Wat zijn de oorzaken van jeuk in het oor

Wat zijn de oorzaken van jeuk in het oor Iedereen heeft wel eens last van jeuk in het oor. Normaal gesproken hoeft dit geen probleem te zijn, veel erger is het als het regelmatig voorkomt en lang blijft aanhouden. Meestal begint de jeuk met een kleine kriebel, maar vaak wordt het erger als je de jeuk wilt stillen, doordat je bijvoorbeeld met een wattenstokje in je oor gaat. Dit werkt even tegen de jeuk, maar dat is voor een korte duur. Je kunt juist de gehoorgang beschadigen, wat resulteert in meer jeuk. Het is handig om te weten waar een jeukend oor vandaan komt. Als je dat weet, kun je de bron aanpakken en meestal verdwijnen de klachten dan vanzelf.

Het oor en de gehoorgang

Het oor is te verdelen in drie delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. De buitenkant van het oor kun je zien, dat is de oorschelp en de gehoorgang. De gehoorgang is een licht gebogen gang waar onder andere het oorsmeer wordt aangemaakt. Aan het einde van de gehoorgang kom je uit bij het middenoor en het binnenoor.

Oorsmeer

Oorsmeer wordt aangemaakt in de gehoorgang door meer dan 1000 klieren. Het is een smeuïge substantie van talg, haartjes en keratine van dode huidschilfers. De functie van oorsmeer is het verzorgen van de gehoorgang, het soepel houden van het trommelvlies en het goedhouden van de zuurgraad. Oorsmeer beschermt ook het oor tegen vuil, stof en bacteriën en het verplaatst huidschilfers en viezigheid uit het oor naar buiten. De kleur van het oorsmeer is een beetje goud-gelig, maar naarmate het oorsmeer wat ouder is kan het plakkerig bruin zijn tot hard, donkerzwart en korrelig. Oorsmeer hoort dicht bij de uitgang van de gehoorgang te zitten, daar waar het gemaakt wordt.

Kan oorsmeer de reden zijn van jeuk in het oor?

Jeuk in de oren kan aan het oorsmeer liggen, maar vaak heeft het meerdere oorzaken gecombineerd met oorsmeer. Een droge huid, wat niet goed beschermd wordt door oorsmeer, kan de reden zijn. De zuurgraad is van slag en veroorzaakt jeuk. Maar ook het schoonmaken van de gehoorgang met een wattenstaafje kan jeuk veroorzaken. Het oorsmeer wordt teruggeduwd de gehoorgang in en er kan een ontsteking komen. Ook wordt hierdoor weer meer oorsmeer aangemaakt en op deze manier raakt het evenwicht verstoord tussen aanmaak en afvoer van het oorsmeer. Dit alles kan jeuk teweegbrengen.

Factoren van buitenaf

Er zijn nog andere oorzaken wat jeuk in het oor kan veroorzaken, bijvoorbeeld als er een langere tijd iets in het oor zit, zoals gehoorapparaten, mp3-oordopjes, geluiddempende oordopjes voor het slapen of zwemdopjes. Maar ook water in het oor, het gebruik van wattenstaafjes, allergieën of eczeem kan jeuk geven. Al deze zaken irriteren de gehoorgang en kan erge jeuk, maar ook pijn veroorzaken.

Wat gebeurt er bij het gebruik van (gehoor)dopjes in het oor?

Het oor is niet bedoeld om er iets in te stoppen. Bij gebruik van een gehoorapparaat of mp3-oordopjes gaat er dus een lange tijd iets in het oor. Bij een gehoorapparaat zelfs regelmatig. De dopjes sluiten de gehoorgang af. Contact tussen oor en gehoorapparaten vanwege het materiaal van o.a. kunststof of metaal, kunnen allergische reacties geven in het oor zoals jeuk. Door het regelmatig in- en uithalen van de dopjes, worden bovendien de talg- en oorsmeerklieren gestimuleerd en maken meer oorsmeer aan. Tijdens het inbrengen wordt het oorsmeer weer teruggeduwd in de gehoorgang, wat ook weer klachten kan geven. De werking van het apparaat kan hierdoor verstoren en piepen in het oor geven, dit kan jeuk geven in het oor.

Water in het oor

Na het zwemmen of douchen, kan er water in het oor komen. Als het er niet meteen uitloopt, kan dit irritatie geven in de gehoorgang door de verhoging van de vochtigheid. Vooral bij het zwemmen in water zonder chloor, hier zitten nl. meer bacteriën in, wat dus schadelijk kan zijn voor de gehoorgang. Het is belangrijk om het water er zo snel mogelijk uit te krijgen door het hoofd iets te kantelen. Ook kun je het oor droogwrijven met een handdoek. Je wrijft dan met een handdoek over het oor en kantelt het oor tegen de handdoek zodat de handdoek het water kan opnemen. Niet met een handdoek in het oor gaan, dit zorgt ervoor dat het water teruggeduwd wordt.

