Praktische tips tegen een schrale neus

Praktische tips tegen een schrale neus Een schrale neus is meestal het gevolg van een verkoudheid of allergie. Tijdens de herfst- en winterperiode heeft een significant deel van de bevolking last van verkoudheid. Verkoudheid is vaak niet te voorkomen, echter kan men met een gezonde levensstijl ervoor zorgen dat de kans kleiner wordt op het krijgen van een ziekte. Er zijn bepaalde zakdoeken die men kan gebruiken om ervoor te zorgen dat de neusvleugels niet zo schraal worden. Hiernaast bestaan er producten die het herstel van de huid bevorderen zodat neusirritatie zoveel mogelijk vermeden kan worden.

Tips tegen een schrale neus


Hoe ontstaat een schrale neus?

Wanneer men last heeft van neusverkoudheid kan de neus schraal worden. Hierdoor kan de neus pijnlijk gaan aanvoelen. Dit gebeurt grotendeels omdat er in deze periode veel gesnoten wordt. Vanwege het gebruik van een zakdoek en het wrijven wordt de huid beschadigd. Hiernaast wordt de neus vochtig waarna de huid extra snel uitdroogt. Meestal is het gebied op de neusvleugels het ergst getroffen. Vaak krijgen de neusvleugels uiteindelijk een rode kleur wanneer ze geïrriteerd raken.

Het zoveel mogelijk voorkomen van een (neus)verkoudheid

Door de oorzaak weg te nemen kunt u een schrale neus voorkomen. De meeste mensen worden elke jaar weleens verkouden. Het is helaas niet mogelijk om immuun te worden tegen de vele verschillende verkoudheidsvirussen. Het is echter wel mogelijk om uw weerstand zoveel mogelijk te versterken. Hiermee verkleint men de kans op neusverkoudheid. Door de handen voor de mond en neus te houden tijdens het niezen verkleint men de kans dat anderen ziek worden. Met behulp van droge en warme kleding kan ervoor gezorgd worden dat het eigen immuunsysteem niet teveel op de proef wordt gesteld. Wanneer men juist moet niezen vanwege een allergie (bijvoorbeeld hooikoorts) is het immuunsysteem juist hyperactief. Het afweersysteem is in dit geval sterk in gang gezet om uw lichaam te beschermen. Allergische reacties zijn meestal te verminderen met medicijnen of het ontwijken van bepaald voedsel.

Handige manieren om de weerstand te versterken tegen verkoudheid

Met behulp van het eten van gezond voedsel kan men ervoor zorgen dat de weerstand in balans is. Hierdoor worden ziekteverwekkers eerder herkend en aangevallen door antistoffen. Een goede nachtrust kan eveneens helpen met het behouden van een goede gezondheid. Stress kan echter uw afweersysteem verzwakken. Zorg ervoor dat u zo min mogelijk gebruikmaakt van de spullen van iemand die verkouden is. Verkoudheid kan zich namelijk op deze manier vrij eenvoudig verspreiden.

Oplossingen tijdens een neusverkoudheid

Wanneer u eenmaal al een neusverkoudheid hebt opgelopen kunt u het beste gebruikmaken van neusdruppels en neussprays. Dit verdunt het slijm in uw neus waardoor het er zoveel mogelijk uit gaat. Mogelijk kan dit voorkomen dat u gedurende de dag te vaak uw neus snuit. Een andere manier om het vastzittende slijm los te maken is door ruim voldoende water te drinken. Men dient echter voorzichtig te zijn met deppen om te voorkomen dat de huid hierdoor beschadigd raakt.

Bron: Insidehenderson, PixabayBron: Insidehenderson, Pixabay

Het juiste gebruik van zakdoeken of tissues

Tissues zijn zakdoeken die van papier zijn gemaakt. Wanneer deze extra zacht aanvoelen hebben ze de voorkeur boven het gebruik van normale zakdoeken. Het is belangrijk om bewust te zijn van de momenten waarbij een zakdoek gebruikt wordt. Het helpt hierbij om de zakdoeken goed op te bergen. Hierdoor heeft u meer tijd om er bewust van te worden om de zakdoeken voorzichtig en niet te overmatig te gebruiken. Tevens is het bevorderlijk voor het herstel wanneer er eerst balsem op de zakdoek gesmeerd wordt. Dit komt namelijk ten goede van de huid wanneer u uw neus snuit. In sommige zakdoeken is er aloë vera aanwezig. Dit zijn stoffen van de zogenaamde aloë vera-plant die een helende werking hebben. Door deze bestandsdelen kan de huid sneller herstellen. De zakdoeken zijn meestal bij drogisterijen beschikbaar zoals de Kruidvat en Etos.

Het gebruik van zalfjes

Er bestaan diverse zalfjes en crèmes die uw huid beschermen en hydrateren. Een crème is een emulsie van water- en vetstoffen die normaal gesproken niet met elkaar gemengd kunnen worden. Dit wordt echter mogelijk gemaakt door middel van het toevoegen van een zogenaamde emulgator. Het is aangeraden om met een aantal zalfjes en/of vaseline te experimenteren. Soms komt het namelijk voor dat de huid juist uitdroogt door bepaalde stoffen die zich in een bepaald product bevinden. Men kan bijvoorbeeld een product als 'Nasumel' gebruiken als neuszalf. Hiernaast kan men 'Sudocrem' gebruiken om de schrale neus te behandelen. Sudocrem staat onder andere bekend als middel om de billen van baby's met een luieruitslag te behandelen. De stoffen die hierin zitten kunnen positief zijn voor de behandeling van een schrale huid. De effectiviteit hiervan kan echter per persoon verschillen.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkoudheid genezenVerkoudheid genezenVerkoudheid is een infectie van neus en keel die veroorzaakt kan worden door meer dan 200 verschillende zeer besmettelij…
Loopneus bij koud weerLoopneus bij koud weerEen verkoudheid kan een loopneus veroorzaken. Maar ook bij koud weer krijgen we vaak te maken met een loopneus. Dit zien…
Droge en schrale lippen: oorzaken schraalheid van de lippenDroge en schrale lippen: oorzaken schraalheid van de lippenBij schrale lippen denken veel mensen aan de winter en guur weer. Toch is het zo dat je lippen op elk moment van het jaa…
Sudocrem, voor meer dan alleen luieruitslagSudocrem, voor meer dan alleen luieruitslagSudocrem is een zalf welke je voornamelijk zal doen denken aan babyverzorging. Luieruitslag, schrale billetjes, rode en…
Schnyder kristallijn corneadystrofie in de ogenSchnyder kristallijn corneadystrofie in de ogenSchnyder kristallijn corneadystrofie is een zeldzame autosomaal dominante vorm van hoornvliesdystrofie waarbij de patiën…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Evan-Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://m.sante.nl/beauty/lijstjes-en-tips/3209/een-schrale-neus
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_(huidsmeersel)
  • http://www.bol.com/nl/m/mooi-gezond/informatiepagina-griep-en-verkoudheid/index.html
  • http://www.dokter.nl/forum/huid-haar/318135-rode-schrale-plekken-neusvleugels-en-rond-de-neus
  • Afbeelding bron 1: Insidehenderson, Pixabay
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.