Erythrasma: symptomen van schilferige, jeukende huidvlekken

Erythrasma: symptomen van schilferige, jeukende huidvlekken Erythrasma symptomen zijn bruinrood verkleurde, wat schilferige, jeukende huidvlekken. Erythrasma is een huidaandoening welke wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium minutissimum. De aandoening wordt gekenmerkt door rood-bruine scherp begrensde licht schilferende verkleuring in plooien. Het treedt vooral op in de liezen, aan de binnenkant van bovenbenen, scrotum en oksels. Erythrasma kan worden behandeld met crèmes die imidazolen bevatten. Recidief is niet uit te sluiten. Antibacteriële zeep kan worden toegepast om herhaling te voorkomen. Andere maatregelen helpen ook om terugkeer van de aandoening te voorkomen, bijvoorbeeld goed afdrogen na het douchen of baden, vooral de huidplooien. Na behandeling blijven de bruine vlekjes soms nog een tijdlang zichtbaar.

Wat is erythrasma?

Erythrasma, ook wel lieskring genoemd, is een chronische oppervlakkige infectie van de intertrigineuze gebieden van de huid, zoals de oksels en liezen. De aandoening wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium minutissimum, die vaak op de normale huid aanwezig is en alleen in bepaalde omstandigheden huidafwijkingen geeft. De bacterie behoort tot de normale huidflora, maar kan op vochtige huid overgroeien. Als gevolg van de infectie ontstaat een scherp begrensde roze tot bruine verkleuring van de huid. De plekken worden langzaamaan steeds groter. Vaak is er tegelijk sprake van een schimmel- of gistinfectie; de bacterie is in dat geval de wegbereider voor de schimmel.

Oorzaak van erythrasma

De huidaandoening kan op elke leeftijd voorkomen, maar wordt vaker gezien bij volwassenen dan bij kinderen. De bacterie gedijt goed in warme en vochtige omstandigheden. Vochtigheid van de huid, warmte, een broeierige omgeving, overmatig transpireren en overgewicht spelen daarbij een rol. Deze voor de bacterie gunstige omstandigheden treden vooral op in de huidplooien. Erythrasma wordt daarom vooral gezien tussen de tenen, in de liezen, onder de oksels en (bij vrouwen) onder de borsten. Het is een goed behandelbare, onschuldige huidinfectie. Wel is de kans vrij groot dat het na het stoppen van de behandeling terugkomt.

Overgewicht is een risicofactor / Bron: Istock.com/VladimirFLoydOvergewicht is een risicofactor / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd

Wie krijgt erythrasma?

De infectie met Corynebacterium minutissimum wordt in onze streken met een mild klimaat vooral gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd met overgewicht, van wie een aantal diabetes mellitus heeft. In (sub-)tropische gebieden komt de aandoening wat algemener onder de bevolking voor. Erythrasma komt niet alleen vaker voor bij overgewicht en diabetes, maar ook bij overmatig zweten, een warm en vochtig klimaat, slechte hygiëne, een afweerstoornis en bij ouderen.

Erythrasma symptomen

De huidaandoening is te herkennen door een bruinrood verkleurde, wat schilferige, jeukende huid. Aanvankelijk zijn de plekken rood en glad, maar als de plekken langer bestaan, worden ze bruiner van kleur met een fijn gerimpeld en licht schilferig oppervlak. De vlekken zijn scherp begrensd en onregelmatig gevormd. Over het algemeen veroorzaakt erythrasma weinig tot geen jeuk. De verkleuring kan als ontsierend worden ervaren.

Bij erythrasma kan de huid tussen de tenen zijn aangedaan, waarbij schilfering en soms een verweekte witte huid met kloven aanwezig zijn. Ook andere bacteriën en schimmels kunnen zich daar ophouden. Erythrasma kan ook voorkomen in de liezen, de oksels, onder de borsten bij vrouwen, bij het scrotum bij mannen en in de bilspleet.

Acanthosis nigricans onder de oksel / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Acanthosis nigricans onder de oksel / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Diagnose en onderzoek

Lichamelijk onderzoek

De diagnose kan veelal op het oog gesteld worden. Zo nodig kan een zogeheten Woods-lamp gebruikt worden, dat is een UVA-lamp waarbij de erythrasma rood fluoresceert.

