Kersenwratjes: symptomen en behandeling van seniele angiomen

Kersenwratjes: symptomen en behandeling van seniele angiomen Kersenwratjes of in het latijn: seniele angiomen, worden ook wel angiomata senilis, haemangiomata senilis of ruby spots genoemd. Kersenwratjes zijn geheel onschuldige vaatzwellingkjes, die zich vooral bij mensen boven de dertig jaar voordoen. Maar ze kunnen ook al in de tienertijd verschijnen. De diagnose wordt normaal gesproken op het oog gesteld. Behandeling van een kersenwratje is in principe niet nodig, omdat het om een volstrekt goedaardige aandoening gaat. Verwijdering is mogelijk door excisie, coagulatie of lasertherapie.

Wat zijn kersenwratjes?

Seniele angiomen of kersenwratjes worden ook wel angiomata senilis, haemangiomata senilis of ruby spots genoemd. Seniele angiomen betekent letterlijk 'ouderdom vaatgezwelletjes'. Het is een veelvoorkomend en volstrekt goedaardig huidverschijnsel. Ze komen bij ouderen vaak wijdverspreid over het lichaam voor en ze zien eruit als halfbolronde papels die 1mm tot 1cm groot zijn.

Oorzaak en ontstaan van kersenwratjes

De afwijking is een vasculaire dermatose: een vaatafwijking waarbij de bloedvaatjes in de oppervlakkige lederhuid uitstuwen. De plek ontstaat dus door oppervlakkige sterk verwijde vaatjes in de huid. Medische onderzoekers hebben geen duidelijke verklaring waarom kersenwratjes ontstaan. Sommige artsen geloven dat deze plekjes ontstaan ten gevolge van schade aan de huid door te veel blootstelling aan de zon, terwijl anderen geloven dat het een genetisch defect betreft.

Vóórkomen

Met het toenemen van de leeftijd komen kersenrwatjes vaker voor. Ze kunnen al in de tienertijd verschijnen en bijna iedereen boven de veertig jaar heeft er één of meerdere. Bij mannen en vrouwen komen ze even vaak voor. We hebben sommige personen een sterke aanleg om kersenwratjes te ontwikkelen.

Symptomen van kersenwratjes

Kersenwratjes zijn rode, halfbolronde vaatzwellinkjes van 1mm tot 1cm in doorsnede. Vaak zijn ze kersenrood of robijnrood en slechts zelden donkerbruin tot bijna zwart. Ze komen vaak voor op de romp, maar ze kunnen ook in het gezicht of de nek verschijnen. Het aantal kersenwratjes kan in de loop der jaren toenemen.

Onderzoek en diagnose

De diagnose van kersenwratjes wordt meestal op het oog gesteld. Bij twijfel kan een biopsie uitkomst bieden.

Behandeling van kersenwratjes

Kersenwratjes zijn volstrekt goedaardig en daarom is behandeling niet nodig. Behandeling kan worden aanbevolen wanneer de afwijkingen irriteren of bloeden of als de laesies als cosmetisch storend worden ervaren door de patiënt.

Wegsnijden, wegbranden of weglaseren

Verwijdering is mogelijk door excisie (het wegsnijden van de afwijking), coagulatie (waarbij het kersenwratje wordt weggebrand) of lasertherapie. Kersenwratjes kunnen vooral goed behandeld worden met de vaatlaser.

Kersenwratjes behandelen met de vaatlaser

Het aantal behandeling dat iemand nodig heeft, is afhankelijk van de hoeveelheid kersenwratjes. Tijdens de behandeling met de vaatlaser verkleuren de bloedblaartjes naar een grijsschakering. Daarna verschrompelen de plekjes en het korstje valt er na 7 tot 10 dagen af. Voor een groot kersenwratje is soms een tweede behandeling nodig.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spontaan blauwe plekken: symptomen, oorzaak en behandelingSpontaan blauwe plekken: symptomen, oorzaak en behandelingSpontaan blauwe plekken krijgen of zomaar blauwe plekken krijgen op je arm of been of elders, is een vervelende klacht e…
Angiokeratomen: oorzaken rood-paarse bultjes scrotum & vulvaAngiokeratomen: oorzaken rood-paarse bultjes scrotum & vulvaAngiokeratomen zijn rood-paarse gezwelletjes, bultjes en vlekjes. Angiikeratomen gaan uit van de bloedvaatjes van meesta…
Angiokeratomen: Goedaardige rode vlekjes of bultjes op huidAngiokeratomen: Goedaardige rode vlekjes of bultjes op huidAngiokeratomen zijn huidletsels met een rode tot zwarte kleur die zich op verschillende delen van het lichaam kunnen voo…
Bultje op de huid: oorzaken van een huidbultje of bultjesBultje op de huid: oorzaken van een huidbultje of bultjesEen bultje op de huid komt vaak voor. Kinderen en volwassenen, mannen en vrouwen: iedereen heeft wel eens een bultje of…

Wat kun je doen aan een lage bloeddruk?Wat kun je doen aan een lage bloeddruk?Inmiddels weten we dat een hoge bloeddruk een gevaar is voor de gezondheid. Mensen die last hebben van een lage bloeddru…
Brandend maagzuur en pijn op de borstBrandend maagzuur en pijn op de borstIedereen heeft er wel eens last van: brandend maagzuur. Een soms stekend, pijnlijk gevoel op de borst, meestal vlak bove…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lee Wrigley, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
  • http://www.huidarts.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 06-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.