Hartaandoeningen en bewegen

Hartaandoeningen en bewegen Dat het met elkaar in verband kan staan, is wel bekend. Toch lijkt het er op – als we naar de cijfers kijken – dat we niet echt meer in actie komen als het gaat om bewegen. Met name vrouwen doen er niet aan mee, terwijl toch is aangetoond dat er een duidelijk verband is. Wat is het dan? Geen interesse in de eigen gezondheid, andere zaken belangrijker vinden en dus geen tijd vrijmaken? Maar ja, we hebben het wel over gezondheid!

Bewegen

Vrouwen

Natuurlijk zie je ook veel vrouwen die lekker bewegen, de fiets pakken voor alles of regelmatig de sportschoenen onder doen en gaan hardlopen … maar onder de streep doet de vrouw het niet goed in totaal aantal. We hebben het hier over vrouwen vanaf 30 zo’n jaar.

Typisch dat veel vrouwen altijd wel meedoen als het gaat om slank blijven en gewichtsverlies. Vrouwen die zich – vaak voor veel geld – storten op allerlei diëten om het lijntje maar vast te kunnen houden. Zeker ook als ze kinderen hebben gehad. Om de balans te krijgen, kan je er ook voor kiezen om meer te gaan bewegen, maar de balans slaat door naar dan maar diëten.
Als je wel of niet denkt aan je figuur, denk dan minimaal wel aan het hart. Immers, onderzoekers melden dat er vele duizenden vrouwen gered kunnen worden als ze meer bewegen en dit in verhouding tot de hartaandoeningen. Waar eerst nog de man de grootste “leverancier” van hartaandoeningen was, is dit percentage bijna ingehaald door de vrouw.

Roken

Er is wel een verbetering en die heeft te maken met het rookgedrag van de vrouw. Dat is aanzienlijk beter geworden, maar meer lucht hebben door minder of niet meer te roken, maakt nog niet dat je “klaar” bent met je lichaam.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Eén uur bewegen

Wat is nu per dag één uur bewegen? Het lijkt veel, maar als je alles optelt wat echt bewegen is, kom je al snel aan één uur. Daar hoef je geen extreme dingen voor te doen. Het is wel zo dat, als we het niet een beetje bijhouden, we onze bewegingen overschatten qua tijd. Mannen overigens nog iets meer dan vrouwen, maar per saldo komen we een uur of wat te kort per week.
Als je dat dagelijkse uur toch veel vindt, houdt dan de minimale ondergrens van 30 minuten per dag aan.

Mannen versus vrouwen

Momenteel komen mannen gemiddeld aan zo’n 20 minuten per dag en vrouwen een kleine 15 minuten. De norm, die langzaam van 30 naar 45 minuten gaat, wordt dus bij lange na niet gehaald. Dit terwijl een fietstochtje naar de winkels, werk e/o school of naar vrienden je al snel zomaar een half uur extra beweging op een dag op kan leveren. Het is overigens ook aangetoond dat hoger opgeleide mensen hun bewegingstijd net iets beter inschatten dan laag opgeleide mensen.

Overigens schatten mensen niet alleen hun beweegtijd verkeerd in, dat doen ze met veel meer zaken. Dat maakt duidelijk dat we er dus niet zo goed in zijn en enige vorm van vastlegging zeer zinvol is. Je moet ergens die “nulmeting” maken om te bezien hoeveel beweegtijd je nog moet maken, om zo het hart te stimuleren en aan de vraag naar meer bloed richting de hartspier te voldoen (lichamelijke beweging is daar de aanjager voor).

Bewegen heeft nog meer voordelen

Als aan de vraag naar meer bloed richting de hartspier voldaan kan worden, zal de hartfunctie verbeteren. Verder heeft bewegen nog meer voordelen en die liggen in de psychische hoek. Lekker bewegen geeft je een gevoel van zelfvertrouwen en dat straal je vervolgens weer uit. De wisselwerking met mensen die dit opmerken, helpt vervolgens ook weer in dit proces.

Opbouwen

Als je geconstateerd hebt dat je te weinig beweegt, ga dan niet als een bezetene hardlopen. Bouw het rustig op en zorg dat er iedere dag een minuut of wat bijkomt. Bewegingen waarbij je nog normaal kunt spreken zijn prima, maar je mag het ook wat intensiever doen. Het is maar net waar de behoefte ligt. De een wil met iemand gaan wandelen om ook meteen lekker bij te kletsen. Maar je kunt ook een stuk gaan fietsen in de natuur en meteen lekker bijkletsen.

Wie zich liever alleen stort op meer bewegen kan alle dagelijkse dingen nog eens doornemen en kijken wat er nog bij kan. Denk hierbij aan wat extra keren de trap op en af, in de tuin aan de slag of lopend een paar boodschapjes doen. Of je trekt de sportschoenen aan en gaat een stukje hardlopen. Ook hiervoor geldt … ben je ongeoefend, bouw het dan rustig op.

Wat je ook doen … probeer langzaam van 30 naar 45 minuten te klimmen, om vervolgens op één uur per dag uit te komen. Zowel de buitenshuis werkende man en vrouw als degene die het huishouden met eventuele kinderen bestiert. Dat “druk druk druk” is prima, maar zonder gezondheid wordt dat “druk druk druk”-zijn uiteindelijk ook niets.

Tot slot

Een gezond lichaam willen we allemaal en als het ontbreken van beweging een stimulering is naar een betere gezondheid, dan wil je jezelf dit toch niet onthouden?!
© 2014 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel beweging heb je nodig?Hoeveel beweging heb je nodig?Iedereen weet dat voldoende bewegen goed voor je is. Het is gezond en je voelt je beter. Maar wanneer beweeg je genoeg?…
Zo verlaag je de kans op hart- en vaatziektenZo verlaag je de kans op hart- en vaatziektenHart- en vaatziekten komen vooral voor op oudere leeftijd, maar dat wil niet zeggen dat het niet bij jongeren ook voorko…
Voedsel, sporten en afvallenVoedsel, sporten en afvallenDe duidelijke samenhang tussen eten, sporten en op gewicht blijven. Door gezond eten en regelmatige beweging voel je je…

Onderzoek: PIP borstimplantaten weinig klachtenOnderzoek: PIP borstimplantaten weinig klachtenDe zogenaamde PIP-borstimplantaten brachten de wereld in 2012 in rep en roer. De implantaten waren gemaakt van illegale…
Stuwing: bloedstuwing, lymfestuwing, urinestuwingStuwing: bloedstuwing, lymfestuwing, urinestuwingStuwing of congestie is een opeenhoping van vocht, meestal als gevolg van verstopping van een afvoergang, bloedvat of ly…
Bronnen en referenties
  • E. Hammen – cardiolog
  • British Journal of Sports Medicine
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.