Praktische oplossingen tegen hoofdpijn

Praktische oplossingen tegen hoofdpijn Hoofdpijn komt in verschillende vormen en maten voor. Het kan op meerdere plekken op/in je hoofd voelbaar zijn. Hiernaast kan de stekende pijn zich rondom een specifiek gebied voordoen. Dit is afhankelijk van wat voor soort hoofdpijn het is. Hoofdpijn kan incidenteel voorkomen of zelfs met regelmaat voorkomen. Het is mogelijk om medicijnen van de huisarts te krijgen wanneer de hoofdpijn regelmatig terugkomt. Meestal wordt dit veroorzaakt door migraine. Sommige medicijnen kunnen echter diverse bijwerkingen veroorzaken. Wat voor soorten hoofdpijn bestaan er en waar is de pijn voelbaar? Hoe kan je voorkomen dat je hoofdpijn krijgt?

Hoofdpijn


Hoe ontstaat hoofdpijn?

Hoofdpijn kan op verschillende manieren ontstaan. Onderzoekers hebben daarom deze kwaal in een aantal categorieën opgedeeld. Er bestaat onder andere clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn en allerlei verschillende soorten migraine. Hiernaast kan er hoofdpijn ontstaan vanwege een vocht- of zuurstofgebrek. Meestal is dit op een eenvoudige wijze te voorkomen. Het belangrijkste is om de mogelijke oorzaken te achterhalen. Vochtverlies is bijvoorbeeld een veelvoorkomend probleem.

Hoofdpijn vanwege vochtverlies

Er kan veel vochtverlies ontstaan wanneer men alcohol drinkt. Door het vochtverlies kan men uiteindelijk hoofdpijn krijgen. Het is aanbevolen om veel water te drinken wanneer men alcohol nuttigt. Hiernaast kan men last krijgen van een te hoge vochtverlies tijdens het sporten. Het komt regelmatig voor dat men tijdens het sporten hoofdpijn krijgt vanwege een combinatie van verschillende factoren. Naast vochtverlies kan er een zuurstoftekort optreden.

Hoofdpijn vanwege zuurstoftekort

Een groot aantal sporters heeft weleens last van hoofdpijn na het sporten. Dit kan namelijk ontstaan vanwege een zuurstoftekort. Hiernaast kan het ontstaan wanneer men tijdens het sporten te snel ademt. Dit wordt ook wel het "Bohr-effect" genoemd. Het zuurstoftekort ontstaat omdat de hemoglobine-eiwitten minder zuurstof vervoeren. Een andere soort hoofdpijn, genaamd "clusterhoofdpijn", uit zich juist tijdens rustmomenten.

Bron: Liss mcbovzla, Flickr (CC BY-ND-2.0)Bron: Liss mcbovzla, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Clusterhoofdpijn

Van alle hoofdpijnsoorten voelt clusterhoofdpijn het pijnlijkst aan. Gelukkig is de ziekte zeer zeldzaam. Onderzoekers hebben ontdekt dat de aandoening het meest bij mannen voorkomt. De oorzaak hiervan is echter onbekend. Meestal is de pijn die hierbij ontstaat slechts 's nachts te voelen. Deze stekende pijn is grotendeels achter het oog of bij de slaap te merken. Het is aan één zijde van het hoofd voelbaar. Dit betekent dat het aan de linkerkant of rechterkant voelbaar is. Net als migraine kan het chronisch zijn.

Migraine

Men spreekt soms van migraine wanneer men regelmatig last heeft van hoofdpijn. Volgens onderzoekers ontstaat migraine wanneer het zenuwstelsel niet naar behoren functioneert. Hierdoor vernauwen de bloedvaten die zich in het hoofd bevinden. Na verloop van tijd zetten deze bloedvaten zich uit. Een deel van de migrainepatiënten heeft last van zogenaamde "aura's". Soms spreekt men in zo'n geval van oogmigraine. Tijdens een aura ziet de patiënt allerlei visuele verschijningen. Hiernaast kan er gevoelloosheid en spraakgebrek optreden.

Hormonale migraine

Deze vorm van hoofdpijn kan vóór en tijdens de menstruatie ontstaan. Een groot gedeelte van de vrouwen heeft hier last van. Dit kan versterkt worden tijdens de overgang omdat het een direct verband heeft met de hormoonhuishouding. Naast hormonale migraine bestaat er ook kindermigraine.

Kindermigraine

Kindermigraine is een variant van migraine die bij kinderen voorkomt. De symptomen hiervan zijn echter moeilijker te herkennen dan de symptomen die bij volwassenen merkbaar zijn. Hierdoor wordt er regelmatig een verkeerde diagnose gesteld. In Nederland hebben ongeveer een kwart miljoen kinderen van onder de zestien hier last van.

Spanningshoofdpijn

Wanneer men last heeft van spanningshoofdpijn ontstaat er een drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd. Wetenschappers zijn het nog niet met elkaar eens over hoe spanningshoofdpijn precies ontstaat. Een bekende theorie is dat het door nekpijn kan ontstaan.

