Dermatofagie, het bijten op en het eten van je eigen vlees

Dermatofagie, het bijten op en het eten van je eigen vlees Veel mensen bijten op de velletjes rond hun nagels en op hun vingers, sommige mensen eten daarbij ook de losgekomen velletjes op. Deze vaak onbewuste gewoonte noem je dermatofagie en komt bij heel veel mensen voor, maar toch hoor en lees je er weinig over. Hoe komt dit? Schamen mensen zich voor deze aandoening of is het zo onschuldig dat er om die reden weinig medische vakliteratuur over te vinden is?

Dermatofagie

Dermatofagie betekent "huid eten" in het Grieks, deze benaming geeft de indruk dat mensen die dermatofaag zijn hun huid regelmatig opeten, maar in de meeste gevallen is dat niet het geval. In de regel bijt of knaagt men op de huid zonder deze door te slikken, ze eten de huid dan niet op, maar spugen deze uit. Wetenschappers hebben dan ook voorgesteld om de aandoening niet langer dermatofagie te noemen maar dermatodaxia wat "huid bijten" betekent.

Mensen die deze aandoening hebben worden ook wel "wolf-biters" genoemd, dit komt omdat wolven in gevangenschap, wanneer zijn zich vervelen of veel stress ervaren hetzelfde gedrag vertonen.

Waardoor komt dermatofagie?

Dermatofagie is een psychologische aandoening en/of een neurotische gewoonte waarbij men vaak onbewust op de eigen huid bijt en deze soms ook op eet. Personen die dit doen begonnen vaak met het bijten op hun nagels en daarna op school op de achterkanten van de potloden of hun pennen. Vaak gaan deze mensen later onbewust over in het bijten op de velletjes rond hun nagels, op hun vingers, knokkels of andere bereikbare lichaamsdelen. Door het bijten en het vele kauwen op dezelfde plek wordt de huid dik en kan deze eelt-achtig of leer-achtig aanvoelen. De huid wordt als het ware door de eigen tanden verminkt.

Dermatofagie komt bij heel veel mensen voor, maar er is weinig medische vakliteratuur over te vinden. Dit komt omdat dermatofagie over het algemeen weinig tot geen problemen geeft. Door het bijten op de huid ontstaat er vaak een verdikking en ontstaat er om die reden dan ook geen wond of zweer. Wanneer men te diep doorbijt ontstaan er soms vieze, bebloede vingers die er wel lelijk uitzien en die voor de persoon in kwestie wel wat pijnlijk kunnen zijn, maar deze wondjes zijn toch meestal vrij onschuldig en hebben vaak geen medische behandeling nodig en leiden gewoonlijk ook niet tot misvormingen. Het kauwen, knabbelen of bijten op de huid is wel slecht voor de haarzakjes in het gebied van de gebeten huid.

Mensen die aan dermatofagie lijden leven vaak een heel normaal leven. Het bijten of eten van de huid is bijna altijd ontstaan als een manier om met stress om te gaan.

Hoe kom je van dermatofagie af?

Je komt van dermatofagie af door de gewoonte te doorbreken of door de stresssituatie weg te nemen. Je kunt je handen inpakken door een tijdje handschoenen te dragen, waardoor je niet bij de huid kan komen of je kunt andere delen huid bedekken door lange mouwen of sokken te dragen. Veel mensen smeren hun handen (en/of tenen, armen) in met een crème die vies smaakt. Het insmeren van de handen of andere huid kan ook de gewoonte van het bijten vervangen door je op het smeren te richten. Op deze manier doorbreek je de gewoonte van het bijten en of kauwen. Je kunt dus bewust stoppen en je kunt dan ook van dermatofagie afkomen.

Amfibieën

Dat amfibieën vervellen is algemeen bekend. Deze amfibieën eten meestal de vervelde huid op. Dit gegeven wordt ook dermatofagie genoemd. Amfibieën doen dit voor heropname van de kostbare voedingstoffen die nog in de losgekomen huid zitten.
© 2015 - 2024 Hennymolenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dermatofagie: Psychische aandoening met bijten op de huidDermatofagie: Psychische aandoening met bijten op de huidDermatofagie (dermatodaxie) is een dwangstoornis waarbij een patiënt knaagt, kauwt of bijt of de eigen huid of deze opee…
Last van kloofjes en velletjes aan de vingersLast van kloofjes en velletjes aan de vingersKloofjes en velletjes aan de vingers zijn pijnlijk en je vingers zien er niet mooi uit. Wat kun je doen tegen kloofjes e…
Erosio interdigitalis: symptomen, oorzaak en behandelingErosio interdigitalis: symptomen, oorzaak en behandelingHeb je last van een schimmelinfectie van de huid tussen de vingers of tenen? Mogelijk heb je last van erosio interdigita…
Beauty: Wat is eelt en hoe kom je er vanaf?Beauty: Wat is eelt en hoe kom je er vanaf?Iedereen heeft in meer of mindere mate last van eelt. Niemand vindt eelt prettig dus willen we er vanaf. Daar zijn versc…

Eelt en blaren: Wat is het en hoe verzorg je het?Eelt en blaren: Wat is het en hoe verzorg je het?Vrijwel iedereen heeft er wel eens mee te maken, blaren. Je hebt net een paar fantastische nieuwe schoenen gekocht, maar…
Misofonie: agressief worden van geluiden (zoals smakken)Misofonie: agressief worden van geluiden (zoals smakken)Bijna niemand vindt het fijn als er gesmakt wordt tijdens het eten of luid getikt wordt op een toetsenbord, maar wat als…
Bronnen en referenties
  • http://www.badhabbits.eu/medisch/bijten-op-het-vlees-van-je-vingers/
  • http://motherboard.vice.com/nl/read/dermatofagie-is-de-psychologische-aandoening-waardoor-je-je-eigen-huid-eet
Hennymolenaar (25 artikelen)
Laatste update: 27-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.