Gezondheid: Pijn in de zij

Gezondheid: Pijn in de zij We hebben er allemaal wel eens last van, pijn in de zij. Maar als het aanhoudt en een zeurende of acute pijn wordt, is het vaak een signaal van iets wat hardnekkiger is. Iets waar je wat aan moet doen en soms heel snel. Toch blijven we er vaak langer mee rondlopen, terwijl we beseffen dat het niet handig is. Angst of toch minder belangrijk (althans onze gedachtegang)? Aanhoudende pijn in je zij … doe er wat aan!

Pijn is een signaal

Het besef dat pijn een signaal is van iets wat niet helemaal goed is, is bekend. Maar dat wil nog niet zeggen dat we bij het eerste pijntje bij de huisarts moeten staan. Hoewel die mensen er ook zijn, is dat misschien net iets te veel van het goede.

Pijn in de zij kan al gebeuren als je een verkeerde houding hebt aangenomen, je warming up voor het sporten is niet vlekkeloos verlopen of een spier verrekt is om een andere reden. Als je dat weet, is er niet zoveel aan de hand. In dit soort situaties gaat de pijn namelijk vanzelf weer over, want goed voor de pijnstreek zijn en soms een beetje warm en rustig houden is dan al voldoende.

Echter, als het een zeurende of acute pijn wordt die niet weg gaat, is het mogelijk wel een signaal. Dan is er iets anders aan de hand en kan verschillende zaken betreffen, meestal betreft het dan:
  • Problemen met de milt
  • Galstenen
  • Nierstenen

Belangrijke aandachtsgebieden

Milt

De milt is complex en gekoppeld aan het lymfesysteem. Het is dus essentieel voor ons immuunsysteem en de bloedsomloop. De milt zuivert en slaat het benodigd ijzer op. Het zuiverde aspect is een prima rol. Dit alles neemt niet weg dat als je milt er om wat voor reden dan ook uit moet, dit zonder veel gedoe kan.

De milt kan vergroot zijn en de milt kan gescheurd zijn. Als de milt vergroot is, is er meestal ergens in het lichaam iets anders aan de hand en moet dit achterhaald worden. Een gescheurde milt moet direct aangepakt worden. Het kan er namelijk voor zorgen dat er bloed zo het lichaam in kan stromen. Een scheuring is meestal het gevolg van een heftige valpartij of een verkeersongeluk.

Galblaas

In de galblaas wordt gal opgeslagen welke is aangemaakt door de lever. De gal levert – via de darmen - een substantiële bijdrage aan het spijsverteringsproces. De galblaas kan problemen geven door galstenen die er kunnen ontstaan (verdikking van het gal). Van heel kleine tot flinke stenen en soms verlaten ze het lichaam vanzelf en soms niet. Zeker de grotere stenen kunnen veel pijn geven in de verbinding naar de darmen. Niet de stenen zelf, maar de verbinding die middels heftige trekkende bewegingen de steen op een natuurlijke manier wil wegwerken, geven de nadrukkelijke pijn.
Het gaat vaak samen met koorts en soms overgeven.

Nieren

De nieren hebben een sleutelfunctie als het gaat om afvoeren van afvalstoffen. We weten dat goed functionerende nieren, minimaal één, essentieel zijn om normaal te kunnen leven. Afvalstoffen die niet weg kunnen, hopen op met alle gevolgen van dien.

Problemen met de nieren kan even sluimerend zijn, zonder dat je er direct veel last van hebt. Enig moment is de maat als het ware vol en ga je het merken aan bijvoorbeeld gezwollen handen en voeten, maar ook een opzwellend gezicht of dikke enkels.
Problemen met nieren merk je ook als je erg veel moet plassen, meer dan gemiddeld. Maar ook pijn bij het plassen, urine die sterk ruikt en bloed bij de urine.

Er is wel een verschil met nierstenen, dit is vaak namelijk vaak een acuut probleem, waar direct iets aan gedaan moet worden. Overigens kunnen ook stenen bloed bij de urine opleveren en kan plassen pijnlijk zijn.

Concluderend

Pijn in de zij kan iets minimaals zijn, in de zin van wat spierpijn of organen die opspelen als de warming up voor het sporten niet goed geweest is. Echter, aanhoudend en heftig wil zeggen dat er echt een belangrijk signaal afgegeven wordt. Consulteer de huisarts.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles wat je moet weten over spierpijnHet is gezond om regelmatig te gaan sporten. Zo blijven we fit en op gewicht. Of kunnen we zelfs de nodige kilo’s afvall…
Wat te doen tegen spierpijn?Wat te doen tegen spierpijn?Na een dag heerlijk sporten kun je de volgende dag wakker worden met een pijn in je spieren. Dit kan zelfs nog enkele da…
Welke medicijnen kun je innemen tegen spierpijn?Welke medicijnen kun je innemen tegen spierpijn?Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt nemen tegen spierpijn. Dit kunnen natuurlijke of synthetische middelen zi…
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…

Tips bij overprikkeling vanwege hooggevoeligheid of autismeTips bij overprikkeling vanwege hooggevoeligheid of autismeWanneer je een hoogsensitief persoon (HSP'er) bent, ervaar je prikkels te intens en dit heeft een grote invloed op het d…
Burnout of overspannen: de verschillenBurnout of overspannen: de verschillenOverspannenheid en burnout worden vaak als eenzelfde aandoening gezien. Beide situaties zijn zeer vervelend, maar er zit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jane Lopatkina, Pixabay
  • H. Wellaarts - fysiotherapeut
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.