Een zwetend achterwerk, wat te doen?

Een zwetend achterwerk, wat te doen? Mensen die veel zweten bij hun achterwerk vinden dit vaak erg vervelend. Het kan immers grote natte plekken op de achterkant van de broek veroorzaken die lastig te verbergen zijn voor anderen. Vooral bij mensen die heel lang op een stoel moeten zitten, zoals op kantoor of school, kan het uitlopen op een super natte achterkant. Het weer moeten opstaan wordt dan echt iets om tegen op te zien! Ook een warm klimaat, inspannende activiteiten, stress en angst kunnen grote natte plekken bij sommige mensen veroorzaken. Als je er zo erg last van hebt, wat kan er dan tegen gedaan worden?

Onderliggend probleem

Je denkt misschien dat je gewoon last hebt van een erg zweterig achterwerk en vaak is dat ook zo, maar heel soms kan er echt een onderliggend probleem aan verbonden zijn. Het is belangrijk dit eerst uit te vinden! Vooral als het vocht een rare kleur/substantie heeft of sterk ruikt, kun je bijvoorbeeld last hebben van problemen als anale scheurtjes, aambeien of een lekkende anus. Het is dan belangrijk naar de dokter te gaan.

Goede hygiëne

Als een onderliggend probleem uitgesloten is, is het voortaan erg belangrijk het achterwerk iedere dag goed te wassen met milde zeep. Spreid hierbij echt je billen uit elkaar, zodat je geen plek vergeet. Er zitten hier namelijk allerlei apocriene zweetklieren (net zoals bij de oksels) die het karakteristieke stinkzweet uitscheiden, maar ook zullen er altijd wat achtergebleven resten van ontlasting zitten. Als je niet elke dag zorgvuldig wast, ga je al snel stinken! Daarnaast zwemmen in het zweet vele microben die nare gistinfecties kunnen veroorzaken als ze niet weggewassen worden. Je kunt voor extra schone billen ook nog een bidet plaatsen in het toilet. Overigens kun je beter niet het haar bij de billen wegscheren. De haren vormen namelijk een natuurlijke buffer zodat het zweet niet meteen in je kleren loopt.

Poeder, deodorant en anti-transpirant?

Velen passen reguliere zweetproducten voor oksels ook toe op het achterwerk. Vooral poeder wordt vaak gebruikt, omdat het zo goed het vocht kan absorberen. Je kunt talkpoeder of maïszetmeel poeder gebruiken, maar er zijn ook allerlei speciale poeders verrijkt met verkoelende stoffen als menthol of genezende stoffen als zink. Als je heel erg zweet kan het poeder soms wel klonteren, wat helaas niet erg fijn is. Daarnaast zijn er veel mensen die simpelweg een deodorant stick (geen spray) over hun billen smeren of zelfs een echte anti-transpirant. Vooral het laatste kan erg goed werken, maar stop ermee als blijvende irritatie aanhoudt die niet weggaat. Zoek er het liefst eentje zonder parfum/alcohol en met kalmerende stoffen als Allantoïne. Gebruik al deze producten bij voorkeur na het wassen op een afgedroogde huid.

Ondergoed en papieren hulpmiddeltjes

Welk ondergoed je draagt, is misschien wel een van de belangrijkste dingen. Vermijd sowieso strak ondergoed en liever ook katoen (deze blijft vaak vocht vasthouden). Enkele hele goede stoffen zijn merino wol, zijde en microfiber. Zij nemen het vocht van de huid uitstekend op en laten het snel weer verdampen. Het is het beste om op zoek te gaan naar merken sportondergoed die uitsluitend gebruik maken van dat soort stoffen. Het kost meer, maar velen vinden het echt een stuk fijner. Qua kleren kun je, indien je je erg zorgen maakt over zichtbare natte plekken, alleen zwarte broeken dragen. Ook losse en luchtige kleding zal helpen!

Daarnaast zijn er veel papieren hulpmiddeltjes waarvan je gebruik kan maken. Zo is het effectief gedurende de dag regelmatig een wc stop in te plannen, waarbij je je billen droog dept met (zacht) wc papier. Je kunt ook verfrissende vochtige doekjes erbij gebruiken. Daarnaast vinden sommigen het helpen een stuk keukenrol een paar keer te vouwen en tussen hun billen te plaatsen of een maandverbandje in te doen. Experimenteer met wat jij fijn vindt. Ook vinden velen het fijn hun onderbroek een keer te vervangen tijdens de wc stops.

Als niks werkt

Als deze dingen niet werken, wordt het tijd naar meer rigoureuze oplossingen te kijken. Zou je eigenlijk wat gewicht moeten verliezen? Mensen met een goed BMI hebben vaak meer ruimte tussen hun benen waardoor ze vanzelf minder zullen zweten hier. Ook een vezelrijk dieet met minder suiker, gekruid eten en cafeïne kunnen helpen. Wie echt de wanhoop nabij is, kan hulp van medische professionals inschakelen. Een sterke anti-transpirant op recept en iontoforese behandelingen kunnen bijvoorbeeld goed helpen bij een zwetend achterwerk.
© 2014 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van overmatig zwetenLast van overmatig zwetenVoor mensen die last hebben van overmatig zweten, is dit erg vervelend en schamen zich hier soms voor. Soms komt er met…
Zweten in je slaap: wat te doen bij nachtelijk transpireren?Zweten in je slaap: wat te doen bij nachtelijk transpireren?Nachtelijk transpireren of zweten tijdens je slaap kan verschillende oorzaken hebben. Als je af wilt van nachtelijk zwet…
Transpiratiegeur: hoe kun je dit het beste behandelen?Transpiratiegeur: hoe kun je dit het beste behandelen?Veel mensen schamen zich voor natte plekken onder de oksels en de transpiratiegeur die daar vaak bij ontstaat. De een he…
Botox in oksels tegen zwetenVeel mensen hebben last van overmatig zwetende oksels. Er zijn verschillende manieren om dit tegen te gaan, maar het ins…

Pectus: gat in mijn borst door overmatige kraakbeenspanningPectus: gat in mijn borst door overmatige kraakbeenspanningDe overgang van de ribben naar het borstbeen bestaat uit kraakbeen. Een overmatige aanmaak daarvan zorgt ervoor dat span…
Schedel- en hersenletsels: een overzichtSchedel- en hersenletsels: een overzichtDe hersenen zijn zowaar ons belangrijkste orgaan. Een mogelijke beschadiging ervan heeft voor ons dan ook verstrekkende…
Bronnen en referenties
  • http://hubpages.com/hub/swampass
  • http://frugivoremag.com/2012/08/5-ways-to-keep-your-sweaty-ass-from-funkin-up-the-gym/2/
Kraio (46 artikelen)
Laatste update: 06-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.