Phthisis bulbi: Afgestorven oog door oogziekte

Phthisis bulbi: Afgestorven oog door oogziekte Bij phthisis bulbi, ook bekend als een afgestorven oog, heeft een patiënt een gekrompen oogbol met atrofische en ongeorganiseerde intra-oculaire structuren. Dit vloeit voort uit een verscheidenheid van ernstige oogaandoeningen. Dystrofische calcificatie is gebruikelijk. Oorzaken van deze terminale oogschade omvatten trauma, infectie, uveïtis en andere ontstekingen, straling, chronische netvliesloslating en retinoblastoom. De oogbol werkt niet waardoor de patiënt blind is in dat oog. De behandeling verloopt erg moeilijk en veelal krijgt de patiënt uiteindelijk een oogprothese.

Oorzaken phthisis bulbi

Uveïtis is de belangrijkste oorzaak van phthisis, gevolgd door een oogtrauma en een infectie. Een diffuse ontsteking, straling, een chronische netvliesloslating, retinoblastoom (medische term voor "netvlieskanker"), een zware behandeling van glaucoom en een auto-immuunziekte (zoals bijvoorbeeld de ziekte van Behçet) leiden mogelijk eveneens tot phthisis. Zelfs een complicatie van oogchirurgie leidt mogelijk tot phthisis bulbi. Het interval tussen het tijdstip van de diagnose en de ontwikkeling van phthisis is de langste bij patiënten met uveitis. Bij retinoblastoom treedt phthisis bulbi op als gevolg van tumornecrose.

Epidemiologie afgestorven oog

Er zijn in de medische literatuur geen exacte cijfers bekend rond phthisis bulbi. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten, vertoont uiteindelijk zon 2,5 tot 5% van de mensen met retinoblastoom phthisis bulbi. Verder zijn er geen gegevens te vinden over deze oogaandoening.

Symptomen

Meestal duurt het enkele jaren voordat phthisis bulbi optreedt; het afsterven van het oog is namelijk de laatste, terminale fase van het oog. De oogbol ziet er klein, gekrompen en anatomisch misvormd uit. Het oog is als het ware verschrompeld door een tekort aan kamerwater. De intra-oculaire druk (oogdruk) benadert 0 mm Hg bij een oogdrukmeting. Bijgevolg vervormt de cornea (het hoornvlies) waardoor corneaoedeem en littekens ontstaan die leiden tot de ontwikkeling van cataract (vertroebelde ooglens). Het oogvolume vermindert tot de helft of een derde van het normale oogvolume waarbij de ooglagen (sclera) verdikt zijn. Het kamerwater ontvangt te weinig voeding. Wanneer oedeem optreedt in de macula (maculaoedeem) en de oogzenuw, krijgt de patiënt problemen met zijn gezichtsvermogen. Ten slotte is een totale netvliesloslating en littekenvorming mogelijk.

Diagnose en onderzoeken oogaandoening

De oogarts doet een uitgebreid oogonderzoek. De intraoculaire structuren (oogstructuren) van phthisis bulbi zijn door klinisch onderzoek of beeldvorming lastig te identificeren. Uiteraard is wel aan de buitenkant te zien dat het oog verschrompeld is. Vaak treedt calcificatie (verkalking) op in het oog. De oogdruk is ongeveer 0 mm Hg.

Behandeling oogziekte

Het behandelen van phthisis is bijzonder moeilijk. Er is geen behandeling voorhanden voor het herstellen van het gezichtsvermogen. Een hoornvliestransplantatie is niet mogelijk omdat de voeding uit het kamerwater ontbreekt. De patiënt krijgt indien nodig een enucleatie (oog verwijderende operatie) wanneer hij bijhorende chronische pijn heeft of omwille van cosmetische redenen. Na de ingreep komt hij in aanmerking voor een oogprothese. Zo verbetert hij zijn uiterlijk voor de buitenwereld. De oogprothese bevordert eveneens de groei van de oogkasstructuur.

Belangenvereniging

In Nederland bestaat de Vereniging OOG in OOG waar mensen met phthisis bulbi terecht kunnen. Het dragen van een oogprothese is namelijk toch voor heel wat patiënten op mentaal vlak een grote stap. Bij deze organisatie kan een patiënt informatie opvragen. Daarnaast is het mogelijk om contact uit te wisselen met lotgenoten. Bovendien maakt de Vereniging OOG in OOG werk van contacten met ziekenhuizen en ocularisten (oogprothesemakers).

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leukocorie: Witte pupilreflex in het oogLeukocorie: Witte pupilreflex in het oogEnkele keren per jaar duikt een verhaal op in de media van een kind dat zijn leven te danken heeft aan Facebook. Een mam…
Knobloch-syndroom: Aandoening ogen en hersenenKnobloch-syndroom: Aandoening ogen en hersenenHet Knobloch-syndroom is een zeldzame genetische ontwikkelingsstoornis gekenmerkt door ernstige problemen met het gezich…
Enucleatie: Verwijdering van het oog uit de oogkasEnucleatie: Verwijdering van het oog uit de oogkasEnucleatie is de chirurgische ingreep waarbij de oogarts de hele oogbol en de inhoud ervan verwijdert, met behoud van de…
Floaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters zijn bewegende vliegjes, kleine zwarte puntjes of schimmige stippen, grote wolkachtige vlekken of lange, smalle…

Wolf-Hirschhorn-syndroom: OntwikkelingsstoornisWolf-Hirschhorn-syndroom: OntwikkelingsstoornisHet Wolf-Hirschhorn-syndroom ook gekend als het 4p deletiesyndroom of WHS is een uiterst zeldzame chromosomale aando…
Darmkrampen: oorzaken en behandeling krampen in de darmDarmkrampen: oorzaken en behandeling krampen in de darmDarmkrampen is een courante klacht met veel mogelijke oorzaken. Met darmkrampen worden pijnlijke samentrekkingen van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=411356
  • http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1755-3768.2011.02319.x/full
  • http://rad.usuhs.edu/medpix/parent.php3?mode=single&recnum=8659#pic
  • http://radiopaedia.org/articles/phthisis-bulbi
  • http://www.pathologyoutlines.com/topic/eyeglobephthisisbulbi.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Phthisis_bulbi
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-11-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.