Fibrous papule of the nose: symptomen, oorzaak & behandeling

Fibrous papule of the nose: symptomen, oorzaak & behandeling Een fibrous papule of the nose is een onschuldig, klein, verhoogd pukkelachtig groeisel (papule) op de neus of elders in het gezicht dat stevig aanvoelt en huidkleurig of roze is. Er is meestal één enkele papel, maar je kan ook last hebben van meerdere papels. De oorzaak is onbekend. Een dergelijk bultje op de neus is onschuldig, maar blijft levenslang aanwezig. Een fibrous papule trekt niet spontaan weg. Vanuit medisch oogpunt hoeft een fibrous papule niet te worden verwijderd. Als een fibrous papule als cosmetisch storend wordt ervaren, kan het bultje door een arts worden weggesneden.

Wat is een fibrous papule of the nose?

Op de neus of elders in het gelaat

Een fibrous papule ontwikkelt zich vaak rond het vijftigste levensjaar op de neus, of minder vaak, elders in het gezicht. Het is een koepelvormige glanzende laesie met een diameter van 2-6 mm, met soms een haar in het midden. Hoewel het lijkt op een huidkleurige moedervlek (dermale naevus), is het steviger van structuur. Het is een volkomen onschuldig bultje op de neus, die levenslang onveranderd blijft zitten. Het bultje trekt niet spontaan weg.

Onderscheiden van huidkanker

Het is belangrijk om een fibrous papule of the nose te onderscheiden van gewone huidkanker, het basaalcelcarcinoom, die ook kan verschijnen als een stevige glimmende bobbel. Basaalcelcarcinoom ontstaat meestal later in het leven. Het groeit langzaam en heeft de neiging te bloeden en te zweren.

Oorzaak fibrous papule

Een fibrous papule wordt beschouwd als een naevus en ontwikkelt zich spontaan als onderdeel van de menselijke ontwikkeling. De precieze reden is onbekend. Mogelijk is het een naevus die niet langer S-100-eiwitten synthetiseert.

Wie krijgen er last van?

Een fibrous papule of the nose wordt in gelijke mate gezien bij mannen als vrouwen van middelbare leeftijd, ongeacht etnische achtergrond.

Fibrous papule of the nose / Bron: M. Sand et al., Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Fibrous papule of the nose / Bron: M. Sand et al., Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Symptomen

Verschijnselen

Een fibrous papule of the nose veroorzaakt geen symptomen zoals pijn of jeuk. Papules kunnen echter ontstoken raken of gaan bloeden wanneer ze geïrriteerd of opengekrabd zijn.

Voorkeursplekken

Meestal betreft het een solitaire papule. Normaal gesproken bevindt het zich op de neus, maar af en toe tref je de papule aan op andere delen van het gezicht.

Vorm

De papule heeft een huidskleur en is vaak minder dan 5 mm in diameter. Het betreft een koepelvormige, glanzende papule. Soms is het bultje gepigmenteerd.

Gevoel

Een fibrous papule of the face (or nose) voelt glad en stevig aan.

Onderzoek en diagnose

Huidbiopsie

Dit bultje wordt gediagnosticeerd door middel van een huidbiopsie. Er zijn te onderscheidende kenmerken die zichtbaar zijn onder een microscoop.

Differentiële diagnose

Differentiaal diagnostisch moeten de volgende huidaandoeningen in ogenschouw worden genomen:

Behandeling

Chirurgische ingreep

Een fibrous papule of the face (or nose) hoeft vanuit medisch oogpunt niet te worden behandeld. Indien cosmetisch gewenst kan het worden verwijderd door een kleine chirurgische ingreep (excisiebiopsie, scheerbiopsie of elektrochirurgie).

Zelfzorg

Volg een normale routine voor het reinigen van de huid.

Preventie

Er zijn geen manieren bekend om een fibrous papule of the nose te voorkomen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitslag in het gezicht: op de wangen, kin, neus en voorhoofdUitslag in het gezicht: op de wangen, kin, neus en voorhoofdHuiduitslag of uitslag in het gezicht komt vaak voor. Heb je last van je gezichtshuid, voelt het raar aan of zijn er rar…
Venous lake op lip: rood-paarse, zwarte bloedblaar op lipVenous lake op lip: rood-paarse, zwarte bloedblaar op lipEen venous lake ziet eruit als een rood-paars tot zwart bultje, die wordt veroorzaakt door een verwijd bloedvaatje. Een…
Legeneussyndroom: Schade aan neusschelp door chirurgieLegeneussyndroom: Schade aan neusschelp door chirurgieNeusschelpen zorgen er voor dat de twee neusholten in de neus verkleind worden. Dankzij de neusschelpen treedt een goede…
Infectie: Oorzaken, symptomen & diagnose van infectieziektenInfectie: Oorzaken, symptomen & diagnose van infectieziektenBacteriën, virussen, schimmels of parasieten veroorzaken mogelijk een infectieziekte. Een infectie tast mogelijk elk org…

Hersenverlamming: Symptomen aan spieren en bewegingenHersenverlamming: Symptomen aan spieren en bewegingenHersenverlamming (cerebrale parese) is een groep van neurologische aandoeningen waarbij de spieren en bewegingen zijn aa…
Schizofrenie: Aandoening met o.a. waanideeën & hallucinatiesSchizofrenie: Aandoening met o.a. waanideeën & hallucinatiesSchizofrenie is een groep van ziekten. Deze variabele groep bestrijkt een breed scala van perceptuele, cognitieve en ged…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: M. Sand, D. Sand, C. Thrandorf, V. Paech, P. Altmeyer, F. G. Bechara, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • DermNet New Zealand. Fibrous papule of the nose. https://www.dermnetnz.org/topics/fibrous-papule-of-the-nose (ingezien op 6-11-2017)
  • DoveMed. Fibrous Papule of Skin. http://www.dovemed.com/article-synonyms/fibrous-papule-skin/ (ingezien op 6-11-2017)
  • Huidziekten.nl. Fibrous papule of the nose. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ftxt/FibrousPapuleoftheFace.htm (ingezien op 6-11-2017)
  • PCDS. Fibrous papule. http://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/fibrous-papule (ingezien op 6-11-2017)
  • Skinsight. Fibrous Papule of Nose. https://www.skinsight.com/skin-conditions/adult/fibrous-papule-of-nose (ingezien op 6-11-2017)
  • Afbeelding bron 1: M. Sand et al., Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-10-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.