Macrogol kan helpen bij verstopping en buikklachten

Macrogol kan helpen bij verstopping en buikklachten Macrogol ofwel movicolon is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven aan mensen die te maken hebben met buikklachten als gevolg van verstopping. De werkzame stoffen zijn macrogol en elektrolyten ofwel mineralen. Het medicijn is verkrijgbaar onder verschillende namen zoals Forlax en Transipeg. Deze zijn sedert 1993 zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Het is echter wel aan te raden om voor men het middel koopt toch eerst te overleggen met de arts.

Macrogol helpt bij verstopping

Macrogol is een medicijn dat verstopping moet verhelpen. Het is een laxeermiddel. Het bevat macrogol en elektrolyten ofwel mineralen zoals kaliumchloride en natriumchloride en natriumsulfaat. Deze mineralen zorgen ervoor dat uitdroging wordt voorkomen. Macrogol wordt ook wel gebruikt als mensen een darmonderzoek moeten ondergaan om de darmen goed leeg te maken. Het medicijn wordt niet in het lichaam opgenomen maar blijft in de darmen. Macrogol trekt water aan waardoor de ontlasting soepeler en ook wat zuurder wordt en gemakkelijk het lichaam kan verlaten. Het is een snel werkend medicijn, reeds na enige uren merkt men het resultaat. Sedert 1993 is het medicijn op de markt en het middel ook bekend onder de namen Forlax en Transipeg. Ze worden geproduceerd door het bedrijf Norgine.B.V. De middelen Forlax en Transipeg zijn zonder recept te koop. Op recept kennen we macrogol en medicijnen die dezelfde werking hebben zoals:
 • Colofort
 • Endofalk
 • Forlex Junior
 • Klean Prep
 • Laxtra
 • Molaxole
 • Moviprep

Wanneer spreken we van een verstopping

Van een verstopping is sprake als je enige tijd géén ontlasting hebt gehad, terwijl je normale patroon wel dagelijks is. Men kan spreken van verstopping als iemand minder dan drie keer per week ontlasting heeft. De ontlasting is dan ook hard, droog en vaak pijnlijk. Er zijn diverse oorzaken die verstopping kunnen veroorzaken zoals:
 • Te weinig vezels in de voeding
 • Vochtopname is te gering. Men heeft te weinig gedronken
 • Stress en spanningen
 • Te weinig lichaamsbeweging

Alvorens medicijnen te gaan slikken

Voldoende lichaamsbeweging, volkorenproducten, veel groente en fruit zoals kiwi zijn de eerste zaken waarmee je kunt proberen het ontlastingspatroon te stimuleren. Ook is het belangrijk om veel te drinken en hierbij moeten we denken aan bijna 2 liter per dag. Vaak wordt geadviseerd om gedroogde pruimen te gebruiken en dit kan ook zeer effectief zijn.

Hoe moet men het geneesmiddel innemen

Macrogol is verkrijgbaar als poeder en als concentraat. Het heeft verschillende smaken zoals citroen, sinaasappel maar ook is chocoladesmaak verkrijgbaar. Het poeder dient te worden opgelost in een glas water. Na het drinken van deze oplossing is het verstandig om nog een extra glas water te drinken. Je mag gewoon eten zoals je normaal gewend bent en er zijn geen beperkingen. Veel drinken is altijd belangrijk en zeker bij verstopping kan men gerust een paar glazen water extra drinken.

Darmonderzoek

Bij een darmonderzoek begin je op de avond vóór de behandeling. Vier tot zes uur vóór de darmspoeling moet je beginnen met het innemen van het middel. Vóór het onderzoek moet alle vloeistof en poeder zijn ingenomen. Vast voedsel mag men niet meer gebruiken ongeveer twee uur van tevoren.

Bijwerkingen

Bijwerkingen zijn er bij alle medicijnen. Bij macrogol kan er sprake zijn van:
 • Een vol en opgeblazen gevoel in de buik
 • Lichte buikpijn
 • Misselijkheid en/of diarree

Het geneesmiddel mag niet worden gebruikt bij patiënten die langdurig bedlegerig zijn. In een enkel geval kan men last hebben van overgevoeligheid voor dit middel. Er kan dan huiduitslag ontstaan. Het is niet verstandig om dit medicijn te gebruiken als men zwanger is. Geef je borstvoeding dan is overleg met de arts noodzakelijk. Koop dan geen middelen zonder recept.