Differentiële diagnose

De aandoening moet niet verward worden met:

Erythrasma behandeling met crème

De infectie is te bestrijden door te wassen met antibacteriële zeep, aangevuld met het smeren van een antibioticumcrème en (in geval van een bijkomende schimmelinfectie) antischimmelcrème. Wanneer er sprake is van een hardnekkige infectie, zal een antibioticakuur worden aanbevolen. Na behandeling kunnen er lichtbruine huidverkleuringen blijven bestaan, die pas na enkele weken of maanden wegtrekken. Doordat erythrasma vrij gemakkelijk kan terugkeren kun je voorzorgsmaatregelen nemen zoals het dragen van luchtig, katoenen ondergoed en overhemden. Mensen met een hoge body-mass index (BMI) doen er verstandig aan om gewicht te verliezen.

Preventie

Terugkeer van erythrasma is niet uit te sluiten. Antibacteriële zeep kan worden gebruikt om herhaling te voorkomen. De behandeling kan zo nodig worden herhaald. Je kunt het risico op erythrasma verminderen door de volgende zelfzorgmaatregelen toe te passen:
  • Vaak baden en douchen;
    Zorg voor een koele slaapkamer als je gaat slapen / Bron: AlexVan, PixabayZorg voor een koele slaapkamer als je gaat slapen / Bron: AlexVan, Pixabay
  • Je huid drooghouden;
  • Draag schone kleding die vocht absorbeert en luchtig is (linnen of katoen);
  • Goed goed afdrogen na douchen of baden, met schone handdoeken;
  • De huid goed laten drogen, ook in de plooien en gebruik in de plooien desgewenst talkpoeder;
  • Vermijd zeer warme of vochtige omstandigheden;
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht;
  • Slaap in een koele slaapkamer; en
  • Vervang natte of bezweette (sport)kleding zo snel mogelijk.

Prognose

Erythrasma kan na behandeling weer terugkomen. Na behandeling kunnen de typische bruine vlekken die door erythrasma worden veroorzaakt, langdurig blijven bestaan. Dit is vooral bij een donkere huid.

Complicaties

Erythrasma kent geen complicaties. Na succesvolle behandeling is de kans echter aanzienlijk dat de infectie weer de kop opsteekt bij mensen die hier gevoelig voor zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erythrasma: Huidinfectie met roodbruine plekken in huidplooiErythrasma: Huidinfectie met roodbruine plekken in huidplooiErythrasma is een chronische huidinfectie veroorzaakt door bacteriën die normaal op de huid aanwezig zijn. De aandoening…
Jeuk bilspleet of jeuk bilnaad: oorzaken en behandelingJeuk bilspleet of jeuk bilnaad: oorzaken en behandelingJeuk tussen bilspleet of bilnaad is een courante klacht. De bilnaad of bilspleet is de scheiding of spleet tussen beide…
Vlekjes lies: rode vlekken, puntjes of bultjes in liesstreekVlekjes lies: rode vlekken, puntjes of bultjes in liesstreekHeb je last van bultjes of vlekjes in de lies? De liezen zijn de twee huidplooien die de overgang vormen van de bovenben…
Bacteriële huidinfecties: Huidinfectie door bacteriënBacteriële huidinfecties: Huidinfectie door bacteriënBacteriën zijn levende organismen die overal op het lichaam aanwezig zijn. Hoewel veel bacteriën onschadelijk of zelfs n…

Zo zorg je zelf voor gezonde klieren in topconditieEen goede lichamelijke en geestelijke gezondheid hangt in belangrijke mate af van de gezondheid van je organen. Gezonde…
Kersenwratjes: symptomen van kleine rode bultjes op de huidKersenwratjes: symptomen van kleine rode bultjes op de huidKersenwratjes symptomen bestaan uit kleine helderrode of bloedrode bultjes of puntjes op de huid, rond of ovaal van vorm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
  • DermNet New Zealand. Erythrasma. https://www.dermnetnz.org/topics/erythrasma (ingezien op 8-2-2017)
  • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
  • Huidziekten.nl. Erythrasma. http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/erythrasma.htm (ingezien op 13-2-2017)
  • MedlinePlus. Erythrasma. https://medlineplus.gov/ency/article/001470.htm (ingezien op 13-2-2017)
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/VladimirFLoyd
  • Afbeelding bron 2: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: AlexVan, Pixabay
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 06-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.