Make-up en oogontsteking

Make-up en oogontsteking Het gebruik van make-up zorgt voor een fraaier of mooier uiterlijk. Het zijn vooral de vrouwen die dit gebruiken, met name oog make-up. Alle make-up heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. Daarnaast is het na openen ook nog eens beperkt houdbaar. Vaak staat er dan ook een symbooltje op de verpakking met het aantal maanden. Er zitten bederfwerende middelen in make-up, zodat bacteriën weinig kans krijgen zich te vermenigvuldigen. Wanneer deze middelen zijn uitgewerkt kan het potje of flesje een kweekbodem voor huidbacteriën worden. Soms komt dit in het oog terecht via het borsteltje of penseeltje. Het gevolg: een ontsteking aan het oog.

Make-up niet alleen voor vrouwen

Al eeuwenlang gebruiken vrouwen make-up, maar ook mannen maken hier soms gebruik van. Make-up is er in vele verschillende soorten en kleuren. Het betreft producten (cosmetica) die het uiterlijk mooier of fraaier moeten maken. Denk hierbij aan lippenstift, oogpotlood, eyeliner, mascara, rouge, oogschaduw etc. Het is vooral de oog make-up die voor problemen aan het oog kan zorgen.

Bacteriën

De meeste cosmetica is goed beschermd tegen bacteriën. Er zitten stoffen in de cosmetica die ervoor moeten zorgen dat bacteriën geen kans krijgen. Daarom heeft make-up ook een beperkte houdbaarheidsdatum. En na opening is het product nog maar enkele weken tot maanden te gebruiken. Veel mensen houden hier geen rekening mee en gaan ervan uit dat het product oneindig te gebruiken is. Vaak zijn het de kosten die hu tegenhouden de make-up weg te gooien. Make-up is immers niet goedkoop.

Huidbacteriën zitten normaal gesproken op de huid en richten niet veel schade aan. Onze huid is goed bestand tegen deze bacteriën. Maar wanneer deze bacteriën in een wond terecht komen, kunnen ze voor een infectie zorgen. Via penseeltjes of borsteltjes komen de bacteriën in het potje of flesje terecht. Wanneer de bederfwerende middelen in dit product niet meer goed werkzaam zijn, kunnen de bacteriën zich in het product gaan vermenigvuldigen. Het resultaat: een potje vol met bacteriën, die makkelijk in het oog terecht kunnen komen.

Besmetting

Vaak vind er dan ook een besmetting plaats middels het penseeltje of borsteltje. De opgebrachte make-up komt in het oog of op de rand van het oog terecht. Zo kunnen de bacteriën het oog binnendringen. Ook door gebruik te maken van de make-up van iemand anders vindt eerder besmetting plaats. Ook het testen van make-up in winkels of op thuis-party's zorgt voor vele besmettingen. Deze producten zijn door veel verschillende mensen gebruikt.

Een oogontsteking herkennen

Een ontstoken oog wordt rood. Zowel het oogwit als ook de oogrand ziet er rood uit. Vaak dot het oog pijn en ontstaat er het gevoel alsof er een zandkorreltje in het oog zit. Hierdoor ga je meer wrijven in het oog. In de ochtend kan het oog dichtgeplakt zitten. Er ontstaat een geel tot groen slijm in het oog. Naast pijn kan er ook jeuk optreden, wat ook weer voor de neiging tot wrijven in de ogen zorgt.

Wat is er ontstoken?

Bij een oogontsteking gaat het vaak om een bindvliesontsteking. Het bindvlies is een vliesje dat de binnenkant van de oogleden bekleedt en de buitenkant van het oogwit. Een bindvliesontsteking noemen we ook wel conjunctivitis. Soms raken ook andere delen van het oog ontstoken. Er treedt dan meer pijn op en het gezichtsveld kan sterk beperkt worden.

Behandeling

In de meeste gevallen is behandeling niet nodig. De ontsteking geneest uit zichzelf en na ongeveer 6 tot 10 dagen zullen de symptomen afnemen. Wanneer het zicht beperkt of minder wordt en er meer pijn optreedt, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Mogelijk is er dan nog een andere ontsteking aan het oog opgetreden. De arts zal in deze gevallen vaak een zalf met een antibioticum voorschrijven. Ook kunnen er oogdruppels worden voorgeschreven. Het is belangrijk om deze volgens voorschrift te gebruiken. Antibiotica doodt de bacterie, maar dit moet wel effectief gebeuren. Dit kan alleen door het middel lag genoeg te gebruiken.

Cosmetica weggooien

\
Bij een oogontsteking is het belangrijk om alle oog make-up weg te gooien. Zeer waarschijnlijk zit in een van deze producten de bacterie die de ontsteking heeft veroorzaakt. Ook is het mogelijk dat de ontsteking is opgelopen door gebruik te maken van andermans make-up of van een testverpakking uit de winkel. Wanneer vervolgens de eigen make-up thuis wordt gebruikt, is de kans groot dat de aanwezige bacteriën ook in dit potje of flesje terecht komen. Hoewel nieuwe verpakkingen vaak wel nog voldoende bederfwerende middelen bevatten, is het beter om de gok niet te wagen. Weggooien van het product is dan het beste.

Ook washandjes en handdoeken kunnen de bacterie bevatten. Gebruik deze daarom niet samen met anderen. Het beste is om deze dagelijks te wassen op 90 garden. Hierdoor wordt de bacterie gedood.

Let ook op met contactlenzen

Niet alleen make-up kan voor een oogontsteking zorgen. Ook contactlenzen zijn vaak de boosdoener. Het zijn dan niet de lenzen zelf, maar vieze vingers/ handen die ervoor zorgen dat de lenzen besmet raken. Omdat de lenzen direct op het oog gedragen worden is de kans op infectie groot. Contactlenzen moeten daarom altijd met grote hygiëne behandeld worden.

Sons wordt een bindvliesontsteking niet door een bacterie maar door een virus veroorzaakt. In dit geval is make-up zeker niet de oorzaak. Ook kan een allergie dezelfde verschijnselen veroorzaken.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstoken oogHet ontstoken oogVeel mensen hebben wel eens last gehad van één of twee ontstoken ogen. Deze aandoening wordt conjunctivitis genoemd en i…
Wat te doen bij een oogontsteking?Wat is een oogontsteking? Een oogontsteking is een ontstekingsreactie binnen in of rond om het oog. Een oogontsteking is…
Aandoeningen kat: oogontstekingAandoeningen kat: oogontstekingBij een oogontsteking is meestal het bindvlies van het oog ontstoken. Het oog van de kat ziet er rood en soms opgezwolle…
Hoe genees je een oogontsteking?In het volgende artikel wordt jullie wat meer uitleg over een oogontsteking gegeven. Vervolgens staan er ook enkele tips…

Syndroom van Henoch-Schönlein: symptomen en behandelingSyndroom van Henoch-Schönlein: symptomen en behandelingBij het syndroom van Henoch-Schönlein ontstaan paars-rode niet wegdrukbare vlekken op de huid (purpura, puntvormige bloe…
Etalagebenen: symptomen, oorzaak en behandelingEtalagebenen: symptomen, oorzaak en behandelingEtalagebenen symptomen zijn pijnlijke benen bij het wandelen. Pijn, kramp of een doof/moe gevoel in je been staat hierbi…
Bronnen en referenties
  • http://www.rubriek.nl/modeschoonheid/oogmakeup.php
  • http://www.enchantingbeauty.nl/oogontstekingen-wat-te-doen/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.