Wat is een zenuwinzinking?

Wat is een zenuwinzinking? Wat is een zenuwinzinking? De meeste mensen hebben wel eens van een zenuwinzinking gehoord, maar weten niet wat het nou precies is. Kort gezegd is een zenuwinzinking een algemene naam voor een aantal acute psychische aandoeningen die optreden bij mensen die hiervoor nooit psychische klachten gehad hebben.

Wat is een zenuwinzinking?

Kort gezegd is een zenuwinzinking een extreme aanval van angst die ervoor zorgt dat je niet meer normaal kunt functioneren in het dagelijks leven. Het is een opstapeling van heel veel stress. Een zenuwinzinking is niet één aandoening, maar het is een algemene benaming voor een aantal acute psychische aandoeningen die optreden bij mensen die hiervoor geen psychische klachten hadden. Een zenuwinzinking is een vorm van een angststoornis, waarbij de oorzaak ligt in de hersenen.

Wat zijn de symptomen van een zenuwinzinking?

Bij een zenuwinzinking horen heel uiteenlopende symptomen. Je kunt bijvoorbeeld extreem zenuwachtig worden, depressieve gevoelens krijgen, obsessief gedrag gaan vertonen of een angststoornis ontwikkelen. Lichamelijke klachten die je krijgt zijn vaak extreme vermoeidheid, benauwdheid, misselijkheid, prikkelbaarheid en hartkloppingen. Ook kun je de symptomen krijgen van een kortdurende psychose. Andere problemen die kunnen ontstaan met dezelfde symptomen en oorzaak zijn overspannenheid en een burn-out.

Hoe krijg je een zenuwinzinking?

Een zenuwinzinking kun je krijgen als je te maken krijgt met een hoeveelheid stress die je hersenen niet kunnen verwerken. Dit kan allerlei redenen hebben maar vaak komt dit door rouw, een echtscheiding, stressvolle problemen op het werk of andere vervelende gebeurtenissen die zorgen voor ontzettend veel stress. Je hersenen kunnen de heftige gebeurtenissen op zo'n moment niet aan en dit uit je lichaam door allerlei symptomen. Je lichaam geeft hiermee aan dat er iets niet goed is en dat je goed voor jezelf moet zorgen. Iedereen kan een zenuwinzinking krijgen: man of vrouw, jong of oud, maar de kans is groter als je al eens eerder te maken hebt gehad met angststoornissen en je in een stressvolle periode in je leven zit. Als je ooit psychische problemen hebt gehad of deze hebt dan is de kans op een zenuwinzinking niet groter.

Wat moet je doen als je denkt dat je een zenuwinzinking hebt?

Als je aan de hand van je gevoelens of de symptomen denkt dat je een zenuwinzinking hebt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Deze kan je helpen, met je praten en kijken wat er aan de hand is. Mocht het blijken dat je daadwerkelijk een zenuwinzinking hebt, kan de huisarts je op korte termijn doorverwijzen naar een professional voor psychische hulp. Tijdens het wachten op je afspraak met de huisarts kun je al ademhalings- of ontspanningsoefeningen opzoeken en deze uitvoeren.

Hoe kom je van een zenuwinzinking af?

Om van een zenuwinzinking af te komen, moet je je levensstijl veranderen. Je kunt vanzelfsprekend psychische hulp krijgen, maar ook je instelling in het dagelijks leven kan grote invloed hebben. Een belangrijk onderdeel hierbij is ontspanning, het kan ontzettend helpen om bewuste momenten te nemen waarop je probeert te ontspannen of waarin je ademhalingsoefeningen doet. Meestal worden mensen met een zenuwinzinking ook behandeld door een psycholoog die praattherapie heeft. Bij extreme angstgevoelens kan er hiervoor ook medicatie voorgeschreven worden.

Naast de professionele hulp kun je zelf ook proberen de effecten van de zenuwinzinking te verminderen door je te houden aan de volgende tips:
  • vermijd cafeïne
  • vermijd alcohol
  • vermijd drugs
  • zorg dat je regelmatig lichaamsbeweging krijgt
  • doe iedere dag ontspanningsoefeningen
  • probeer een regelmatig slaapritme aan te houden

Als je een zenuwinzinking hebt, is het naast de professionele hulp vooral heel erg belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Ontspan, neem de tijd die je nodig hebt en probleem dingen te doen waar je blij van wordt en die je een gevoel van voldoening geven.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zenuwinzinking: Geestelijke gezondheidscrisisZenuwinzinking: Geestelijke gezondheidscrisisEen zenuwinzinking, ook wel bekend als mentale instorting, is een verouderde term die verwijst naar een extreme reactie…
Verlegen zijn is geen angststoornisVerlegen zijn is geen angststoornisDe alomtegenwoordigheid van sociale angst doet verlegen mensen geen goed. De aandoening vertoont immers enkele gelijkeni…
Vijf fasen van rouwverwerkingVijf fasen van rouwverwerkingElisabeth Kübler-Ross werd in de jaren 70 wereldberoemd door haar theorieën over de dood en de vijf fasen van rouwverwer…
Rouwverwerking in bijzondere situatiesRouwverwerking in bijzondere situatiesBij rouwen denken we aan verdriet om het verlies van een dierbare, en verlies wat je met anderen kunt delen. In sommige…

Gescheurde spier (spierruptuur), oorzaak en behandelingGescheurde spier (spierruptuur), oorzaak en behandelingEen gescheurde spier kan ontstaan door een te korte warming-up, cooling-down of te snel of te hard trainen. Vaak zien we…
Bultje op hoofd: oorzaken van bult of knobbeltje hoofdhuidBultje op hoofd: oorzaken van bult of knobbeltje hoofdhuidEen bultje op het hoofd of een knobbeltje op het hoofd, of deze nu jeukt of pijn doet of verder geen klachten geeft, ken…
Bronnen en referenties
  • http://o.elobot.eu/artikel/zenuwinzinking
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.