Macrogol en elektrolyten: poeder voor drank - bijwerkingen

Macrogol en elektrolyten: poeder voor drank - bijwerkingen Macrogol en elektrolyten is een laxeermiddel in poedervorm. Je lost het middel op in water en drinkt het vervolgens op. Macrogol wordt gebruikt bij de behandeling van chronische verstopping (obstipatie) bij volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder. Het geneesmiddel maakt je ontlasting of poep zachter en makkelijker uit te scheiden, waardoor de verstopping wordt opgeheven of verminderd. Macrogol werkt door water in de darmen vast te houden, waardoor de stoelgang wordt gestimuleerd. Het kan dagelijks worden gebruikt voor langdurige behandeling, afhankelijk van het advies van een arts. Bij gebruik volgens voorschrift is het over het algemeen veilig en effectief. Bijwerkingen kunnen voorkomen, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid of milde diarree, maar deze zijn meestal van tijdelijke aard.

Wat is macrogol en elektrolyten?

Bij macrogol en elektrolytenn (kaliumchloride, natriumchloride, natriumwaterstofcarbonaat) gaat het om een combinatie van macrogol en elektrolyten poeder voor drank (in een wateroplossing), welke darmledigend werkt. Dat wil zeggen dat het een laxeermiddel is. Het wordt gebruikt bij de behandeling van chronische verstopping (obstipatie) bij volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder. Het middel helpt om een comfortabele darmbeweging te krijgen. Het wordt voorgeschreven als je al een tijd last hebt van verstopping, maar het werkt tevens bij zeer ernstige verstopping (fecale impactie).

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Direct arts raadplegen

Elk geneesmiddel kan bijwerkingen hebben, ofschoon niet iedereen daarmee te maken krijgt. Wanneer je één van de volgende bijwerkingen ervaart, stop het innemen van dit middel en raadpleeg direct je arts:
 • een ernstige allergische reactie wat de volgende klachten kan geven:
  • moeite met ademen of duizeligheid;
  • zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel;
  • uitslag, jeuk of kortademigheid.

Bijwerkingen

De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

Je kunt van dit middel last krijgen van diarree. Dit kan verbeterd worden als de hoeveelheid Macrogol en electrolyten wordt verminderd.

Wanneer mag je dit middel niet gebruiken of moet je er extra voorzichtig mee zijn?

In de volgende gevallen mag je dit middel niet gebruiken:
 • wanneer je allergisch bent voor macrogol, natriumchloride, natriumwaterstofcarbonaat, kaliumchloride of voor één van de andere stoffen die in dit geneesmiddel aanwezig zijn;
 • als je een geperforeerde darmwand hebt;
 • als je een blokkering in het darmstelsel (maagobstructie, ileus) hebt;
 • als je lijdt aan de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk
Je moet extra voorzichtig zijn met dit middel als je last van bijwerkingen krijgt zoals:

Raadpleeg in deze gevallen direct je arts.

Kun je dit middel gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding?

Indien je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft, neem dan contact op met je arts of apotheker voordat je dit middel gebruikt. Uit onderzoek zijn geen gegevens bekend over het gebruik van macrogol bij zwangere vrouwen of tijdens het geven van borstvoeding. De bijsluiter vermeldt dat er géén effect van dit geneesmiddel verwacht wordt tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding op de pasgeborene of de baby, aangezien systemische blootstelling van macrogol verwaarloosbaar is.

Beïnvloedt het gebruik van macrogol de rijvaardigheid?

Macrogol en electrolyten heeft géén invloed op de rijvaardigheid of het gebruik van machines.

Hoe moet je dit middel gebruiken?

