Pijn aan je rug? Oorzaken en oplossingen tegen je rugpijn

Heb je last van rugpijn? Maar je hebt geen idee wat de oorzaak hier van kan zijn? Dan moet je als eerst opzoek gaan naar de oorzaak van je pijnlijke rug. Die zoektocht verloopt niet altijd even vlotjes. Maar eens je de oorzaak hebt gevonden kan je beginnen met zoeken naar mogelijke oplossingen om je rugpijn te doen stoppen.

De meest voorkomende oorzaken en oplossingen van rugpijn

Zwaar lichamelijk werk

Bij zwaar lichamelijk werk, zoals bijvoorbeeld in de bouwsector, moet je veel tillen en heffen. Het gaat niet over het heffen van één kilogram maar van veel meer kilo's en dit kan weleens rugpijn veroorzaken. Je kan er niet zo veel tegen doen want je kan moeilijk stoppen met werken. Een raad is om eens even rust te nemen. Als je door een drukke periode heen gaat dan kan je geen rust nemen. Je zult dan een andere manier van heffen toepassen. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van machinale kracht om te heffen.

Veel zitten

Veel zitten is ook een veel voorkomende oorzaak van rugpijn. Door bijvoorbeeld veel in je auto te zitten en alleen je rug eens te strekken wanneer je een eetpauze of een plaspauze neemt. Of door een beroep uit te oefenen waar je een hele dag achter een computer zit. Het maakt niet uit waar je zit, maar het maakt wel uit hoeveel je zit. Om de rugpijn tegen te gaan moet je gaan sporten. Doe dit minimaal één keer in de week, zo kan je rug namelijk ontspannen. Wanneer je lang in je auto zit, kun je bij de kortere afstanden je fiets eens gebruiken in plaats van de auto. Je rug om de maand eens laten deblokkeren is ook een oplossing.

Verkeerde houding

Met een verkeerde houding zitten of lopen kan ook voor heel veel rugpijn zorgen. Het kan leiden tot een kromme ruggengraat, vergroeide ruggenwervels, verzwakte spieren,... Probeer dus zo veel mogelijk recht op te zitten op je stoel. Wanneer dat niet lukt met je huidige stoel, koop er dan eentje met een zo recht mogelijke leuning. Als je een verkeerde houding hanteert tijdens het stappen krijg je ook veel last van rugpijn. Wandel daarom met een rechte rug, je nek recht en je schouders naar achteren.

Onvoldoende beweging

Onvoldoende beweging zorgt voor slappere spieren. De spieren gaan meer moeite hebben om je rug in een juiste positie te houden. Dat zorgt vervolgens vaak voor de rugpijn. Probeer daarom meer aan sport te doen, dit kan al helpen. Doe dan spieroefeningen voor je rug en je buik. Hierdoor worden je rug en buikspieren versterkt en dit zorgt ervoor dat je zonder moeite, automatisch rechtop loopt. Rechtop lopen zorgt er weer voor dat je geen last meer hebt van een pijnlijke rug.

Overgewicht

Overgewicht kan ook leiden tot een pijnlijke rug. Elke 10 kilogram boven je natuurlijke gewicht geeft 40 kilogram extra druk op je tussenwervelschijven. Het enige wat je te doen staat is al die overbodige kilo's eraf sporten. Alleen zo zorg je voor een goede rug. Als al die overbodige kilo's eraf zijn dan zul je normaal gezien geen last meer hebben van je rug. Belangrijk is wel om uiteraard ook de andere punten in de gaten te houden.

Een te zachte of te harde matras

Bij een te harde of te zachte matras kan je ook rugpijn krijgen. Dat komt omdat er bij een te harde matras te veel druk op je ruggenwervels staat. Een te zachte matras is echter ook weer niet goed voor je ruggengraat. Zorg daarom voor een op jou afgestemde matras. Dit geeft je ruggenwervels voldoende rust. Neem een niet te hard maar ook niet te zacht matras. In bepaalde winkels kan je testen welke matras het best voor jou is.

Langdurige stress

Bij langdurige stress komt er veel druk op je onderste rugspieren te staan, wat rugpijn kan veroorzaken. Om de stress weg te werken kun je eens een weekend verlof nemen. Ga naar een rustige plek om al jouw stress weg te werken. Je kan ook altijd meer gaan sporten. Sporten is namelijk ook erg goed om te ontstressen.

Tips om langdurige pijn te verminderen

 • Geef je rug voldoende rust.
 • Te veel rust is ook niet goed, beweeg voldoende.
 • Vermijd abrupte, plotselinge en snelle bewegingen.
 • Zorg ervoor dat je rug warm blijft.
 • Voorkom tegelijk draaien en bukken.
 • Zit rechtop in je stoel met een rechte rugleuning.
 • Houd je rug recht wanneer je rechtop staat uit je stoel.
 • Ga in bed liggen door op de bedrand te gaan zitten en daarna op je zij te gaan liggen, bij het opstaan doe je het omgekeerde.
 • Ga zelf na waar je pijn het best op reageert.

Als je alles uit dit artikel hebt toegepast en er helpt niets. Of de pijn die jij hebt is nergens terug te vinden op het internet. Ga dan naar je huisarts en die zal je het best verder kunnen helpen.

Lees verder

© 2014 - 2023 Ilanschrijvers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in de onderrugPijn in de onderrugPijn in de onderrug wordt ook wel lage rugpijn genoemd. Om hier van af te komen zijn een aantal oplossingen, fysiotherap…
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Rugpijn: verkeerde houdingRugpijn: verkeerde houdingRugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan…
Paracetamol bij acute rugklachtenAustralische onderzoekers hebben geconcludeerd dat acute lage rugklachten niet worden verminderd door het slikken van pa…

De pest in de 21e eeuwDe pest in de 21e eeuwDe pest of de zwarte dood, we kennen deze termen allemaal vast nog wel uit onze geschiedenisboeken. Het is een dodelijke…
Bloedsomloop: concrete tips om een trombosebeen te voorkomenBloedsomloop: concrete tips om een trombosebeen te voorkomenEen trombosebeen kan erg vervelend en zelfs potentieel levensgevaarlijk zijn doordat het de bloedsomloop belemmert. De b…
Bronnen en referenties
 • www.goedgevoel.be
 • www.dokterdokter.nl
 • www.gezondheidsnet.nl
Ilanschrijvers (3 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.