Verhoogde cholesterol en borstkanker

Verhoogde cholesterol en borstkanker Borstkanker, een niet te onderschatten aandoening waar 1 op 10 vrouwen aan lijdt. Hoewel de incidentie veel lager ligt, kunnen ook mannen het slachtoffer worden van deze ziekte. Bestralingen, chemotherapie en borstamputaties behoren tot de standaardbehandeling voor borstkanker. Deze behandelingen wegen niet alleen zwaar op het lichaam, ook mentaal zijn ze vaak afmattend. Daarom wordt er binnen de onderzoekswereld volop gezocht naar alternatieve wijzen van genezing. In 2014 werd dan ook een verband gevonden tussen een te hoge cholesterol in het bloed en borstkanker. Wie weet opent deze ontdekking wel nieuwe deuren tot het genezen van borstkanker.

Wat is borstkanker?

Borstkanker is, zoals het woord zelf zegt, een kanker van het borstweefsel. Dit kan zowel mannelijk als vrouwelijk borstweefsel zijn. Wanneer er zich een kwaadaardig gezwel voordoet in het borstweefsel, dient het zo snel mogelijk behandelt te worden. Als dit niet tijdig gebeurt bestaat de kans op uitzaaiingen, onder andere naar het lymfestelsel. Dit laatste speelt een belangrijke rol bij de productie van afweerstoffen tegen ziekteverwekkers en is opgebouwd uit lymfevaten, lymfeklieren en lymfeknopen. De lymfevaten vormen de belangrijkste reden tot verspreiding van een kwaadaardige gezwel naar het lymfestelsel. Dit omwille van hun talrijke aanwezigheid in het borstweefsel, en het feit dat ze rechtstreeks leiden naar de lymfeklieren in de oksel.

De kankercellen zullen zich niet alleen kunnen verspreiden door middel van de lymfevaten en ľklieren, ook via de bloedstroom zullen ze kunnen uitzaaien.

Borstkanker en cholesterol

In de meeste borstkankers zal het kwaadaardige gezwel groeien onder invloed van estrogenen. Dit zijn vrouwelijke geslachtshormonen die onder andere geproduceerd worden door de eierstokken. Zij zijn tevens ook de reden waarom mannen minder kans hebben op borstkanker, aangezien ze in veel lagere concentraties voorkomen in het mannelijk lichaam. Estrogenen worden echter niet alleen gesynthetiseerd door de eierstokken, ook andere weefsels, zoals het vetweefsel, kunnen estrogenen aanmaken. Een belangrijke precursor van deze estrogeenproductie is cholesterol. Dit laatste is, net zoals de estrogenen, een steroïdhormoon.

Aangezien de synthese van estrogenen afhankelijk is van cholesterol, zou een verhoogde cholesterolconcentratie in het bloed kunnen zorgen voor een toename in de aanmaak van estrogenen. Deze verhoogde estrogeenproductie zal op zijn beurt dan weer kunnen leiden tot een gestegen kans op borstkanker.

Onderzoek

Hoewel dit slechts een hypothese is, zijn er reeds tal van onderzoeksgroepen die de mogelijke juistheid ervan ondersteunen. Zo werd in 2014 aangetoond dat wanneer men muizen met borstkanker een remmer van de cholesterolbiosynthese toediende, de grootte van het kankergezwel afnam.

Een ander onderzoek, dat tevens werd uitgevoerd in 2014, testte het anti-tumoraal effect van penfluridol. Dit laatste is een antipsychotisch geneesmiddel dat toegediend wordt aan psychiatrische patiënten. Opmerkelijk was dat er in deze patiëntengroep een lagere incidentie van verschillende kankers bleek te zijn, waaronder borstkanker. Mogelijk zou penfluridol hier de reden voor zijn. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat het geneesmiddel wel degelijk een anti-tumoraal effect had, en dat dit effect gerelateerd was aan de deregulatie van de cholesterolsynthese.

Niet alleen cholesterol, maar ook overgewicht blijkt de kans op borstkanker te verhogen. Zo toonde een studie uit 2011 aan dat de kans op borstkanker bij zwaarlijvige vrouwen significant hoger was dan deze bij vrouwen met een normaal gewicht.

Tot slot

Ondanks de grote vooruitgang die de laatste jaren is geboekt op vlak van borstkankeronderzoek, blijft chemotherapie nog altijd de standaardbehandeling. Dit gebeurt vaak in combinatie met radiotherapie zodoende de efficiëntie te verhogen. Hoewel deze behandelingsmethoden niet altijd even aangenaam zijn voor de patiënt, blijken ze toch over voldoende effectiviteit te beschikken. Ten slotte is het belang van een gezonde levensstijl niet te onderschatten. Voldoende beweging en een evenwichtig dieet dragen niet alleen bij tot een gezond lichaam, maar ook tot een gezonde geest.
© 2014 - 2022 Jusoran, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Te veel Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Een aangepaste levenswijze om borstkanker te…
Zwangerschap en de verhoogde kans op (borst)kankerEen zwangerschap is een wonderlijke en natuurlijk positieve gebeurtenis. Helaas worden zwangerschap en kanker ook soms m…
Oorzaken van borstkanker bij mannen en vrouwenEr zijn altijd meerdere oorzaken die aan het ontstaan van borstkanker voorafgaan. Deze oorzaken kunnen niet altijd worde…
Wie krijgt borstkankerWie krijgt borstkankerBorstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. De risicofactoren houden in dat bepaalde factoren in iemands lev…

Alcohol en roken: risico op mondholtekanker?Alcohol en roken: risico op mondholtekanker?In een groot Nederlands onderzoek van medio 2014 is vastgesteld dat roken en alcohol drinken risicofactoren zijn voor di…
Open ductus van BotalliVoor de geboorte hebben foetussen een verbinding tussen de longslagader (arteria pulmonalis) en de grote lichaamsader (a…
Bronnen en referenties
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24878988
  • http://eoswetenschap.eu/artikel/een-hoge-cholesterol-vergroot-het-risico-op-borstkanker
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24528079
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11511861
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24831616
Jusoran (27 artikelen)
Laatste update: 06-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.