Anale jeuk / jeuk aan de anus; oorzaken, behandeling, tips
Anale jeuk is een klacht die vrij veel mensen hebben, maar waar weinig over gepraat wordt. Het wordt gezien als een te gênant onderwerp. Het hebben van jeuk wordt door veel mensen als erger ervaren dan pijn. Jeuk aan de anus is extra vervelend omdat je in gezelschap niet ongegeneerd kunt gaan krabben aan de jeukende plek. Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van anale jeuk. In dit artikel beschrijf ik veel voorkomende oorzaken en behandelingen en krijg je tips om jeuk aan de anus te voorkomen.
Anale jeuk
Over anale jeuk / jeuk aan de anus
Anale jeuk is een vervelende kwaal, waar je veel last van kan hebben. Het is geen onderwerp dat je gemakkelijk bespreekt met vrienden en bekenden en ook een bezoek aan de huisarts kan voor veel mensen een moeilijk te nemen stap zijn. Toch is dit laatste wel aan te bevelen bij langdurige jeuk aan de anus.
De huisarts kan het gebied goed bekijken om de oorzaak te achterhalen. Vaak ziet de huid rond de anus er rood uit en kunnen er puistjes en irritaties te zien zijn. Het is echter ook mogelijk dat er (bijna) niets te zien is, terwijl er toch sprake is van hevige jeuk. Is de oorzaak niet meteen duidelijk, dan kan doorverwijzing naar een specialist noodzakelijk zijn.
Behalve een slechte hygiëne kan juist ook het gebruik van zeep een oorzaak voor de jeuk zijn, maar het kan o.a. ook te maken hebben met overgewicht, aambeien, eczeem, wormen e.a.
Oorzaken anale jeuk kunnen zijn
- Achterblijven van ontlasting rond de anus na toiletbezoek. Dit kan komen door slecht afvegen van de billen, maar bij sterk behaarde mensen kan het ook zijn dat er restjes achterblijven in de haren rondom de anus. Dit kan zorgen voor een irritatie aan de huid, wat jeuk tot gevolg kan hebben.
- Het veelvuldig gebruiken van zeep bij het wassen van de billen en/of het niet goed wegspoelen ervan kan huidirritatie veroorzaken. Ook het gebruik van vochtig (geparfumeerd) toiletpapier kan deze problemen veroorzaken.
- Defecten aan de anus, als aambeien en kloofjes.
- Aarsmaden geven vooral ’s nachts jeuk aan de anus. Tijdens de slaap kan er gekrabd worden waardoor er eitjes aan de handen en onder de nagels komen. Op deze wijze kunnen de aarsmaden naar andere mensen verspreid worden. De wormen komen het meest voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.
- Overgewicht en transpireren, kunnen vaak de oorzaak zijn van deze kwaal. Tussen huidplooien blijft de huid vaak vochtig, doordat het zweet niet kan verdampen.
- Overmatige slijmproductie van de darmwand. Het slijm komt uit de anus en maakt de huid rondom de anus vochtig, wat jeuk kan veroorzaken. Voor een overmatige slijmproductie kunnen verschillende oorzaken zijn als o.a een ontsteking, aambeien, eten van erg gekruid eten.
Diagnose stellen
Om erachter te komen wat de oorzaak van jeukklachten aan de anus zijn, kan de arts verschillende dingen doen;
- Door het stellen van vragen zal de arts proberen erachter te komen wat de oorzaak van de klachten is en wanneer de klachten het hevigst zijn.
- Vervolgens zal de arts de omgeving van de anus bekijken om te kijken of er iets te zien is wat duidelijkheid kan geven over het ontstaan van de klachten.
- Er kan een kweek worden afgenomen bij het gebied rond de anus en de ontlasting kan onderzocht worden om te kijken of er wormen te vinden zijn.
- Als er nader onderzoek gedaan wordt, dan kan er een rectaal toucher gedaan worden (met een vinger wordt de binnenkant van de anus en de endeldarm onderzocht) of er kan met een kijkonderzoek gekeken worden of er afwijkingen aan het slijmvlies in de darmen te zien zijn (dit zal bij de specialist gebeuren).
Behandeling anale jeuk
Wat voor een behandeling er plaats moet vinden hangt helemaal af van de oorzaak van de kwaal. Is er sprake van worden, dan zal een wormenkuur geslikt moeten worden. Als aambeien de oorzaak zijn, dan kan een zalf verlichting geven. Wat je zelf het best kunt doen is niet zomaar een zalfje gaan smeren, maar de huid rondom de anus schoon en droog houden.
Tips om anale jeuk te voorkomen
- Draag geen strak zittende kleding en trek dagelijks schoon ondergoed aan.
- Reinig de anus met water en dep de omgeving en de anus zelf droog.
- Gebruik geen vochtig toiletpapier.
- Gebruik niet uit jezelf zalf, poeder e.a., maar vraag advies aan de huisarts.
- Zorg voor het eten van voldoende vezels en drink voldoende, zodat de ontlasting zacht blijft en er geen wondjes ontstaan bij de anus.
- Ga naar het toilet als je aandrang krijgt, dit voorkomt dat de ontlasting teveel indroogt en hard wordt.