ADD het kleine broertje van ADHD?

ADD, dan ben je toch erg druk? Aan ADD wordt doorgaans minder aandacht geschonken dan aan ADHD dit komt waarschijnlijk omdat er nog altijd veel onwetendheid is over deze aandoening. Want wat is ADD nu eigenlijk? Wat zijn de kenmerken van ADD? En hoe wordt ADD vastgesteld?

Wat is ADD?

ADD is de afkorting voor attention deficit disorder, het is een aandoening waarbij het vermogen om te concentreren op activiteiten afwezig of bijzonder laag is. ADD is een subtype van ADHD, echter staan bij ADHD gedragsproblemen meer op de voorgrond dan bij ADD. ADD wordt op zijn beurt weer meer in verband gebracht met onder andere: depressie, angststoornissen en slechte prestaties. De ADD'er wordt vaak gekenmerkt als "het overwegend onoplettende type". ADD komt voor bij 1 tot 4% van de kinderen en zeker een derde hiervan ondervind er als volwassene nog steeds last van.

Kenmerken van ADD

Mensen met ADD hebben een gedachtestroom die aanzienlijk groter is dan die van normale personen, door deze grote gedachtestroom kunnen ADD'ers vaak ongeïnteresseerd of dromerig overkomen. Ook is het door dezelfde gedachtestroom moeilijk voor ADD'ers om zich te kunnen concentreren. Dit uit zich in de jeugdjaren voornamelijk door (ondanks een hoge intelligentie) in slechte prestaties op school. Bij volwassenen heeft ADD vooral een negatief effect op prestaties op het werk. ADD'ers zijn onder andere: snel afgeleid, impulsief en rusteloos.
Andere kenmerken van ADD kunnen zijn:
  • stemmingswisselingen
  • slaapproblemen, vergeetachtigheid
  • niet georganiseerd zijn
  • moeite met het onderhouden van sociale contacten.

Wat voor effect heeft ADD op het dagelijks leven?

Door het slechte vermogen om te kunnen concentreren zijn de prestaties van ADD'ers vaak slecht. Echter, is er ook een groep ADD'ers met een hoge intelligentie die deze slechte prestaties kunnen compenseren. In de jeugd wordt deze groep vaak gekenmerkt als het type dat weinig tot niet doet maar wel voldoendes haalt op school en daarom vaak onterecht als lui wordt afgeschilderd. Een relatie aangaan met een ADD'er kan ook als moeilijk worden ervaren door de partner. Dit komt voornamelijk omdat de ADD'er weinig oog heeft voor de partner en zijn/haar behoeftes.

Wat kun je doen tegen ADD?

Het meest gebruikte medicijn om de effecten van ADD tegen te gaan is methylfenidaat beter bekend onder de merknaam Ritalin. Ritalin heeft normaal gesproken het effect dat de gebruiker druk wordt. Maar bij de ADD'ers is deze werking omgekeerd, Ritalin zorgt ervoor dat er rust komt in het hoofd van de gebruiker. Hierdoor kan de gebruiker zich beter concentreren.
Andere medicijnen tegen de symptomen van ADD zijn verschillende soorten antidepressiva.

Hoe wordt de diagnose ADD gesteld?

In Nederland wordt er bij het vaststellen van ADD een vragenlijst ingevuld en vervolgens wordt er een concentratie test afgenomen. Dit zijn dezelfde tests als bij het vaststellen van ADHD. Echter, wordt bij ADD de hyperactiviteit niet getest, bij ADHD is dit wel het geval. Deze tests worden vaak begeleid door een psycholoog, soms nodigen deze psychologen naaste familieleden uit om uit hun ervaringen op te kunnen maken of de patiënt ADD heeft of niet.
© 2015 - 2024 Prinsbernhard, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijwerkingen RitalinBijwerkingen RitalinHet medicijn Ritalin wordt regelmatig voorgeschreven bij gedragsstoornissen, zoals ADHD. Ritalin heeft een aantal bijwer…
Langetermijneffecten van het gebruik van Ritalin als kindLangetermijneffecten van het gebruik van Ritalin als kindSteeds meer kinderen worden geclassificeerd met de stoornis ADHD, een levenslange neurobiologische stoornis. Voor het be…
ADHD bij kinderen behandelen met methylfenidaatADHD bij kinderen behandelen kan op diverse manieren, met en en zonder medicijnen. Er zijn diverse ADHD medicijnen die A…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…

Gezondheid en gewicht op middelbare leeftijdGezondheid en gewicht op middelbare leeftijdIedereen, dik of dun, heeft de neiging om op middelbare leeftijd in gewicht toe te nemen. Bij vrouwen van begin twintig,…
Eerste hulp bij snij- en steekwondenEerste hulp bij snij- en steekwondenVan de snij- en steekwonden is de steekwond het meest berucht. De vaak kleine insteekopening doet in veel gevallen vermo…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aandachtstekortstoornis
Prinsbernhard (5 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.