Gezondheid: Hyperactiviteit

Gezondheid: Hyperactiviteit Hyperactiviteit lijkt toe te nemen of plakken we mensen, en dat begint al met het kind zijn, eerder een etiket op? Wat de reden ook is, we zien nogal wat hyperactieve mensen en hoewel dit met name voor de persoon zelf erg vermoeiend kan zijn, kan het ook impact hebben voor de omgeving. Wat is het, wat zijn de gevolgen en hoe is het op te lossen?

Wat is hyperactiviteit?

Hyperactiviteit is niet meer of minder dan dat de man of vrouw lichamelijk en geestelijk erg ongedurig is. De aandacht kan vaak niet lang vastgehouden worden en driftbuien en/of ogenschijnlijk enorme energie behoren tot het plaatje van de hyperactiviteit. De behoefte aan slaap lijkt ook beduidend minder. Verder kan er roekeloos gedrag ontstaan en is het gedrag vele malen impulsiever dan bij de gemiddelde mens. Hoewel het op het eerste gezicht niet altijd zo lijkt, hebben hyperactieve mensen vaak een lager niveau van zelfvertrouwen dan gemiddeld en stagneren mensen in hun ontwikkeling als er niet gehandeld wordt.

Overigens wordt onterecht ADHD vrijwel altijd gekoppeld aan hyperactiviteit, maar niet iedereen met ADHD is altijd even druk en ongedurig.

Oorzaak

De meningen zijn niet eenduidig, maar er zijn veel wetenschappers die zeggen dat hyperactiviteit gekoppeld kan worden aan een zeer kleine hersenafwijking. Zo klein dat deze niet algemeen opgemerkt kan worden bij diagnostische testen. Het zou te maken kunnen hebben met verschillende zaken, zoals:
  • Vitaminegebrek
  • Voedselallergie
  • Geboortetrauma

Oplossing

Gedragstherapie

De oplossing zit hem meestal in gedragstherapie. De eerder genoemde aspecten die uiting geven aan hyperactiviteit worden met een professional binnen proporties gebracht. Maar er wordt ook gewerkt aan de basis en dat is behalve de spiegel voorhouden, ook kijken naar waarom iemand zo druk is en hoe dit teruggebracht kan worden en zo dat de persoon in kwestie ook gaat zien, dat het meer oplevert en veel minder vermoeiend is.

Verder wordt gedragstherapie ook nog wel eens gecombineerd met medicijnen* en als het om kinderen gaat worden ouders en docenten betrekken bij het proces. Er zijn verschillende methodes die ingezet kunnen worden.

* Medicijnen hebben helaas vaak als bijwerking een verhoogde bloeddruk, een stagnerende groei bij kinderen en/of het sociaal terug kunnen trekken.

Voeding

Het is niet zaligmakend, maar het kan – in combinatie - nog wel eens helpen als het glucosegehalte in het bloed niet te hoog wordt. Verder wordt geadviseerd om zoveel mogelijk natuurlijk te eten en geen geprepareerde voeding. Al die E-nummers op geprepareerde voeding en de grote hoeveelheden suiker, doen geen goed. Als je zelf eten klaar maakt, weet je precies wat er in gaat en heb je niet te maken met kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.

Tot slot

Hyperactiviteit is voor de persoon in kwestie en diens directe omgeving vaak enorm enerverend en kan relaties doen opbreken en de persoon zelf stagneren. Er is wat aan te doen en gelukkig worden kinderen tegenwoordig al snel gediagnosticeerd als ze hyperactief zijn.

Overigens zijn de verschillen groot wanneer we een kind “hyperactief” noemen, want in de Verenigde Staten lopen verhoudingsgewijs veel met kinderen rond die het predicaat “hyperactief” hebben en dus behandeld moeten worden. Dit, terwijl er geen directe aanleiding te benoemen is.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
Behandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetBehandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetIndien je op zoek bent naar een alternatieve behandeling tegen ADHD, kun je overwegen om het voedingspatroon enigszins a…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
Het verband tussen hyperactiviteit (ADHD) en suikerHyperactiviteit wordt gekenmerkt door een overdreven activiteit, impulsiviteit en verminderde aandacht. Een populaire ma…

Aambeien: bloed op ontlasting, jeuk anus en branderig gevoelAambeien: bloed op ontlasting, jeuk anus en branderig gevoelLast van bloed op ontlasting, jeuk anus en branderig gevoel? Mogelijke heb je last van aambeien (hemorroïden). Aambeien…
Je zal het maar hebben: BIIDDit been is niet van mij! Je zal het maar hebben: het indringende gevoel dat een arm of een been niet bij je lichaam hoo…
Bronnen en referenties
  • D. Johnssons - Universiteit van Ohio
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.