Macrogol en electrolyten moet je gebruiken zoals je arts of apotheker je dat heeft verteld. Je kunt dit middel op elk moment met of zonder voedsel innemen. Voor de meeste patiënten is de gebruikelijke dosis 1-2 sachets per dag en de behandelingsduur is gewoonlijk 2 weken, behalve als je arts dit middel heeft voorgeschreven wanneer je geneesmiddelen gebruikt die verstopping kunnen veroorzaken of als je een aandoening hebt die verstopping kan veroorzaken, zoals multiple sclerose (MS) of de ziekte van Parkinson.

Hoe lang mag je macrogol en elektrolyten gebruiken?

Macrogol en elektrolyten kun je gebruiken voor:
 • Acute obstipatie: Enkele dagen tot een week.
 • Chronische obstipatie: Weken tot maanden, op advies van een arts.
 • Medische procedures: Eén of enkele dagen vooraf.

Altijd volgens doktersadvies gebruiken.

Bij obstipatie is macrogol beter dan lactulose

Uit een meta-analyse uit 2010 blijkt dat macrogol in meerdere opzichten een betere keuze is dan lactulose bij de behandeling van chronische obstipatie en fecale impactie.¹ Macrogol is effectiever dan lactolose en geeft minder bijwerkingen, zoals gasvorming, zwelling, flatulentie en darmkrampen.

Noot:
 1. Lee-Robichaud H, Thomas K, Morgan J, Nelson RL. Lactulose versus polyethylene glycol for chronic constipation. Cochrane Database Syst Rev. 2010;(Issue 7):CD007570. doi:10.1002/14651858.CD007570.pub2 Medline.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Macrogol: een medicijn tegen verstoppingMacrogol: een medicijn tegen verstoppingHet is heel vervelend als je last hebt van je stoelgang waardoor je niet meer naar het toilet kunt. Verstopping komt bij…
Macrogol kan helpen bij verstopping en buikklachtenMacrogol kan helpen bij verstopping en buikklachtenMacrogol ofwel movicolon is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven aan mensen die te maken hebben met buikklachten a…
Giprocol: helpt bij een regelmatige ontlastingGiprocol: helpt bij een regelmatige ontlastingTips voor het regelmatig houden van de stoelgang zijn in overvloed te vinden op het internet. Dat zal ermee te maken heb…
Verstopping van de darmen/obstipatie direct verhelpenVerstopping van de darmen/obstipatie direct verhelpenObstipatie of verstopping van de darmen kan je veel kopzorgen geven. Wanneer je blijft eten maar het lukt niet om ontlas…

Ademhaling tellen en observerenAdemhaling tellen en observerenIn rust verloopt de normale ademhaling moeiteloos, geruisloos en vrijwel onbewust. Dit grotendeels autonome proces is on…
Hoe voorkom je vermoeidheid door het verzetten van de tijd?Hoe voorkom je vermoeidheid door het verzetten van de tijd?Twee keer per jaar wordt de tijd verzet. In maart gaat de zomertijd in en in oktober de wintertijd. Door de verandering…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • Bijsluiter Macrogol en elektrolyten 13,7 g TEVA
 • Bijsluiter Macrogol en elektrolyten Sandoz 13,8 g, poeder voor drank
 • Lee-Robichaud H, Thomas K, Morgan J, Nelson RL. Lactulose versus polyethylene glycol for chronic constipation. Cochrane Database Syst Rev. 2010;(Issue 7):CD007570. doi:10.1002/14651858.CD007570.pub2 Medline.
 • Marten H. Otten. Bij obstipatie is macrogol beter dan lactulose. Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A2951
 • www.apotheek.nl/medicijnen/macrogol
 • www.diagnosia.com/nl/geneesmiddelen/macrogol-en-elektrolyten-cf-13-7g-poeder-voor-drank/
 • www.farmacotherapeutischkompas.nl/Preparaatteksten/M/macrogol_elektrolyten.asp
 • Ziekenhuis. Dosering macrogol en elektrolyten. https://www.ziekenhuis.nl/medicijnen/m/macrogol/dosering/item29887 (ingezien op 7-6-2024)
 • Afbeelding bron 1: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/BartekSzewczyk
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-06-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.