InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Phthisis bulbi: Afgestorven oog door oogziekte

Phthisis bulbi: Afgestorven oog door oogziekte

Phthisis bulbi: Afgestorven oog door oogziekte Bij phthisis bulbi, ook bekend als een afgestorven oog, heeft een patiënt een gekrompen oogbol met atrofische en ongeorganiseerde intra-oculaire structuren. Dit vloeit voort uit een verscheidenheid van ernstige oogaandoeningen. Dystrofische calcificatie is gebruikelijk. Oorzaken van deze terminale oogschade omvatten trauma, infectie, uveïtis en andere ontstekingen, straling, chronische netvliesloslating en retinoblastoom. De oogbol werkt niet waardoor de patiënt blind is in dat oog. De behandeling verloopt erg moeilijk en veelal krijgt de patiënt uiteindelijk een oogprothese.

Oorzaken phthisis bulbi

Uveïtis is de belangrijkste oorzaak van phthisis, gevolgd door oogtrauma en infectie. Een diffuse ontsteking, straling, chronische netvliesloslating, retinoblastoom (medische term voor "netvlieskanker"), een zware behandeling van glaucoom en een auto-immuunziekte (zoals bijvoorbeeld de ziekte van Behçet) leiden mogelijk eveneens tot phthisis. Zelfs een complicatie van oogchirurgie leidt mogelijk tot phthisis bulbi. Het interval tussen het tijdstip van de diagnose en de ontwikkeling van phthisis is de langste bij patiënten met uveitis. Bij retinoblastoom treedt phthisis bulbi op als gevolg van tumornecrose.

Epidemiologie afgestorven oog

Er zijn geen in de medische literatuur exacte cijfers bekend rond phthisis bulbi. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten, vertoont uiteindelijk zon 2,5 tot 5% van de mensen met retinoblastoom phthisis bulbi. Verder is er geen gegevens te vinden over deze oogaandoening.

Symptomen

Meestal duurt het enkele jaren voordat phthisis bulbi optreedt; het afsterven van het oog is namelijk de laatste, terminale fase van het oog. De oogbol ziet er klein, gekrompen en anatomisch misvormd uit. Het oog is als het ware verschrompeld door een tekort aan kamerwater. De intra-oculaire druk (oogdruk) benadert 0 mm Hg bij een oogdrukmeting. Bijgevolg vervormt de cornea (het hoornvlies) waardoor corneaoedeem en littekens ontstaan die leiden tot de ontwikkeling van cataract (vertroebelde ooglens). Het oogvolume vermindert tot de helft of een derde van het normale oogvolume waarbij de ooglagen (sclera) verdikt zijn. Het kamerwater ontvangt te weinig voeding. Wanneer oedeem optreedt in de macula (maculaoedeem) en de oogzenuw, krijgt de patiënt problemen met zijn gezichtsvermogen. Ten slotte is een totale netvliesloslating en littekenvorming mogelijk.

Diagnose en onderzoeken oogaandoening

De oogarts doet een uitgebreid oogonderzoek. De intraoculaire structuren (oogstructuren) van phthisis bulbi zijn door klinisch onderzoek of beeldvorming lastig te identificeren. Uiteraard is wel aan de buitenkant te zien dat het oog verschrompeld is. Vaak treedt calcificatie (verkalking) op in het oog. De oogdruk is ongeveer 0 mm Hg.

Behandeling oogziekte

Het behandelen van phthisis is bijzonder moeilijk. Er is geen behandeling voorhanden voor het herstellen van het gezichtsvermogen. Een hoornvliestransplantatie is niet mogelijk omdat de voeding uit het kamerwater ontbreekt. De patiënt krijgt indien nodig een enucleatie (oog verwijderende operatie) wanneer hij bijhorende chronische pijn heeft of omwille van cosmetische redenen. Na de ingreep komt hij in aanmerking voor een oogprothese. Zo verbetert hij zijn uiterlijk voor de buitenwereld. De oogprothese bevordert eveneens de groei van de oogkasstructuur.

Belangenvereniging

In Nederland bestaat de Vereniging OOG in OOG waar mensen met phthisis bulbi terecht kunnen. Het dragen van een oogprothese is namelijk toch voor heel wat patiënten op mentaal vlak een grote stap. Bij deze organisatie kan een patiënt informatie opvragen. Daarnaast is het mogelijk om contact uit te wisselen met lotgenoten. Bovendien maakt de Vereniging OOG in OOG werk van contacten met ziekenhuizen en ocularisten (oogprothesemakers).

Lees verder

© 2015 - 2019 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Leukocorie: Witte pupilreflex in het oogLeukocorie: Witte pupilreflex in het oogEnkele keren per jaar duikt een verhaal op in de media van een kind dat zijn leven te danken heeft aan Facebook. Een mam…
Knobloch-syndroom: Aandoening ogen en hersenenKnobloch-syndroom: Aandoening ogen en hersenenHet Knobloch-syndroom is een zeldzame genetische ontwikkelingsstoornis gekenmerkt door ernstige problemen met het gezich…
Floaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters zijn bewegende vliegjes, kleine zwarte puntjes of schimmige stippen, grote wolkachtige vlekken of lange, smalle…
Retinoblastoom: zeldzame oogziekte bij kinderenRetinoblastoom: zeldzame oogziekte bij kinderenOnderzoek van het VU medisch centrum heeft uitgewezen dat kinderen met de erfelijke vorm van de oogziekte retinoblastoom…
Leeftijdsgebonden cataract: Vertroebeling van de ooglensLeeftijdsgebonden cataract: Vertroebeling van de ooglensBij leeftijdsgebonden cataract is de ooglens in het oog vertroebeld, waardoor de patiënt minder goed ziet. Zowel de gezi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=411356
  • http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1755-3768.2011.02319.x/full
  • http://rad.usuhs.edu/medpix/parent.php3?mode=single&recnum=8659#pic
  • http://radiopaedia.org/articles/phthisis-bulbi
  • http://www.pathologyoutlines.com/topic/eyeglobephthisisbulbi.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Phthisis_bulbi

Reageer op het artikel "Phthisis bulbi: Afgestorven oog door oogziekte"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 09-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Oogaandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!