Maagzuur voorkomen met een aangepast dieet
Brandend maagzuur of Gastro-oesofageale reflux (GERD) is een aandoening waarbij maagzuur en gedeeltelijk verteerd voedsel terugvloeit van de maag in de slokdarm. Dit zuur veroorzaakt zeer onaangename symptomen waaronder zuuroprispingen en een branderig gevoel in de borststreek. De oorzaak van deze aandoening ligt bij de foute werking van de kringvormige spier aan het einde van de slokdarm. Wanneer voedsel in de maag terecht komt zal deze spier zich automatisch sluiten om te voorkomen dat het voedsel de verkeerde kant zou opgaan. Bij mensen die lijden aan brandend maagzuur werkt deze afsluiting niet optimaal waardoor maaginhoud en maagzuur toch de weg naar de slokdarm vindt. Het is een chronische aandoening die onder controle kan worden gehouden met behulp van medicatie en een aangepast dieet.
Zuuroprispingen vs maagzuur vs GERD
Zure oprispingen, maagzuur en GERD zijn heel vergelijkbaar maar toch is er een verschil.
Zuuroprispingen
Zuuroprispingen worden veroorzaakt door maagzuur dat in de slokdarm terecht komt door een slecht functioneren afsluiting van de slokdarm. De slokdarm wordt automatisch afgesloten wanneer er voedsel in de maag terecht komt. Wanneer deze niet naar behoren werkt kan deze terug worden geopend bij een volle maag, wanneer de maaginhoud tegen de afsluiting duwt. Dit kan bijvoorbeeld voorvallen wanneer iemand na de maaltijd een liggende houding aanneemt of voorover leunt. Ook een teveel aan buikvet kan deze zuuroprispingen veroorzaken. Mensen die vaak nauwsluitende kledij dragen lopen ook een verhoogd risico door de verhoogde abdominale druk. Tenslotte zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die de maaginhoud stimuleren om terug de slokdarm binnen te dringen, vooral wanneer het voedsel in grote hoeveelheden wordt ingenomen.
Maagzuur
Zuuroprispingen veroorzaken vaak brandend maagzuur, welke wordt gekenmerkt door een branderig gevoel in de borststreek. Dit kan gepaard gaan met andere symptomen waaronder een zure smaak en een branderig gevoel in de mond en kan bovendien zelfs leiden tot hoest, keelpijn en heesheid. Bij astmapatiënten kunnen zuuroprisping ook de aanleiding geven tot een astma-aanval.
GERD
Veel mensen hebben wel eens te kampen met zuuroprispingen en maagzuur. In sommige gevallen kan dit echter een probleem worden op lange termijn wanneer deze vaker en langduriger voorvallen, de ene keer als ernstiger als de andere. Bij deze mensen kan gastro-oesofageale worden vastgesteld. Het is belangrijk om een arts te raadplegen wanneer dergelijke zuuraanvallen frequent voorkomen zodat een aangepaste behandeling kan worden gestart.
Aangepast dieet als behandeling
De beste manier om erachter te komen wat het ideale dieet is zodat maagzuur en zuuroprispingen vermeden of verminderd worden doe je door het bijhouden van een eetdagboek. Noteer per maaltijd wat je eet en drinkt en noteer daarbij of er bepaalde GERD-symptomen opduiken. Wanneer dit het geval is dien je elke onderdeel van desbetreffende maaltijd te controleren door deze één voor één in te nemen met tussenpozen om zo te achterhalen welk voedingsmiddel de boosdoener is.
Wanneer dit te veel tijd in beslag neemt kan je ook op veilig spelen en gewoon alle voedingsmiddelen vermijden die potentieel onveilig kunnen zijn voor GERD-patiënten, Voeg vervolgens telkens één van de risico producten toe aan je maaltijd om te zien of er zich bepaalde symptomen voordoen. Wanneer dit niet het geval is weet je dat je dat voedingsmiddel kan eten zonder te moeten vrezen voor zuuroprispingen. Het zou zonde zijn moest je bepaalde producten mijden terwijl er geen enkel risico aan verbonden is.
Hoewel deze testen vrij tijdrovend zijn en je zeker zult worden geconfronteerd worden met onaangename symptomen door het testen van onveilig voedsel is het toch de beste manier. Patiënten die hun eigen menu samenstellen en zelf controleren wat ze wel of niet mogen eten, zullen een veel uitgebreider en meer gevarieerd dieet hebben dan diegenen die zich strikt houden aan het GERD-dieet. Het is zeker de moeite waard aangezien je deze aandoening levenslang meedraagt en het probleem niet aanpakken kan immers leiden tot ernstige beschadiging van de slokdarm.
Voedingsmiddelen met een verhoogd risico
Volgens onderzoekers hebben volgende voedingsmiddelen een vergrootte kans op de ontwikkeling van maagzuur, vooral bij personen die reeds aan GERD lijden. Zelfs wanneer er nog geen diagnose is gesteld worden deze voedingsmiddelen het best vermeden of geconsumeerd met mate om maagzuur te voorkomen.
- chocolade en cacao
- pepermunt en groene munt
- tomaten en afgeleide producten
- vetrijke producten
- koffie
- alcohol
- citrusvruchten en sappen
- koolzuurhoudende dranken
- ui en knoflook
Hoewel kruiden vaak worden gezien als te vermijden voedingsmiddelen in een anti-reflux dieet, kunnen ze de maag irriteren maar hebben deze geen invloed op het onderste gedeelte van de slokdarm. Om dit te testen neem je best kleine hoeveelheden. Ook voedingsmiddelen die de zuurtegraad in de maag verhogen hebben geen invloed op de slokdarm maar kunnen eventuele zuuroprispingen wel pijnlijker maken.
Voedingsmiddelen zonder risico
Uiteraard bestaan er voldoende voedingsmiddelen die algemeen worden beschouwd als veilig voor GERD-symptomen. Deze producten dienen wel rauw of vetarm gekookt worden genuttigd.
- groenten (uitgezonderd tomaten)
- peulvruchten
- fruit (uitgezonderd citrusvruchten)
- granen
- Zuivelproducten met een laag vetgehalte
- mager gevogelte en vlees
- vis
- kruiden (uitgezonderd munt)
- koffiesurrogaten gemaakt van granen
- water
Een GERD dieet kan zeer gezond zijn. Zout, suiker en andere zoetstoffen zijn veilig maar worden het best in kleine hoeveelheden gebruikt aangezien overdaad kan leiden tot andere gezondheidsproblemen.
Verandering van levensstijl
Naast een strikt dieet kan een verandering van levensstijl ook heel effectief werken om maagzuur en zuuroprispingen voorgoed te bannen.
- Vermijd grote maaltijden maar eet meerdere kleinere maaltijden in de plaats.
- Wacht minstens twee uur na de maaltijd alvorens in bed te kruipen
- Verhoog het hoofdeinde van je bed met ongeveer zes tot acht centimeter
- Draag losse kleding
- Hou je lichaamsgewicht onder controle
- Rook niet
Hoewel zuuroprispingen en GERD zeer onaangename aandoeningen zijn, bestaan er toch heel wat behandelingen die de symptomen helpen voorkomen. Een combinatie van medicatie, aangepast dieet en verandering van levensstijl zal in de meeste gevallen helpen om het leven met deze aandoening heel wat draaglijker te maken.