Cetomacrogolcrème en de toepassingen

Crème is een huidsmeersel dat bestaat uit een mengsel van stoffen die niet zonder meer vermengd kunnen worden maar waaraan een emulgator is toegevoegd om een stabiel mengsel (emulsie) te verkrijgen. Bij crème is er sprake van een mengsel van water en vetstoffen waar een emulgator aan is toegevoegd. Een crèmesoort die voor verschillende klachten kan worden gebruikt is Cetomacrogolcrème die zonder doktersrecept verkrijgbaar is bij de drogist of apotheek.

Toepassing in geneeskunde en cosmetica op de huid

Crèmes worden zowel in de geneeskunde als in de cosmetica toegepast. In de geneeskunde worden er geneeskrachtige stoffen aan toegevoegd die op de huid inwerken. In de cosmetica worden crèmes gebruikt zonder toevoeging van extra geneeskrachtige stoffen om de huid te beschermen, hydrateren, reinigen, of er beter uit te laten zien. Ook bestaan er crèmes die verkoelen. Aan die crèmes wordt een emulgator toegevoegd die zodra de crème op de huid wordt gesmeerd verdampt waarna het verkoelende effect optreedt.

Samenstelling en wanneer gebruiken

Crèmes waar geneeskrachtige stoffen aan worden toegevoegd vallen onder de dermatica. Tot de dermatica behoort ook Cetomacrogol Crème FNA. Deze crème bevat cetomacrogolwas, decyloleaat, sorbinezuur, sorbitol en water. De crème heeft een verzachtende en beschermende functie en wordt gebruikt bij aambeien, droge huid, eczeem, jeuk en psoriasis. Ook dient de crème wel eens als basis om andere geneeskrachtige stoffen aan toe te voegen wat dan door artsen wordt voorgeschreven.

Nauwelijks bijwerkingen

Cetomacrogolcrème heeft nauwelijks bijwerkingen omdat er zich alleen verzachtende en beschermende bestanddelen in bevinden. Toch kan iemand overgevoelig zijn voor sorbinezuur dat als conserveermiddel in de crème is verwerkt wat zich kan uiten in galbulten, huiduitslag of jeuk. Een andere bijwerking kan irritatie van de huid zijn, door een van de bestanddelen van de crème, die vooral in huidplooien kan optreden.

Aanbrengen Cetomacrogolcrème

Het aanbrengen van Cetomacrogolcrème kan in een dun laagje en moet een of twee keer per dag gebeuren zolang als dit nodig is. Een keer vergeten kan geen kwaad waarna de crème gewoon opnieuw kan worden aangebracht. Eveneens kan plotseling stoppen geen kwaad.

Uitvoeringen

Cetomacrogol Crème is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zoals:
  • Gewone Cetomacrogol Crème trekt snel in de huid.
  • Vaseline Cetomacrogol Crème is een vette crème die langzamer in de huid trekt dan de gewone.
  • Cetomacrogol Zalf is vetter en dikker dan de andere crèmesoorten. Na het toepassen blijft een glimmend laagje achter op de huid.

Verschillende toepassingen van Cetomacrogolcrème

Cetomacrogolcrème kan worden gebruikt bij verschillende aandoeningen zoals:

Aambeien

Bij aambeien kan het best een vettere crème zoals vaselinecetomacrogolcrème gebruikt worden. Die crème werkt jeukstillend en verzachtend en beschermt de huid tegen irriterend vocht. Ook al werkt de crème vrijwel direct kan genezing van aambeien toch twee weken duren. Als dit niet het geval is kan beter een arts worden geraadpleegd.

Droge huid

Droge huid kan vooral ontstaan tijdens het verblijf in ruimten met droge lucht die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door centrale verwarming in de winter. Gevoelige plekken zijn dan de bovenarmen, dijen, heupen en schenen. Bij een niet al te droge huid zal de gewone crème voldoen maar anders moet een vettere soort worden gekozen.

Eczeem

Bij eczeem is de huid dikwijls droog en kan beter een crème met vaseline worden gebruikt of bij erge droogte cetomacrogolzalf. Door het gebruik zullen klachten als branderige plekken, jeuk, kloven en schilfering verminderen. Ook kan voorkomen worden dat door de jeuk op de plekken wordt gekrabd waardoor de huid minder beschadigd.

Jeuk

Jeuk ontstaat vaak bij een droge huid wat voorkomen kan worden door een van de crèmes afhankelijk van de ernst van de droogte. De crème zal de huid soepeler houden welk effect meestal snel bemerkt kan worden.

Psoriasis

Als de bovenste laag van de huid te snel groeit is er sprake van psoriasis. Er ontstaan dan schilfers, verdikkingen en ontstekingen met vaak jeuk tot gevolg. Door gebruik van Cetomacrogolcrème kunnen de klachten sterk verminderen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem behandelingEczeem behandelingEczeem is een huidaandoening die vaak voorkomt bij jongere kinderen maar kan ook voorkomen op latere leeftijd. Deze aand…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem of dermatitusEczeem of dermatitusEczeem ook wel exceem of dermatitus is toe te schrijven aan een familie van ziektes welke meestal zorgen voor ontsteking…
De positieve invloed van zon op de huidziekte psoriasisDe positieve invloed van zon op de huidziekte psoriasisPsoriasis is een huidziekte die voor heel wat ongemak kan zorgen. Nochtans hebben de meeste mensen met psoriasis in de z…

Syndroom van Da Costa bij stress en traumaSyndroom van Da Costa bij stress en traumaHet syndroom van Da Costa wordt ook wel neurocirculatoire asthenie genoemd. Hierbij gaat het om vier subsyndromen die on…
Burn-out, wat is het?Burn-out, wat is het?Het is inmiddels een algemeen bekend begrip. Burn-out. Klachten die niet lichamelijk zijn, maar wel lichamelijk kunnen w…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Cetomacrogol_Creme_FNA.aspx?mId=10704&rId=407
  • http://www.consumed.nl/medicijnen/2838/Vaseline_Cetomacrogol_Creme_FNA_zelfzorg
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_(huidsmeersel)
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.