rare ideeën over autisme. Omdat mensen niet weten wat autisme precies is. Omdat ze geen informatie…
Autisme: algemene kenmerkenAutisme: algemene kenmerkenAutisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis waarbij waarbij sociale beperkingen, afwijkingen in de communicatie en s…
Vrouwen met autismeIn Nederland zouden zon 20.000 tot 30.000 normaal begaafde vrouwen met autisme zijn. Over autisme bij mannen is al veel…
Wat is Autisme?Autisme, klassiek autisme, autistische stoornis, de stoornis van Asperger, PDD-NOS, Ass, aan autisme verwante contactsto…

Hartkloppingen: oorzaken en symptomenHartkloppingen: oorzaken en symptomenBij hartkloppingen voel je het hart in je borst kloppen, waarbij het snel of onregelmatig bonst. Ook kan het een gevoel…
Diabetes type 2 en overgewichtDiabetes type 2 en overgewichtOvergewicht is de afgelopen jaren globaal aan het toenemen, dus ook in Nederland. Hierdoor is er ook een toename van dia…
Bronnen en referenties
 • http://www.pdd-nos.nl/columns/2008col/col_okt_08.html
 • http://girlswithautism.com/
 • http://www.medscape.com/viewarticle/431135_5
 • https://www.senmagazine.co.uk/articles/articles/senarticles/is-autism-different-for-girls
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.