Bron: Ragesoss, Wikimedia Commons (GFDL)Bron: Ragesoss, Wikimedia Commons (GFDL)

Hoe voorkom ik dat ik hoofdpijn krijg?

Zorg er in eerste instantie voor dat je genoeg water en zuurstof binnenkrijgt. Drankjes zoals thee, koffie en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je uitdroogt. Het is hiernaast belangrijk om te ontspannen en licht zoveel mogelijk te vermijden. Denk er bijvoorbeeld aan om de gordijnen dicht te doen voordat je gaat slapen. Dit kan namelijk voorkomen dat er in de ochtend hoofdpijn optreedt. Soms helpt het om een natte washand tegen je hoofd te houden.

Spanningshoofdpijn verminderen

Spanningshoofdpijn is het beste te voorkomen door middel van een gezonde levensstijl. Hierbij kan men denken aan een regelmatig slaappatroon, het eten van gezond voedsel en voldoende beweging. Het helpt bijvoorbeeld om regelmatig een wandeling te maken. Hiernaast is het zeer belangrijk om voldoende te rusten. Een goede balans in je leven zorgt er namelijk voor dat stress vermindert. Met behulp van een bad en stoom is het mogelijk om te ontspannen. Een andere mogelijkheid is om de zijkanten van je hoofd te masseren terwijl je jouw ogen gesloten houdt. Spanningshoofdpijn is over het algemeen eenvoudiger te verhelpen dan migraine.

Oplossing tegen migraine

Er bestaan twee soorten medicijnen tegen migraine. Eén van deze twee soorten is gespecialiseerd in het bestrijden van de symptomen. Het andere type medicijn is bedoeld om een migraine-aanval te voorkomen. Dit medicijn is echter sterker en wordt pas voorgeschreven wanneer de patiënt meer dan twee keer per maand last heeft van een migraine-aanval.

Er zijn andere oplossingen mogelijk wanneer men last heeft van een hormonale migraine. In samenwerking met de huisarts kan men bijvoorbeeld besluiten om de pil (anticonceptie) door te slikken. Hierbij kan er vier tot maximaal zes maanden achter elkaar een stopweek ingezet worden. Wanneer té vaak achter elkaar een stopweek ingezet wordt kan het probleem echter verergeren. Naast medicijnen tegen migraine bestaan er ook medicijnen tegen clusterhoofdpijn.

Het verminderen en voorkomen van de symptomen van clusterhoofdpijn

Wanneer men last heeft van clusterhoofdpijn wordt er soms gebruikgemaakt van een zuurstofbehandeling. Hierbij krijgt de patiënt genoeg zuurstof toegediend zodat de hoofdpijn vermindert. Hiernaast bestaan er medicijnen die de bloedvaten in de hersenen vernauwen. Tijdens clusterhoofdpijn zijn deze bloedvaten namelijk opgezwollen. Er zijn tevens meerdere medicijnen op de markt die een aanval kunnen voorkomen. Echter hebben een aantal van deze pillen bijwerkingen.
© 2015 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Hoofdpijn bij kinderenHoofdpijn bij kinderenMen zou denken dat kinderen met hoofdpijn eigenlijk niet mogelijk is, maar toch komt het voor dat kinderen al op heel jo…

Bijholteontsteking behandelen met natuurlijke middelenBijholteontsteking behandelen met natuurlijke middelenAls je last hebt van ontstoken bijholtes, dan heb je klachten die lijken op een zware verkoudheid, je gezicht doet zeer…
Weill-Marchesani-syndroom (WMS): BindweefselaandoeningWeill-Marchesani-syndroom (WMS): BindweefselaandoeningHet Weill-Marchesani-syndroom is een zeldzame genetische bindweefselaandoening gekenmerkt door oog(lens)afwijkingen, een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Allspice1, Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • http://www.hoofdpijnpatienten.nl/soorten-hoofdpijn/?
 • https://www.promovendum.nl/blog/hoofdpijn-na-sporten-12-tips-om-het-te-voorkomen
 • http://www.hoofdpijnpatienten.nl/soorten-hoofdpijn/hormonale-hoofdpijn-en-hormonale-migraine/
 • http://www.hoofdpijnpatienten.nl/soorten-hoofdpijn/clusterhoofdpijn-2/?
 • http://www.excedrin.nl/wat-is-migraine/over-migraine.html
 • http://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/migraineaanval/hoe-wordt-een-migraineaanval-behandeld/item43615
 • http://gezondheid.webstein.nl/hoofdpijn/hoofdpijn-10-tips-om-ervan-af-te-komen-zonder-medicijnen/
 • http://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/clusterhoofdpijn#welke-medicijnen-worden-gebruikt-bij-clusterhoofdpijn
 • Afbeelding bron 1: Liss mcbovzla, Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Ragesoss, Wikimedia Commons (GFDL)
Island (91 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.