Kersenwratjes: symptomen van kleine rode bultjes op de huid

Kersenwratjes: symptomen van kleine rode bultjes op de huid Kersenwratjes symptomen bestaan uit kleine helderrode of bloedrode bultjes of puntjes op de huid, rond of ovaal van vorm, en klein; variërend in grootte van een speldenknop tot 1 cm. Kersenwratjes zijn kleine bloedvatenkluwen. Ze kunnen overal op je lichaam voorkomen, maar ze worden vooral gezien op je armen (bovenarmen), schouders en torso. De precieze oorzaak van kersenwratjes is onbekend. Ze treden vooral op na het veertigste levensjaar. Het zijn onschuldige bultjes, behandeling is daarom niet nodig. Wanneer kersenwratjes als cosmetisch storend worden ervaren, kunnen ze worden verwijderd door coagulatie (wegbranden) of laser therapie.

Wat zijn kersenwratjes?

Bijna iedereen krijgt boven het veertigste levensjaar te maken met kersenwratjes: dieprode puntjes op je huid die overal op het lichaam voor kunnen komen en zeer talrijk kunnen zijn. Kersenwratjes zijn kleine bloedvatenkluwen. Het zijn geen wratjes, want die worden veroorzaakt door een virus. Bij mannen en vrouwen komen kersenwratjes even vaak voor. Bij mensen met een blanke huid komt het vaker voor dan bij mensen met een gepigmenteerde huid. Op een blanke huid vallen de kersenwratjes ook meer op. Kersenwratjes kunnen op het hele lichaam voorkomen, maar ze worden vooral gezien op de armen, schouders en torso.

Hoe worden kersenwratjes nog meer genoemd?

Vanwege de helderrode, op kersen gelijkende kleur, worden deze huidafwijkingen kersenwratjes genoemd (in het Engels cherry angioma). Synoniemen zijn:
  • seniele angiomen;
  • angiomata senilis;
  • haemangiomata senilis;
  • kersenangiomen;
  • Ruby spots; en
  • ouderdomshemangioom.

Petechiën op onderbeen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Petechiën op onderbeen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Symptomen: kleine rode bultjes op de huid

Kersenwratjes zien eruit als dieprode, halfbolronde huidafwijkingen die 1mm tot 1cm groot zijn. Ze zien eruit als rode puntjes op de huid, maar je moet ze niet verwarren met petechiën of purpura (bloedvlekjes), kleine huidvlekjes van 2 tot 3 mm doorsnede. Petechiën zijn een soort rode of paarse speldenprikjes en komen vooral op de benen voor. Als je de veertig bent gepasseerd, is de kans groot dat je ook kersenwratjes op je lichaam hebt. Vanaf het zestigste levensjaar komen ze vaak in grotere aantallen op de huid voor. Kersenwratjes zijn volkomen goedaardig en kunnen geen kwaad. Kersenwratjes geven geen klachten. Alhoewel ze volkomen onschuldig zijn, kunnen ze wel als cosmetisch storend worden ervaren.

Complicaties

Kersenangiomen zijn per definitie goedaardig; deze kleine rode bultjes op de huid kunnen echter van tijd tot tijd trauma vertonen en hevig bloeden of ontstoken raken en trombose krijgen. Bloedingen en secundaire infectie kunnen het beloop van getraumatiseerde kersenwratjes bemoeilijken, waarbij vaak chirurgische verwijdering van het ontstoken angioom nodig is.

Oorzaak van kersenwratjes

Een kersenwratje ontstaat door een opeenhoping van verwijde kleine bloedvaten op één plek. Het is anno 2024 niet bekend waarom dit gebeurt. Genetische factor maken dat bepaalde mensen meer kans hebben om kersenwratjes te krijgen. Ze worden ook in verband gebracht met zwangerschap, blootstelling aan chemicaliën, en het klimaat. Er lijkt ook een verband tussen kersenwratjes en leeftijd. Kersenwratjes ontstaan op wat oudere leeftijd, maar vanaf je vijfentwintigste levensjaar kunnen ze al de kop opsteken. Het worden er steeds meer. Vrouwen en mannen hebben er in gelijke mate last van.

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek

Kersenwratjes zijn zeer herkenbaar. Daarom wordt de diagnose 'op het oog' gesteld. Aanvullend (weefsel)onderzoek is zelden nodig.

Differentiële diagnose

kersenwratjes kunnen sterk lijken op één van de volgende huidaandoeningen:
  • angiokeratoma circumscriptum;
  • angiokeratoma corporis diffusum (ziekte van Fabry);
  • angiokeratoma van Mibelli;
  • angiokeratoma nno;
  • blue rubber bleb syndroom;
  • Kaposi sarcoom;
  • bacillaire angiomatosis; en
  • petechiën.

Behandeling van kersenwratjes

Kersenwratjes zijn volstrekt goedaardig en daarom is vanuit medisch oogpunt behandeling niet nodig. Indien de huidafwijkingen als cosmetisch storend worden ervaren, kunnen ze verwijderd worden door middel van coagulatie (wegbranden) of laser therapie. Hierbij wordt de vaatlaser gebruikt. Het aantal behandelingen wordt bepaald door het aantal kersenwratjes dat verwijderd moet worden en soms moet een wat groter kersenwratje twee keer behandeld worden. Na de behandeling verschijnt er een korstje op de behandelde plek die er na ongeveer 7 tot 10 dagen vanzelf afvalt. Het is verstandig om er niet aan te peuteren.

Prognose

Bij de meeste mensen neemt het aantal en de grootte van kersenangiomen toe met het ouder worden. Ze zijn onschadelijk en hebben helemaal geen verband met kanker.

Preventie

Hoewel anno 2024 niet precies bekend is wat de oorzaak is van kersenwratjes, is het belangrijk om blootstelling aan chemicaliën te vermijden en de huid tegen de zon te beschermen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidkanker: BasalioomHuidkanker: BasalioomBasalioom is één van de meest voorkomende kanker. Deze vorm van kanker is vrijwel nooit levensbedreigend. Het komt voor…
Hordeolum (strontje)Hordeolum (strontje)Een hordeolum is een vervelend pijnlijk bobbeltje aan het ooglid. Dit bultje veroorzaakt veel pijn. Wie al eens een hord…
Muggenbeten. Hoe infectie en jeuk voorkomen bij muggenbeet?Muggenbeten kunnen erg hard jeuken. Wanneer de beet opengekrabd wordt en de muggenbeet geïnfecteerd is wordt dat zelfs n…
Fibrous papule of the nose: symptomen, oorzaak & behandelingFibrous papule of the nose: symptomen, oorzaak & behandelingEen fibrous papule of the nose is een onschuldig, klein, verhoogd pukkelachtig groeisel (papule) op de neus of elders in…

Erythrasma: symptomen van schilferige, jeukende huidvlekkenErythrasma: symptomen van schilferige, jeukende huidvlekkenErythrasma symptomen zijn bruinrood verkleurde, wat schilferige, jeukende huidvlekken. Erythrasma is een huidaandoening…
Piep, het piept in mijn oor: de oorzaken van fantoomgeluidenPiep, het piept in mijn oor: de oorzaken van fantoomgeluidenHoe we de realiteit van de wereld ervaren, wordt bepaald door wat we zien, ruiken en horen. Soms kunnen er echter geluid…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lee Wrigley, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
  • Healthline. Cherry Angioma. http://www.healthline.com/health/cherry-angioma#1 (ingezien op 8-2-2017)
  • Ww.huidziekten.nl
  • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 23-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.