Psoriasis en voeding
Psoriasis is een veel voorkomende chronische huidziekte. De naam psoriasis komt van het Griekse woord “psora”, dat jeuk betekent. Er bestaan verschillende soorten psoriasis, waarvan psoriasis vulgaris het meest voorkomt. Psoriasis is een auto-immuunziekte. De deling van de hoorncellen in de opperhuid is versneld en de rijping ervan is verminderd. Het wordt herkend door de rode plekken, huidschilfers, jeuk en soms ook pijn.
Wat is psoriasis?
Psoriasis kan overal op de huid voorkomen, maar het komt vooral voor op ellebogen, knieën, onderrug en de behaarde hoofdhuid. Psoriasisplekken zijn scherpbegrensde rode huidplekken met een wit schilferende laag. Het kan heel erg jeuken. Naast lichamelijke ongemakken, heeft het ook veel psychologische effecten. Psoriasispatiënten schamen zich vaak voor de plekken, zeker wanneer het erg in het zicht is. Normale bezigheden zoals zwemmen, gymles of naar de kapper gaan kunnen moeilijke momenten zijn. Psoriasis hoeft niet altijd even erg te zijn. Er zijn periodes van verminderde symptomen, maar soms kunnen de symptomen zich ook verergeren. Hormonale factoren, stress, roken en het klimaat kunnen mogelijk verergerende factoren zijn. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol bij psoriasis. De exacte oorzaak is niet bekend.
Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen om de symptomen van psoriasis te verminderen. Het is nog niet te genezen. Behandelingen kunnen worden onderverdeeld in: lokale behandelingen (crème, gel, lotion, zalf), lichttherapie, systematische behandelingen (geneesmiddel) en biologische behandelingen.
Voeding en psoriasis
Voeding kan de psoriasisklachten mogelijk verminderen. Er wordt zelfs beweerd dat voeding een stapje verder gaat dan de medicijnen. Voeding kan het probleem van binnenuit voorkomen. Westerse voeding bestaat steeds minder uit groenten en juist meer aan geraffineerde koolhydraten en snelle voedingsmiddelen. Dit is niet gezond voor het lichaam, het kan het lichaam uit balans brengen. Om het lichaam weer in balans te brengen, is het belangrijk om voldoende groenten te eten. Vervang geraffineerde koolhydraten door volkoren producten en zilvervliesrijst.
Alkaline dieet
Het alkaline dieet is een dieet dat wellicht kan helpen tegen de klachten van psoriasis. Het dieet helpt de zuurgraad van het lichaam beter in balans te houden. Tijdens dit dieet wordt er vooral veel alkalische voeding genuttigd. Een aantal voorbeelden van alkalische producten zijn:
- Andijvie
- Broccoli
- Komkommer
- Selderij
- Tarwegras
- Radijs
- Avocado
- Tomaat
- Rozijnen
Zure producten zijn vooral vlees, gevogelte, vis en zuivel. Ook kunstmatige zoetstoffen hebben een hoge zure waarde. Deze producten kunnen beter zo veel mogelijk vermeden worden. De zuren komen terecht in het bloed en in de urine. Wanneer het lichaam te zuur is, kunnen er ziekten optreden. Het nuttigen van alkalische producten (groenten) houdt de zuurtegraad in het lichaam in evenwicht. Het alkaline dieet heeft verschillende voordelen. Door het eten van meer fruit en groenten krijgt het lichaam meer kalium binnen en minder natrium. Dit heeft voordelen voor de gezondheid van de botten. Daarnaast is kalium voordelig voor chronische ziekten. Het lichaam zal ook meer magnesium binnenkrijgen. Magnesium is nodig voor het functioneren van vele enzymen. Daarnaast is magnesium nodig om vitamine D te activeren. Vitamine D is belangrijk voor de huid. Bij de behandeling van psoriasis wordt ook gebruik gemaakt vaan een stof die is afgeleid van vitamine D. Deze stof wordt verwerkt in zalven en crèmes. Het laten staan van geraffineerde koolhydraten kan ook voor gewichtsverlies zorgen. Voor veel mensen is dit een gewenste bijkomstigheid.
Gluten-intolerantie
Steeds meer onderzoek toont dat huidklachten gepaard kunnen gaan met gluten-intolerantie. Het zou dus kunnen dat ook psoriasis verergerd wordt door gluten. Een glutenvrij dieet zou kunnen helpen. Ook zuivelproducten zijn de duivel. Bij huidaandoeningen wordt vaak geadviseerd om zuivel te laten staan. In zuivel zitten hormonen welke een nadelig invloed kunnen hebben op de huid.
Omega 3 vetzuren
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat omega 3 vetzuren goede ontstekingsremmers zijn en een positief effect op het immuunsysteem hebben. Omega 3 kan daardoor ook een positief effect op psoriasis hebben. Omega 3 vetzuren komen o.a. voor in vis en visolie.
Helaas is er nog erg weinig onderzoek gedaan naar de effecten van voeding en het alkaline dieet op psoriasis. Elk lichaam reageert anders op voeding. Experimenteren met bovenstaande punten kan geen kwaad. Door de levensstijl op deze manier aan te passen verminder je niet alleen de symptomen van psoriasis, maar verbeter je de algehele gezondheid wat nog meer voordelen kan opleveren. Om een effect te constateren is het wel van belang geduld te hebben, het lichaam moet tijd krijgen om zich aan te passen aan de verbeterde levensstijl.