Magnesiumtekort: oorzaken, klachten, diagnose en oplossingen

Magnesiumtekort: oorzaken, klachten, diagnose en oplossingen Veel mensen in de westerse wereld hebben een magnesiumtekort. Dit tekort kan zowel psychische als lichamelijke klachten veroorzaken. Heb je bijvoorbeeld last van veelvuldige stress, zwakke spieren, onverklaarbare pijnklachten, of vaak last van hoofdpijn? Een magnesiumtekort kan de oorzaak zijn! Hoe kan je een tekort van dit mineraal krijgen, wat zijn de symptomen van een magnesiumtekort en - nog belangrijker - hoe kan je het tekort verhelpen?

Inhoudsopgave


Oorzaken magnesiumtekort

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgt minimaal 20 procent van de volwassenen in West-Europa dagelijks onvoldoende magnesium binnen. Dit komt onder andere omdat voeding tegenwoordig niet voldoende magnesium bevat vanwege de grote hoeveelheden kunstmest die sinds enkele decennia worden gebruikt, door de manier van kweken en door de manier waarop onze voeding wordt verwerkt. Honderd jaar geleden bevatte een appel met schil ongeveer 29 mg magnesium, in 1963 werd er een waarde vastgesteld van precies 8 mg en anno 2015 is het minder dan 5 mg per appel.

Een andere oorzaak van een tekort aan magnesium is het volgen van een dieet voor langere tijd. Als je bezig bent met een dieet, dan krijgt je lichaam minder calorieën binnen dan het in wezen nodig heeft. Hierdoor heb je al snel een tekort aan magnesium. Tevens kan stress een oorzaak zijn van een tekort. Het magnesiumverbruik van het lichaam neemt namelijk toe naarmate het meer blootgesteld wordt aan stress. Deze stress kan mentaal of fysiek van aard zijn. Het is dus raadzaam om extra op magnesium te letten wanneer je veel sport of onder grote druk staat.

Naast bovengenoemde oorzaken, is er nog een aantal dat specifieker van aard is. Het is hierbij belangrijk om te weten dat iedere persoon echter anders reageert op bepaalde voedingsstoffen en/of situaties. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat je partner en jij dezelfde voeding binnenkrijgen, maar de ene persoon een magnesiumtekort ontwikkelt en de andere niet. De volgende zaken kunnen oorzaken zijn van een magnesiumtekort:
  • Het drinken van veel koffie
  • Het overmatig gebruik van alcohol
  • Het gebruik van veel suiker, eiwitten, vleesproducten en melkproducten
  • Het gebruik van plaspillen tegen een verhoogde bloeddruk
  • Het langdurig gebruik van maagzuurremmers
  • Het langdurig gebruik van sommige geneesmiddelen, zoals antibiotica
  • Ondervoeding en chronische diarree
  • Alvleesklier- en/of leverproblemen
  • Het langdurig gebruik van anticonceptiepillen
  • Ontgiftingskuren, zoals sapkuren
  • Zwangerschap of borstvoeding
  • Nierziekten
  • Een hoog cholesterolgehalte
  • Aderverkalking

Symptomen magnesiumtekort

Doordat een tekort aan magnesium veel uiteenlopende klachten kan veroorzaken, wordt er vaak niet direct aan een magnesiumtekort gedacht, mede doordat de klachten ook andere oorzaken kunnen hebben. Mocht je veel klachten hebben die op onderstaande lijst staan en jezelf herkennen in bovenstaande oorzaken, maar je huisarts kan de oorzaak niet vinden? Bespreek dan eens of het mogelijk is dat je een tekort aan magnesium hebt. Helaas zijn niet alle huisartsen bekend met de symptomen van tekorten aan mineralen en vitaminen. Vaak kunnen zij ook alleen magnesiumoxide voorschrijven. Dit is echter niet het juiste middel om een tekort aan te vullen! Als je huisarts je niet verder kan helpen, neem dan eens contact op met een orthomoleculaire arts.

De meest voorkomende symptomen bij een magnesiumtekort zijn:
  • Spierpijn, zwakke spieren of spiekrampen
  • Hoofdpijn en/of migraine
  • Slechte nachtrust
  • Sneller en vaker geprikkeld en geïrriteerd zijn (eventueel gecombineerd met gevoelens van vermoeidheid en lusteloosheid)
  • Stress
  • Overgevoeligheid voor licht en geluid
  • Toename van menstruatiepijn
  • Verlaagd of verdwenen libido
  • Darmklachten

Bovengenoemde klachten kunnen dusdanig heftig zijn, dat dit zelfs kan leiden tot een depressie. Indien bovenstaande klachten niet gelieerd worden aan een magnesiumtekort, terwijl er wel sprake is van een tekort, dan kan dit oplopen en kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij stressklachten die veroorzaakt zijn door een magnesiumtekort. Door het tekort ontstaan er stressgevoelens en bij een verhoogde mate van stress verbruikt het lichaam meer magnesium. Hierdoor wordt het tekort nog groter en neemt de stress nog meer toe. Bij een ernstig tekort kan er zelfs sprake zijn van hartritmestoornissen, hartkloppingen en een te lage of juist een te hoge bloedsuikerspiegel, een te lage of juist een te hoge cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk.

