Jeuk in de schaamstreek; veilige verzachtende middelen

Jeuk in de schaamstreek; veilige verzachtende middelen Iedereen heeft wel eens last van jeuk. Dit kan door verschillende oorzaken komen. Meestal is het niet heel ernstig, maar vervelend is het wel. Veel mensen gaan al krabben bij het horen van het woordje jeuk of als ze alleen al aan jeuk denken. Jeuk is vervelend, maar het is nog veel vervelender als het in de schaamstreek is en rond de anus. Dit zijn toch plekken op je huid waar je niet zomaar even aan kunt krabben, dat is best wel gênant. Ook wordt er niet zoveel over gesproken, omdat er toch een soort van taboe op rust. Gelukkig zijn er een heleboel veilige middelen die gebruikt kunnen worden op deze delen van de huid, zonder dat er meteen gegrepen moet worden naar allerlei chemische middelen.

Inhoud


Wat is het probleem bij jeuk in de schaamstreek?

Jeuk of irritatie in de schaamstreek wordt meestal veroorzaakt door de schimmel tinea cruris. Maar ook de voetschimmel tinea pedis kan dit veroorzaken. Deze schimmel breidt zich soms uit tot in de schaamstreek. Andere oorzaken zijn een schimmel- of een bacterie-infectie of gewoon huidirritatie. De schaamstreek is een warme, broeierige zweetplek waar veel wrijving voorkomt zodat daar snel huidproblemen ontstaan.

Kruidenmiddelen die schimmel tegen gaan

Er zijn heel veel middelen die je thuis kunt maken op basis van kruiden die schimmel tegen gaan.

Tijm

Deze plant bevat de stof thymol wat een schimmelwerende stof is. Je kunt zelf tijmthee maken door twee theelepels verse of gedroogde tijm toe te voegen aan een kop kokend heet water. Je laat dit dan twintig minuten trekken en afkoelen voor gebruik. De tijmthee breng je met watten aan op de geïrriteerde huid.

Gember

Deze wortel bevat meer dan twintig schimmelwerende stoffen en is daarom zeer efficiënt tegen schimmels. Rasp dertig gram gemberwortel en voeg dit toe aan een kop kokend heet water. Laat het twintig minuten intrekken en afkoelen voor gebruik. Breng de gemberthee met watten aan op de huid.

Zoethout

Zoethout is een stukje wortel van de plant en wordt al eeuwenlang in de Chinese geneeskunde gebruikt tegen jeuk en is ook schimmelwerend. Je kunt het kopen als stokjes hout, maar je kunt het ook als een poeder kopen. Voeg zes theelepels zoethout poeder toe aan een kop kokend heet water. Laat het twintig minuten intrekken en breng de afgekoelde thee met watten aan.

Teatree olie

Dit is een middel wat de huid zuivert en ontsmet van ziektekiemen en schimmels. Breng drie keer op een dag een laag olie aan op de huid. Blijft dit twee weken doen nádat de jeuk verdwenen is. Als de pure olie irritatie geeft, moet de olie eerst vermengd worden met een vette plantenolie of crème. Je kunt dan tien druppels olie vermengen met bijvoorbeeld twee eetlepels goudsbloem crème en het dan twee keer op een dag smeren in de schaamstreek. Theetree olie mag nooit oraal ingenomen worden.

Azijn

Deze zure vloeistof wat iedereen wel kent is schadelijk voor bacteriën en schimmels. Appelazijn is een werkzaam middel tegen jeuk in de schaamstreek, alleen als de huid niet beschadigd is. Breng het eenmaal op een dag met watten aan op de geïrriteerde huid.

Hygiëne van de schaamstreek

Houd de schaamstreek schoon en droog. Als je flink hebt lopen zweten, trek dan de natte kleding zo snel mogelijk uit. Maak de huid schoon en trek droog, schoon ondergoed aan. Zweet is een heerlijke voedingsbodem voor schimmels. Houd ook na het zwemmen niet onnodig lang je badpak of zwembroek aan. Als je last hebt van een voetschimmel, is het raadzaam om als eerste je sokken aan te trekken. Trek je bijvoorbeeld eerst je onderbroek aan, dan kan deze in contact komen met je blote voeten en zo kan de schimmel ook in de schaamstreek terechtkomen.

De juiste kleding

Draag ruime, soepele kleding wat niet te strak zit. Strakke kleding zorgt ervoor dat de huid niet kan ademen en voornamelijk in de schaamstreek ontstaat hier dan warmte en zweet. Het gaat dan broeien en dit verergert de jeuk. Katoenen ondergoed is het beste om te dragen. Katoen neemt namelijk heel makkelijk vocht op en beschermt de huid.

Anale jeuk

Jeuk aan of rond de anus is een hele vervelende jeuk en komt vaak voor in combinatie met huiduitslag of aambeien. Bij huiduitslag kan dit gebeuren doordat de anus niet goed schoongeveegd wordt na de ontlasting. Bij de anus die sterk behaard is komt dit veel voor, doordat er kleine beetje ontlasting achter kan blijven. Bacteriën zorgen vervolgens voor irritaties en jeuk.

Verzachting bij anale jeuk

Als de jeuk komt van een wondje bij de anus zoals een scheurtje of aambeien, zorg er dan voor dat eerst het onderliggende probleem verholpen wordt. Hier zijn zalf of zetpillen voor. Er zijn heel veel producten verkrijgbaar die verdovend en ontstekingsremmend werken en een heel klein beetje steroïden bevatten. Was na elke ontlasting de anus goed schoon en smeer het middel er dan op. Doe dit ook elke ochtend en elke avond. Het vermindert de jeuk en eventuele zwelling.

