Zo zorg je zelf voor gezonde klieren in topconditie

Een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid hangt in belangrijke mate af van de gezondheid van je organen. Gezonde klieren zijn echter minstens even belangrijk. Een zieke klier of klierstelsel heeft uiteraard een negatieve invloed op je gezondheid. Welke factoren beïnvloeden de gezondheid van je klieren en wat kun je zelf doen om ook je klieren in optimale gezondheid te houden?

Meer dan honderd klieren

Je lichaam telt in totaal meer dan honderd klieren, en zijn verspreid over het ganse lichaam. Deze klieren maken deel uit van ons lymfestelsel. Dit lymfestelsel is vergelijkbaar met onze bloedvaten en zorgt voor de circulatie of het transport van de lymfe, een kristalheldere vloeistof die uit ons bloed wordt gewonnen. Deze lymfeklieren zuiveren de lymfe van alle schadelijke afvalstoffen en zorgen voor de aanmaak van extra witte bloedlichaampjes of lymfocyten en van antilichaampjes.

Erfelijk

Ongezonde klieren en klieraandoeningen zijn erfelijk. In sommige families komen aandoeningen van de klieren meer voor dan in andere families. Zo zijn veel voorkomende problemen met een te trage of te vlugge werking van de schildklieren erfelijk bepaald. Erfelijke oorzaken van klieraandoeningen heb je uiteraard niet zelf in de hand

Verouderingsproces

Ons natuurlijk verouderingsproces heeft uiteraard ook een belangrijke invloed op de gezondheid van onze klieren. Naarmate je ouder wordt vergroot dan ook je risico op ernstige klierziekten zoals schildklier- en prostaatproblemen.

Toxische afvalstoffen

Giftige afvalstoffen als gevolg van een ongezonde voeding, van de vele lichaamsprocessen, van een ongezonde levenswijze of van milieuverontreiniging zijn nadelig voor zowel de gezondheid van je organen als die van onze klierstelsels. Je lever en nieren zijn niet meer in staat om deze groeiende concentratie aan giftige afvalstoffen immers tijdig af te breken en uit je lichaam te verwijderen en worden daardoor opgeslagen in je organen, spieren, klieren en in al je lichaamsweefsels.

Voeding

Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding is dus niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je organen, maar even goed voor die van onze meer dan honderd klieren.

Lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging is onmisbaar voor het in stand houden van de gezondheid van je klierstelsel. Dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen, joggen of zwemmen op je eigen tempo is veel doeltreffender dan wekelijks enkele uren te trainen als een topsporter.

Gezwollen klieren

We worden ons meestal pas van onze klieren bewust als er iets fout gaat. Dan gaan onze klieren opzwellen en dat kan voor tal van vervelende symptomen zorgen. Ontstoken en opgezwollen klieren zijn het gevolg van een infectie elders in het lichaam. Deze ontsteking bevindt zich dan meestal in de onmiddellijke omgeving van de opgezwollen klieren. Opgezwollen en ontstoken klieren komen vooral voor in onze nek, oksels en in de liezen. Denken we hierbij aan een keelontsteking, waarbij de opgezwollen klieren in de halsstreek duidelijk voelbaar zijn.

Symptomen van ontstoken klieren

Gezwollen en ontstoken klieren zijn in vele gevallen het gevolg van een virusinfectie. Om daaraan het hoofd te bieden worden je klieren super actief. Ontstoken en gezwollen klieren zijn daarvan het zichtbare en tastbare gevolg. Belangrijke symptomen van ontstoken spieren zijn hoge koorts. Bij ontstoken klieren zijn er meestal rode strepen zichtbaar die lopen van een wonde naar de nabijgelegen klieren. Zo een ontsteking is meestal onschuldig en vlug genezen.

Ontstoken lymfeklieren

Dat is anders als je lymfeklieren zijn ontstoken. Ontstoken lymfeklieren verzwakken je natuurlijk afweersysteem waardoor overal in je lichaam infecties kunnen ontstaan. Naast een virusinfectie kunnen ook schimmels verantwoordelijk zijn voor ontstoken en gezwollen klieren

Voeding voor gezonde klieren

Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding is dus essentieel voor de gezondheid van je klieren. Voeding rijk aan zink, chroom en isoflavonen houden je klieren gezond. Voeding die zorgt voor een optimale gezondheid van je klieren zijn zoete aardappelen, artisjokken, bakkersgist, balsempeer, boekweit en peren.

