Rugproblemen - Wat is een discusprothese

De discusprothese is een nieuwe behandelmethode die nog in een beginfase zit. Deze wordt reeds toegepast in meerdere landen maar er wordt geprobeerd om dit als laatste optie te houden aangezien het resultaat en langdurige oplossing nog onbekend is. Het is een vervanging voor de tussenwervelschijf. Dit kan zowel in de nek als in de rug worden gebruikt.

Wanneer?

Het plaatsen gebeurt bij patiënten die lijden aan chronische rug- of nekpijn. De tussenwervelschijf krijgt te kampen met slijtage met als gevolg dat de wervels op elkaar komen te zitten waardoor de zenuwen gekneld geraken. Dit kan leiden tot hevige straling in armen en/of benen. Bij sommige patiënten kunnen zelfs verlammingsverschijnselen optreden. Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor deze toch wel risicovolle operatie. Er moet vooraf onderzocht worden via MRI, bot- en radiologisch onderzoek of het lichaam van de patiënt geschikt is.
Vooraleer geopteerd wordt voor deze operatie zal gepoogd worden om de pijn weg te werken via andere middelen zoals pijnstillers, epidurale infiltratie (inspuiten van ontstekingsremmers in het ruggenmergkanaal of manuele therapie (kinesist, rugschool).

Wat is het?

Tussen twee wervels zit in een gezond lichaam een tussenwervelschijf. Zij zorgen ervoor dat we onze rug bewegelijk is. Door een erfelijke aandoening, ouderdom of zwaar werk kan er schade optreden. In sommige gevallen kan niet achterhaald worden wat de oorzaak zou kunnen zijn. De tussenwervelschijf zal vervangen worden door een discusprothese, een zogenaamde kunstmatige tussenwervelschijf. Het is gemaakt uit kunststof.

Slaagkans?

Zoals eerder vermeld staat deze behandeling nog niet op punt. De operatie die hier wordt uitgevoerd zit nog in een beginfase. De slaagkans is nog niet groot. Het gevolg is dat er een tweede operatie zal volgen en geopteerd zal worden voor het "vastzetten van de wervels". België en Duitsland zijn landen waar deze behandeling wel al in een verder stadium zitten en reeds dikwijls gekozen wordt om een kunstmatige prothese te plaatsen.

Plaatsen

Het plaatsen van een discusprothese in de rug gebeurt via de onderbuik net boven het schaambeen. De snede is ongeveer een 10-tal cm groot en loopt dwars. Indien er in de nek een ingreep moet geplaatst worden zal men een insnijding maken aan de zijkant van de nek. Het voordeel hiervan is dat er niet aan de spieren moet geraakt worden wat het herstel minder lang maakt. De versleten tussenwervelschijf wordt weggenomen zodat de zenuwen vrij te komen liggen. Zonder complicaties duurt een ingreep een 90-tal minuten. De patiënt wordt daarna op intensieve zorgen een 8-tal uur ter observatie gehouden.

Herstel

De dag na de operatie blijft de patiënt in rugligging op bed. Er zal een blaassonde geplaatst worden en een afvoerbuisje op het nabloedingsvocht te verwijderen.
De tweed dag zal de kinesist langskomen om te helpen het bed te verlaten. De blaassonde en afvoerbuisje mag dan verwijderd worden en er is een bloedafname. Geleidelijk aan mag u rondwandelen. Er volgt een radiologisch onderzoek om na te gaan op de prothese mooi op zijn plaats zit. De vierde dag zal u bij normale gang van zaken naar huis mogen. De hechtingen mogen een drietal weken later door de huisarts worden verwijderd. Een viertal weken na de operatie volgt er een controle bij uw behandelende chirurg. Dagelijks worden er nog spuitjes gegeven om klontervorming tegen te gaan.
Hou er rekening mee dat het minstens zes weken duurt vooraleer de prothese in de wervellichamen is ingegroeid.
Denk er daarom aan dat u gedurende deze periode

  • Niets draagt of tilt van voorwerpen boven de 5kg.
  • Niet langdurig blijft staan, slenteren, lopen of zitten.
  • Niet fietst, met de auto of per bromfiets rijdt.
  • Geen zware huishoudelijke activiteiten verrichten zoals bv. stofzuigen, het bed opmaken of de ramen wassen.

Complicaties

Het is vanzelfsprekend dat elke operatie risico's inhoudt. De patiënt wordt tenslotte onder narcose gehouden. Bij deze soort van ingreep worden protheses gebruikt die kunnen bestaan uit verschillende soorten materiaal. Dit kan zorgen voor verschillende bijwerkingen. Veel is hier nog niet over bekent mede omdat deze techniek nog niet op punt staat.

Het grote risico is dat met te kampen krijgt met toenemende pijn i.p.v. het verdwijnen ervan. Dit noemen de artsen in een medische term het 'Failed Back Surgery syndrome' ofwel het "Mislukte Rugoperatie syndroom".

Terugbetaling

In vele gevallen komt de ziekenkas in Nederland nog niet tussen. Het moet bewezen zijn na een hele reeks onderzoeken dat het plaatsen echt een noodzaak is. In België gebeurt dit wel maar men moet de leeftijd van 35 jaar bereikt hebben om in aanmerking te komen.
© 2015 - 2024 Cindydb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nekpijn? Laat je hoofd niet hangen!Nekpijn staat op de derde plaats van chronische pijnklachten bij volwassenen. Meestal wordt nekpijn veroorzaakt door ove…
Rugklachten voorkomen en verhelpenRugklachten komen erg veel voor. Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat eens mee af te rekenen. Soms zijn de klachten te…
Hernia of rughernia, oorzaakHernia of rughernia, oorzaakEen hernia is een synoniem voor breuk. Met een hernia wordt bedoeld: breuk van een tussenwervelschijf oftewel een rugher…
Rugpijn: diverse oorzaken en wat je eraan kunt doenRugpijn: diverse oorzaken en wat je eraan kunt doenDe meeste mensen hebben wel eens last van de rug. Rugklachten komen veelvuldig voor en veel mensen komen met hun klachte…

Bloom syndroom: kopiëren en reparatie van DNA aangetastBloom syndroom: kopiëren en reparatie van DNA aangetastOm DNA goed te kunnen kopiëren naar nieuw te splitsen cellen, dient de normale opgerolde DNA-streng te worden ontrafeld.…
Kinderobesitas, de emotionele gevolgen van gepest wordenKinderobesitas, de emotionele gevolgen van gepest wordenVeel volwassenen lijden aan zwaarlijvigheid of zelfs obesitas. Zo zijn ze niet altijd geweest maar ze zijn, in de loop v…
Bronnen en referenties
  • http://www.neurochirurgie.be/index.php?i=vervanging_lumbale
Cindydb (8 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.