Diagnose

Zoals in bovenstaande tekst is beschreven, kan niet iedere arts in de reguliere geneeskunde een tekort vaststellen. Een orthomoleculaire arts kan dat in ieder geval wel.

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculair is een samenvoeging van ‘ortho’ dat goed of juist betekent en ‘moleculair’ dat slaat op de moleculen, die in onze cellen en in voeding voorkomen. Orthomoleculaire geneeskunde maakt gebruik van voedingsadviezen en aanvullingen op de voeding, met als doel de zelfgenezende processen in het lichaam te ondersteunen, bevorderen en te stimuleren.

Indien je via de reguliere geneeskunde niet geholpen kan worden, loont het zeker de moeite om met eerder vermelde klachten een bezoek te brengen aan een orthomoleculaire arts. Soms lopen mensen bijvoorbeeld jarenlang met ernstige stressklachten en blijkt bij een orthomoleculaire arts door middel van onderzoeken dat hun magnesiumgehalte te laag is, waardoor het simpelweg onmogelijk is om te ontspannen. Een orthomoleculaire arts kan dan magnesiumsupplementen voorschrijven, waardoor de mate van zowel geestelijke als lichamelijke ontspanning toeneemt.

Tekort oplossen

Wat kan een arts doen?

Een orthomoleculaire arts kan magnesiuminjecties of een infuus met magnesium geven. Dit wordt gedaan indien er sprake is van een ernstig tekort. Ook kan een arts magnesiumpillen voorschrijven. Een groot tekort is echter moeilijk op te lossen met alleen pillen, omdat het lichaam slechts een klein deel van het magnesium uit pillen op kan nemen. Vaak wordt er dan gekozen voor de combinatie van deze opties. Vraag aan de arts welke magnesiumpillen het beste bij je passen.

Wat kan je zelf doen?

Voeding
In bepaalde voeding zit een hoge concentratie magnesium. Door het eten van deze voeding kan je het tekort proberen aan te vullen. Het is hierbij echter belangrijk om te weten dat een ernstig tekort niet met alleen de juiste voeding aangevuld kan worden! Producten die veel magnesium bevatten: cacao en bittere chocolade, garnalen, sojabonen, schelpdieren, groene groenten, brood en andere graanproducten, noten, melkproducten en vlees.

Transdermale magnesium
Magnesium kan ook via de huid worden opgenomen. Zo kan je magnesiumolie direct op gespannen spieren smeren en binnen 5 minuten voelen dat deze ontspannen. Ook een voetenbadje is mogelijk: voeg per liter water 2 eetlepels magnesiumsulfaat aan het water toe en ga hier 20 minuten in zitten. Ten slotte behoort een bad met magnesium tot de mogelijkheden. Heerlijk ontspannend voor het slapengaan en na een (mid)dag van intensief lichamelijke actie, zoals tuinieren of klussen.

Tot slot: ook een te veel aan magnesium is mogelijk. Dit veroorzaakt buikpijn, diarree of braken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Peevos01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden en een magnesiumtekortPaarden en een magnesiumtekortHet mineraal magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel. Meer en meer hoor je over vermeende magnesiumtekorten bij pa…
Tekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortTekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortHoe erg is het als je een tekort aan magnesium hebt? Dit hangt onder meer af van de ernst van het magnesiumtekekort en d…
MagnesiumtekortMagnesiumtekort wordt vaak over het hoofd gezien omdat dit bijna of niet te zien is in een bloedtest, slechts 1% van het…

Een gameboyrug door urenlang de smartphone te gebruikenEen gameboyrug door urenlang de smartphone te gebruikenDe smartphone vormt een nieuwe bedreiging voor de jeugd. Na nomofobie, de gsm-arm, de iPad-schouder, slaapgebrek door sm…
Het verband tussen autisme en anorexiaHet verband tussen autisme en anorexiaOp het eerste gezicht lijkt er weinig verband te bestaan tussen de eetstoornis Anorexia Nervosa en autisme. Mensen met A…
Bronnen en referenties
  • http://www.magnesiumtekort.info
  • http://www.mbog.nl/orthomoleculaire-geneeskunde
  • http://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/voedingssupplementen-en-mineralen/mineralen-en-voeding/item68533
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.as
  • http://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/heb-ik-een-magnesiumtekort
Peevos01 (14 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.