Het prikkelbare darm syndroom

Veel mensen hebben last van het prikkelbare darm syndroom. Deze mensen hebben over het algemeen veel buikklachten en voelen zich vaak ziek. We kennen drie vormen te weten:
 • Spastische darm
 • Spastische colon
 • Irritable bowel syndroom

Verstopping

Er kan niet zo goed worden vastgesteld hoeveel mensen last hebben van het prikkelbare darm syndroom. Niet iedereen zal n.l. een arts bezoeken met deze klachten. Toch wordt over het algemeen aangenomen dat tussen de 5 en 20% van de Nederlandse bevolking last heeft van het prikkelbare darm syndroom. Het komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. De oorzaak van de klachten is een overgevoelige darmwand of de bewegingen van de darm zijn verstoord. Bij het prikkelbare darm syndroom kan men afwisselend last hebben van diarree en verstopping.Ook hebben mensen soms last van winderigheid. Dit maakt behandeling extra lastig. Het is erg belangrijk om de juiste voeding te kiezen en stress te vermijden als men last heeft van het prikkelbare darm syndroom.

Buikklachten

Soms wordt een licht anti depressie middel voorgeschreven om tenminste de pijnklachten te verminderen. Maar over het algemeen zullen de buikklachten bij het prikkelbare darm syndroom ook behandeld worden met macrogol. Ook is het echter mogelijk dat bulkvormers worden verstrekt. Dit zijn medicijnen die dezelfde eigenschappen hebben als vezels en daarmee dus ook de darmen stimuleren.

Hoe lang mag men dit geneesmiddel gebruiken

In feite mag dit middel worden gebruikt tot de klachten geheel verdwenen zijn. Er hoeft geen specifieke afbouw plaats te vinden. Het is zelfs raadzaam om tussendoor te proberen op natuurlijke wijze de ontlasting te produceren.
© 2014 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spastische darmSpastische darmHet prikkelbare darm syndroom, oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig en pijnlijk zijn. Wat is prec…
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening van het spijsverteringskanaal die veel voor komt. Een andere veelgebruikt…
Macrogol en elektrolyten: poeder voor drank - bijwerkingenMacrogol en elektrolyten: poeder voor drank - bijwerkingenMacrogol en elektrolyten is een laxeermiddel in poedervorm. Je lost het middel op in water en drinkt het vervolgens op.…
Het darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controleHet darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controleEr bestaan vele darmaandoeningen maar het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is ongetwijfeld het meeste voor. Het betreft e…

Ziekte van Scheuermann: oorzaak, symptomen en behandelingZiekte van Scheuermann: oorzaak, symptomen en behandelingDe ziekte van Scheuermann is een van de meest voorkomende aandoeningen van de wervelkolom, de oorzaak is een groeistoorn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mizianitka, Pixabay
 • Apotheek.nl
 • Maag- lever darmstichting.nl
 • www.vodiservice.nl
Reactie

Annette Quist, 30-09-2016
Beste L.S.
Sinds mijn Whipple-operatie in 2014 slik ik movicolon 's avonds. Hoe kan ik er mee stoppen? Ben tegenwoordig misselijk van. In een klap stoppen? Ik moet overigens 3x daags lopen vanwege Claudicatio Intermittens, Dat helpt toch ook voor ontlasting? Zou heel blij zijn met een advies.
Bij voorbaat dank,
Annette Quist Reactie infoteur, 05-10-2016
Beste Annette,

In uw situatie kan alleen een behandelend arts beoordelen of het verstandig is om te stoppen met movicolon. Hij is volledig op de hoogte van uw klachten en behandeling. Dat ligt bij iedereen weer anders. Daarom zou ik snel contact opnemen met de arts.
Ik wens u veel sterkte en succes.

Met vriendelijke groeten,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 16-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.