  • Balsempeer: is best vergelijkbaar met een komkommer. Deze vrucht is afkomstig uit Azië, en heeft wit of bleekgroen, sappig en bitter vruchtvlees. Balsempeer verlaagt je bloedsuikerspiegel en is dus uitstekend voor diabetici
  • Voeding rijk aan zink: zink is vooral onmisbaar bij de aanmaak van eiwitten, en voor de groei en ontwikkeling van weefsel. Zink versterkt ook je natuurlijk afweersysteem. Je vindt zink vooral in vlees, kaas, graanproducten, noten en in schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen
  • Voeding rijk aan chroom: chroom is vooral aanwezig in groenten en fruit, maar ook in volkoren graanproducten en in vlees en zuivelproducten

Zwarte bessen

Bessen, bramen, en frambozen barsten van gezonde voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. Zwarte bessen scoren zelfs hoger dan de als superfoods omschreven goji- en acaï bessen. Zwarte bessen worden meestal verwerkt in jam, vruchtensappen en zelfs in bessenlikeur. Vanwege hun zure smaak worden zwarte bessen zelden of nooit zo uit het vuistje gegeten. Naast vitamine A, B, C en E zijn zwarte bessen en ook bramen en frambozen rijk aan mineralen zoals kalium, calcium, Magnesium, ijzer, zink, fosfor, jodium, en boor.

Orleaan

De orleaanboom is afkomstig uit Zuid- Amerika en dankt zijn helende kracht aan annato (E 160) dat vooral aan kaas en margarines wordt toegevoegd. Orleaan helpt bij allerlei ontstekingen waaronder klierontstekingen en opgezwollen klieren, maar ook bij hoofdpijn, diabetes, epilepsie, geelzucht en bij stijve en pijnlijke gewrichten.

Rapadura of oersuiker

Rapadura of oersuiker is het gedroogde sap van rietsuiker dat eerst gefilterd, en daarna gekookt, ingedampt en gedroogd en vermaalt tot kleine korrels. Rapadura of oersuiker heeft een rijke karamelachtige smaak tintje en niet zout. Rapadura of oersuiker is een gezond alternatief voor geraffineerde witte suiker en heeft een gunstige invloed op ons klierstelsel.

Isoflavonen

Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die weliswaar geen enkele voedingswaarde hebben maar toch gezondheidsbevorderende eigenschappen bezitten. Sojaproducten en vooral sojabonen en tempeh zijn de belangrijkste bronnen van deze isoflavonen. Deze isoflavonen zijn vooral rijk aan eiwitten, mineralen, vitamines en voedingsvezels. Voeding rijk aan isoflavonen hebben een gunstige effect op onze schildklier en prostaat maar verzachten ook de vervelende symptomen van de menopauze zoals vervelende opvliegers en en stemmingswisselingen. Verder zorgen ze voor een grotere botdichtheid en zijn doeltreffend bij de behandeling van veel voorkomende kankers zoals prostaat- , borst- en dikkedarmkanker.
© 2014 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoedingKlieren van Montgomery: functie, aantal en borstvoedingDe klieren van Montgomery zijn klieren die in de tepelhof (areola), de donkere kring rond de tepel, voorkomen. Deze klie…
Klier of glandula, functie en ontstekingKlier of glandula, functie en ontstekingEen klier noemen we in het Latijns glandula. Zo heet de schildklier glandula thyroidea en de melkklier glandula mammaria…
Gezwollen lymfeklieren in lies: oorzaken opgezette klierenGezwollen lymfeklieren in lies: oorzaken opgezette klierenOpgezette of gezwollen klieren in de lies? Een voelbare lymfeklier is in 75% van de gevallen een lokaal verschijnsel. Da…

Jeukende huid: oorzaken en 3 tips tegen jeukJeukende huid: oorzaken en 3 tips tegen jeukJeuk is een veelvoorkomende huidklacht, waarbij men de neiging heeft om over de huid te wrijven of te krabben. Dit zorgt…
Erythrasma: symptomen van schilferige, jeukende huidvlekkenErythrasma: symptomen van schilferige, jeukende huidvlekkenErythrasma symptomen zijn bruinrood verkleurde, wat schilferige, jeukende huidvlekken. Erythrasma is een huidaandoening…
Bronnen en referenties
  • http://www.webmd.com/oral-health/guide/salivary-gland-problems-infections-swelling
  • http://www.wikipedia.com/orleaanboom
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.