Aften - oorzaken, behandeling en vermijden van
Aften zijn zweertjes aan het mondslijmvlies. Deze zweertjes kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Toch vallen aften vaak goed te vermijden en is een behandeling daarom vaak niet nodig. Het behandelen van een aft valt op verschillende manieren te doen, bijvoorbeeld met salie.
Inhoudsopgave
Aften
Aften zijn
zweertjes aan het
mondslijmvlies. Deze mondzweertjes kunnen variëren in grote. In Nederland heeft maar liefst twintig procent van de bevolking last van aften in meer of mindere mate. Veel mensen gaan met aften al gauw naar de dokter, terwijl dit helemaal niet nodig is. Aften zijn eigenlijk vrij onschuldig en verdwijnen meestal binnen twee weken. Toch gaan mensen naar de huisarts, omdat het er ongezond uit ziet en het pijn doet. Er zijn allerlei manieren om aften te vermijden en te behandelen. Toch zijn deze bij het grote publiek van Nederland niet of nauwelijks bekend. Veel behandelmethoden zijn dan ook niet officieel erkend, maar werken wel.
Er zijn twee verschillende soorten aften. Je hebt aften die maximaal één centimeter groot worden en heel erg ondiep blijven, maar je hebt ook aften die groter worden en die vrij diep gaan. Bij de kleine aften is wat pijn normaal en hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Bij grote aften zijn er vaak wat meer problemen, omdat dit naderhand ook een lelijke wond kan opleveren. Omdat deze grote aften dieper zitten zal je lichaam zich verder moeten herstellen. Grote aften kunnen dan ook vier weken blijven zitten totdat ze genezen zijn.
Oorzaken van aften
Aften kunnen zomaar ontstaan - door
genetische aanleg - maar kunnen ook ontstaan doordat je je wang kapot hebt gebeten.
Beschadigingen van de tong, wang en lippen kunnen dan ook leiden tot aften. Doordat het mondslijmvlies kapot is gegaan probeert het lichaam dit te repareren. Bij dit repareren kunnen aften ontstaan. Ook andere dingen waarbij het mondslijmvlies kapot kan gaan - zoals tanden poetsen, een over- of onderbeet en scherpe stukjes voedsel - kunnen leiden tot aften.
Een andere mogelijke oorzaak is
stress. Stress zorgt er voor dat je minder geordend te werk zal gaan, maar zorgt er ook voor dat aften kunnen ontstaan. Bij stress werkt het lichaam niet optimaal en dit lokt aften uit. Aften hebben op zo een moment goed de kans om te groeien.
Een tekort aan bepaalde
vitaminen kan ook zorgen voor aften. Vooral B-12 is erg belangrijk om aften te voorkomen. Bij een (groot) tekort van de vitamine B-12 verhoog je de kans op aften. Hetzelfde geldt voor foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor de juiste zuurgraad, dus wanneer je een tekort hebt krijg je eerder aften.
Andere mogelijke oorzaken zijn:
- Infecties - meestal in of rond de mond
- IJzertekort
- Bepaalde (erfelijke) ziektes
- Virussen of bacteriën in combinatie met een beschadiging
- Een slecht immuunsysteem
- Medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken
Behandeling aften
De behandeling van aften kan op verschillende manieren. Je kan ze in eerste instantie
vermijden - waarover later meer. Mocht je onverhoopt toch al aften hebben, grote of kleine, dan zijn er diverse manieren om van aften af te komen. Vaak zal je voor een behandeling naar een huisarts moeten. De huisarts bepaalt dan of er een plaatselijke (lokale) behandeling plaats vindt of dat er een algehele behandeling plaats vindt met medicijnen.
De lokale behandeling gaat altijd gepaard met
zalf. Deze zalf moet dan op de aften gesmeerd worden om zo de aften te verhelpen. Dit werkt slechts voor de aften die behandeld worden met zalf, waardoor het niet nuttig is als je veel aften hebt. Vandaar dat er ook een algehele behandeling is. Deze behandeling is zonder zalf, maar met
medicijnen. Je zal dan medicijnen krijgen tegen de aften. Dit medicijn werkt tegen alle aften.
Een andere - niet officiële - methode om van aften af te komen is om op wat
salie te kauwen. Salie heeft van zichzelf een enorm vieze smaak, maar werkt goed tegen aften. Je moet eerst op een vers blaadje kauwen. Zodra je dit blaadje goed kapot hebt gekauwd moet je het een tijdje op de aft laten liggen. Na verloop van tijd - dit kan een dag duren - verdwijnt de aft vanzelf. Mocht je heel veel aften hebben dan is dit niet altijd een ideale manier, omdat je dan een enorm vieze smaak in je mond houdt.
Zorg er voor dat je de aften niet aanraakt, op zo min mogelijk manieren. Op die manier bevorder je snel herstel.
Ook
spoelen met bijvoorbeeld kamille-thee kan helpen. Ook bessensap en opgelost zout (in water) kunnen helpen tegen aften. Spoel dan ongeveer drie keer per dag en houd dit vol. Op die manier zullen vanzelf de aften verdwijnen.
Vermijden van aften
Aften vermijden is makkelijker dan aften behandelen. Het vermijden van aften kan vrij gemakkelijk door goed te letten op de
juiste voeding. Ook letten op
goede verzorging van je gebit is belangrijk.
Een aantal tips om aften te vermijden:
- Bijt niet op je wang, lip of tong
- Flos goed en poets je tanden - gebruik niet een té harde tandenborstel
- Zorg voor een juist voeding met genoeg ijzer, vitamine B-12 en foliumzuur
- Breng balans in je leven en zorg voor minder stress
- Gebruik andere geneesmiddelen wanneer dit nodig is