Het gebruik van wattenstaafjes

Wattenstaafjes zijn bedoeld om het zichtbare gedeelte van het buitenoor schoon te maken. Hiermee wordt dus bedoeld de oorschelp en het zichtbare oorsmeer voor in de gehoorgang. Het is niet de bedoeling om met een wattenstaafje diep de gehoorgang in te gaan, de gehoorgang regelt namelijk zelf de reiniging van oorsmeer. De huid kan bij gebruik van wattenstaafjes beschadigen en geïrriteerd raken en bovendien zorg je ervoor dat het oorsmeer teruggeduwd wordt, wat ook weer klachten kan geven. Ook zorgt het voor stimulatie van de klieren door meer oorsmeer aan te maken.

Allergieën, eczeem of psoriasis

Allergieën
Verschillende allergieën kunnen jeuk in het oor geven. Mensen met bijvoorbeeld een allergie voor dieren of pollen, hebben hier heel vaak last van. De stoffen waar je allergisch voor bent, de allergenen, komen binnen en veroorzaken veel jeuk wat tot diep in de oren kan zitten. Het oraal allergie syndroom is een allergie waarbij de jeuk in de mond over kans slaan naar de oren. Het probleem ligt dan in dit geval niet bij de oren, maar eigenlijk in de mondholte. OAS is een voedingsallergie, maar kan ook jeuk in de oren geven. De drang om te peuteren of met een voorwerp in je oor de jeuk tegen te gaan, is dan heel erg groot maar toch af te raden. Een neusspray tegen hooikoorts helpt hierbij het beste, omdat deze spray de aanmaak en werking van histamine afremt. De spray komt via de neus in de eustachiusbuis en beschermt daar je oor.

Eczeem
Eczeem is een rode, droge jeukende huiduitslag, die gepaard kan gaan met zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Als dit in je oor zit, veroorzaakt dit heftige jeuk. Oor druppels of zalf kunnen dit probleem verzachten.

Psoriasis
Dit is een chronische huidaandoening en kun je herkennen aan witte plekken op een rode huid. Deze vorm van huiduitslag kan op het oor voor komen, achter het oor, maar ook in het oor voor komen en jeukt heel erg. Deze aandoening is helaas niet te genezen, maar kan door behandeling wel verbeterd worden.

Wat kun je zelf doen tegen jeuk in het oor

Er zijn tegenwoordig genoeg middelen die helpen tegen jeuk in het oor. Je kunt naar de huisarts gaan om daar je oor laten reinigen. De huisarts maakt je oor schoon met een soort sonde waaraan een watje zit, of je kunt je oor laten spoelen, ook wel oor-toilet genoemd. Er zijn een aantal druppels te verkrijgen die ervoor zorgen dat de korstjes en viezigheid verwijderd worden uit het oor. Deze druppels zijn verkrijgbaar bij de drogisterij en apotheek. Zalf en crèmes waarin corticosteroïden zitten helpen ook heel erg goed bij jeuk in het oor. Druppels met een antibioticum kun je gebruiken als er een bacteriële infectie in de gehoorgang zit. Deze druppels doden de bacteriën of remmen de groei ervan.

Maar het allerbeste om van je jeuk af te komen is om niets in je oren te stoppen om de jeuk te stillen. De gehoorgang moet genezen en dat heeft tijd nodig. Als je een tijdje goed je best doet en je oren met rust laat, zal de zuurgraad van de gehoorgang zich herstellen en de afvoer en aanvoer van oorsmeer zal weer in balans komen.
© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopt oor; oorzaak en behandelingVerstopt oor; oorzaak en behandelingEen verstopt oor is lastig, je hoort bijna niets meer en de geluiden van binnenuit, zoals je hartslag en je eigen stem z…
Jeuk in oor: oorzaken van jeukende oren of oorjeukJeuk in oor: oorzaken van jeukende oren of oorjeukWat zijn de mogelijke oorzaken van jeuk in oor of jeukende oren? Een jeukend binnenoor komt vrij vaak voor en is zelden…
Jeuk in je oor? Adviezen, tips en oplossingenJeuk in je oor? Adviezen, tips en oplossingenDe meeste mensen kennen het irritante gevoel: jeuk in de oren. Jeuk waar je niet bij kunt, te vergelijken met jeuk op je…
Last van veel oorsmeer: OorzakenLast van veel oorsmeer: OorzakenOorsmeer heeft een belangrijke functie binnen de gehoorgang. De productie van oorsmeer kan per individu zeer verschillen…

Eerste hulp (EHBO) bij blauwe plekken (bloeduitstorting)Eerste hulp (EHBO) bij blauwe plekken (bloeduitstorting)Iedereen loopt wel eens een blauwe plek op. Niet in het minst op de ziel, maar dat terzijde. Een fysieke blauwe plek is…
Oorsuizingen of tinnitus: oorzaken en remediesOorsuizingen of tinnitus is een aandoening waar een op vijf mensen wel eens mee te kampen heeft in zijn of haar leven. H…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen afbeelding
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oor
  • https://www.salusi.nl/jeuk-in-je-oren-betreft-doorgaans-een-gehoorgangontsteking/
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 03-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.