Je kunt ook drie of vier eetlepels zuiveringszout zoals huishoudsoda of baking soda toevoegen aan een bad met zo’n tien centimeter warm water en hier een kwartier in gaan zitten. Dit kan huidirritaties verlichten. De toverhazelaar is ook een plant die de huid zuivert. Het zorgt voor de verwijdering van de stoffen die de jeuk veroorzaken, maar het zorgt er ook voor dat de zwelling minder wordt. Je kunt toverhazelaarolie met watten aanbrengen op de geïrriteerde huid. Het kan in het begin iets prikken. Je kunt ook vijf of zes druppels olie in een spuitfles met warm water doen en dit na het ontlasten of het urineren aanbrengen om het perineum te reinigen.

Theezakjes

Een warm theezakje kun je gebruiken als samentrekkend kompres om jeuk en zwelling te verminderen. Gebruik het op dezelfde manier als dat je thee maakt. Giet kokend heet water over het theezakje in een mok, laat het zakje trekken in het water zodat de blaadjes in het zakje gaan werken. Na vier tot vijf minuten haal je het zakje uit de mok en laat je het afkoelen tot een prettige temperatuur en druk het zakje dan een paar minuten tegen de geïrriteerde plek.

Aloë vera gel van de Tuinen / Bron: BruboAloë vera gel van de Tuinen / Bron: Brubo

Aloë vera

Wat ook erg goed goed helpt is om aloë vera rond en in de anus te masseren. Na het wassen neem je een beetje aloë vera gel en brengt het op en rond de anus aan. Breng daarna ook iets van de gel in de anus aan, net alsof je een zetpil naar binnen duwt. De aloë vera gel kan dan hier zijn werk doen. De jeuk wordt gestild en het heeft teven een verkoelende werking. Je kunt er voor kiezen om pure gel uit de plant te gebruiken, maar ze zijn ook te verkrijgen bij verschillende gezondheidswinkels, zoals de Tuinen

Medisch middel op basis van Aloë vera

Bij verschillende drogisterijen is het middel Hemoclin verkrijgbaar als gel of spray. Dit middel heeft als basis de bestanddelen van de Aloë vera plant. Het is speciaal gemaakt voor inwendige en uitwendige aambeien, maar ook voor andere anale ongemakken, zoals jeuk, irritatie en een branderig gevoel. Het voordeel van de gel is dat er een speciaal opbrengstukje bij zit, zodat je eenvoudig de gel in de anus kan brengen.

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg altijd voor een schone anus. Er mogen geen resten van de ontlasting achterblijven. Om huidirritatie te voorkomen kun je het beste natgemaakt toiletpapier gebruiken of speciale vochtige toiletdoekjes gebruiken. Deze doekjes zijn op veel plekken verkrijgbaar. Voorkom dat de schaamstreek en anus nat en zweterig worden. Ze moeten droog en zweetvrij zijn. Droog het desnoods met een föhn, of dep de plaatsen in met baby of talkpoeder. Geen strak ondergoed, het liefst losse kleding van katoen en vermijd het dagen van panty’s.

Bij jeuk en irritatie aan de anus, vermijd dan het gebruik van zuur voedsel zoals citrusfruit of sterk gekruid eten. Ook de olie in koffiebonen kunnen ook een irriterende werking op de huid hebben, drink dan niet meer dan twee koppen koffie per dag of probeer de koffie een tijdje te laten staan. Gebruik het liefst geen geparfumeerde wasmiddelen of badproducten. Deze kunnen ook huidirritaties geven. Was de schaamstreek gewoon met lauw warm water. In een enkel geval is jeuk een klacht van een ernstige aandoening zoals diabetes of kanker. Als je jeuk hebt en bloed of afscheiding of je voelt een knobbel, anders dan een aambei, ga dan meteen langs je huisarts.
© 2015 - 2025 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verlichten van aambeien en anale ongemakken met HemoclinHet verlichten van aambeien en anale ongemakken met HemoclinLast van aambeien of andere anale ongemakken is een zeer vervelend verschijnsel, waar niet iedereen even makkelijk over…
Jeuk in je schaamhaarJeuk in je schaamhaarJeuk is heel erg vervelend. En helemaal als het op een intieme plek zit waar je niet steeds kunt krabben. Wanneer je jeu…
Jeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitisJeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitisHet is heel gênant als je last hebt van jeuk in de schaamstreek. Het geeft naast jeuk ook irritatie en een branderig gev…
Anale jeuk / jeuk aan de anus; oorzaken, behandeling, tipsAnale jeuk / jeuk aan de anus; oorzaken, behandeling, tipsAnale jeuk is een klacht die vrij veel mensen hebben, maar waar weinig over gepraat wordt. Het wordt gezien als een te g…
Mucocele, slijmcyste of speekselkliercyste: verwijderenMucocele, slijmcyste of speekselkliercyste: verwijderenEen mucocele, slijmcyste of speekselkliercyste kan overal in de mondholte voorkomen waar speekselkliertjes aanwezig zijn…
Bronnen en referenties
  • http://thuisarts.nl/anale-jeuk
  • http://www.geneeskrachtigeplanten.be
  • Boek 1001 veilige remedies
  • Afbeelding bron 1: Brubo
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 03-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.