De positieve invloed van zon op de huidziekte psoriasis

De positieve invloed van zon op de huidziekte psoriasis Psoriasis is een huidziekte die voor heel wat ongemak kan zorgen. Nochtans hebben de meeste mensen met psoriasis in de zomer minder last van deze huidziekte. De zon en de warmte zorgen voor een duidelijke vermindering van de klachten bij psoriasis. Veel mensen met deze huidziekte kijken dan ook uit naar de zomer en naar de vakantie. Desalniettemin is het aangeraden om steeds een beschermende hydraterende huidcrème tegen psoriasis aan te brengen wanneer je in de zon wilt gaan vertoeven. Na het wassen van de huid met een speciale zeep is het aangeraden om heel voorzichtig te zijn bij het drogen ervan. Waarop moet je zoal letten als je van de positieve invloed van de zon wilt genieten?

Huidziekte psoriasis

Psoriasis is een huidziekte die gekenmerkt wordt door schilferende, rode plekken. Die plekken komen vooral voor op de ellenbogen en de knieën, maar ook elders op het lichaam. De oorzaak van psoriasis is een te snelle celdeling in de groeilaag van de opperhuid, waardoor je die rode plekken krijgt. Psoriasis is meestal genetisch van oorsprong. De huidziekte is niet besmettelijk.

Zon en huid

Je mag gerust van de zon genieten om je psoriasis tegen te gaan. De zon is een heilzaam middel om de klachten te verminderen. Vergeet echter niet om je huid geleidelijk aan te laten wennen aan de zonnestralen. Een plotse blootstelling op het warmste punt van de dag is af te raden. Geef je huid geleidelijk bloot aan de zon en kies vooral voor de veiligste uren van de dag, zoals 's ochtends en na 16 uur. Kies de juiste zonnecrème naargelang je huidtype. Hoe bleker je huid, hoe gevoeliger ze is voor zon.

Kledij en schoenen

Als het zonnetje lekker schijnt, kies dan voor ruime kleren en laat je armen en benen bloot. Laat je huid zoveel mogelijk ademen en kies voor natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen. Het is ook aangeraden om je voeten te laten ademen: draag bijvoorbeeld sandalen of open schoenen in plaats van sportschoenen. Als je wil gaan sporten probeer dan zo licht mogelijk schoeisel te dragen. Sport is trouwens goed om de lichaamsspanning af te leiden. Ga een uurtje fietsen of wandelen zodat je eventuele stress van je af kan zetten, want stress kan opstoten van psoriasis stimuleren.

Water

Huid afspoelen

Bij mooi weer is het natuurlijk aanlokkelijk om eens lekker af te koelen in zee of in een zwembad. Dit is positief voor je huid, maar vergeet niet om achteraf een zoetwaterdouche te nemen. Op die manier kan je het zout van de zee of de chloor van het zwembad van je huid spoelen. Maak eventueel gebruik van een speciaal voor psoriasis geschikte zeep. Als je je afdroogt, gebruik je handdoek dan voorzichtig. In plaats van je huid droog te wrijven, dep je ze voorzichtig.

Drinken

Wat je niet mag vergeten, is om je regelmatig te hydrateren: je lichaam voorzien van voldoende vocht. Bij warm weer komt het erop aan om regelmatig water te drinken: hou rekening met 1,5 tot 2 liter water per dag. Mineraalwater drinken bij erg warm weer is trouwens niet alleen voor de huid maar ook voor het hele lichaam onontbeerlijk om uitdroging of dehydratatie te voorkomen.

Zon en geneesmiddelen

Sommige medicatie verhoogt de gevoeligheid van de huid als deze langdurig aan zon wordt blootgesteld. Lees aandachtig de bijsluiter van je eventuele medicatie of vraag advies aan je arts. Deze zal je kunnen zeggen of je kan zonnebaden als je bepaalde geneesmiddelen neemt. Doe dit vóórdat je op vakantie vertrekt, dan kan je met een gerust gemoed van je vakantie genieten.

Psoriasis crème

Ook je huid heeft veel aandacht nodig bij warm en zwoel weer. Breng bij voorkeur tweemaal per dag een beschermende en hydraterende huidcrème aan om de huid vochtig te houden. Door middel van een antipsoriasiscrème of -lotion kan je uitdroging van de huid voorkomen. Een interessante tip is om te kiezen voor een zogenaamde "Psoriasis Set", waarbij je beschikt over een antipsoriasiscrème én speciale zeep die positief is voor een huid met psoriasis.

Enkele andere voorbeelden van crèmes en lotions die effectief zijn bij psoriasis:
  • La Roche Psoriasis Crème
  • Bio Crème (Eczeem - Psoriasis - Dermatitis)
  • Psoriasis Crème Zu Dai Fu
© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psoriasis: symptomen, behandeling, soortenPsoriasis: symptomen, behandeling, soortenPsoriasis of ook wel plaque psoriasis is een aandoening van het immuunsysteem en een huidziekte. Psoriasis komt bij onge…
Psoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis is een chronische huidziekte en komt bij twee tot vijf procent van de bevolking voor. Er zijn verschillende vo…
Psoriasis, huidziektePsoriasis is een huidziekte, en is chronisch. De ziekte zorgt voor rode plekken op de huid, huidschilfers, het kan erg j…
Aandoeningen: PsoriasisAandoeningen: PsoriasisPsoriasis is een chronische huidziekte die het meest voorkomt bij zowel jonge kinderen als volwassenen. De ziekte wissel…

Spierkramp, spierscheur en spierverrekking: behandelingSpierkramp, spierscheur en spierverrekking: behandelingMet de zomer in aantocht krijgen veel mensen de kriebels om te gaan sporten. Dan is het aangeraden om je spieren eerst g…
Tips om menstruatiepijn te verlichtenVeel vrouwen hebben vandaag de dag last van pijnlijke menstruele krampen (dysmenorrhea), in sommige gevallen kan het zo…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2705 (geraadpleegd op 10/08/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 16-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.