Eelt en blaren: Wat is het en hoe verzorg je het?
Vrijwel iedereen heeft er wel eens mee te maken, blaren. Je hebt net een paar fantastische nieuwe schoenen gekocht, maar na een klein uurtje voel je op je voet een pijnlijke plek. Je trekt je schoenen uit en ziet dat er een blaar is ontstaan. Je loopt te lang of je schoenen zijn te groot of te klein. Er zijn eigenlijk allerlei oorzaken te vinden voor het ontstaan van blaren. Ook hebben veel mensen last van eelt, meestal is eelt niet pijnlijk, maar het ontstaan van eelt is bijna vergelijkbaar met dat van blaren.
Wat zijn blaren en hoe ontstaan ze?
Wanneer er wrijving ontstaat tussen de voet en het schoeisel dat je draagt, kan de huid rood en branderig worden. Het is de bovenste huidlaag die dan geïrriteerd raakt. Wanneer deze bovenste laag loskomt of scheurt, ontstaat er een zakje dat zicht vult met lymfevocht. Dit noemt men een blaar. Wandelaars hebben vaak last van blaren, omdat gedurende een langere tijd de voet een wrijving heeft met de schoen. Na een tijdje ontstaat er in de schoen een broeierig effect, dit zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag nog gemakkelijker loskomt van de voet. Het is overigens niet zo dat men enkel blaren krijgt bij het dragen van te kleine schoenen, ook wanneer de schoen te groot is kan er wrijving ontstaan. Bij nieuwe schoenen wordt dan ook vaak gezegd dat ze eerst even ingelopen moeten worden, om de schoen soepeler te maken, waardoor er minder snel blaren zullen ontstaan.
Ook niet iedereen heeft evenveel last van blaren, de één is er gevoeliger voor dan de ander. Iedereen heeft specifieke huidkenmerken, maar ook de vorm van je voet is doorslaggevend. Overigens krijgt men blaren niet enkel door verkeerd schoeisel te dragen, blaren kunnen ook ontstaan bij wrijving tussen tenen of wanneer je huid in contact komt met heet (kokend) water.
Hoe kun je een blaar het best verzorgen? Van doorprikken tot blarenpleisters
Maar weinig mensen weten dat je het beste niets kunt doen aan een blaar. Het is dan ook vaak erg verleidelijk om de blaar kapot te prikken en daardoor proberen te verwijderen. Het best kun je gebruik maken van speciale blarenpleisters, waardoor je de blaar gelijk beschermt tegen verdere wrijving. Ook zorg je er op deze manier voor dat er geen vuil bij de blaar kan komen, wat o.a. het ontstaan van infecties tegengaat.
Een blaar doorprikken, hoe werkt het?
Zit de blaar op een heel vervelende plek, of doet de blaar erg veel pijn, dan kun je ervoor kiezen de blaar toch door te prikken. Zorg er allereerst voor dat je handen, maar ook de huid rondom de blaar goed gereinigd zijn met water en zeep. Voor het doorprikken kun je het best gebruik maken van een steriele of ontsmette naald. Prik vervolgens met de naald in de twee uiteinden van de blaar, waarna je het vocht wat zich in de blaar heeft opgehoopt vanuit het midden naar de zijkanten kunt duwen. Het blaarvocht dep je vervolgens het best even weg met wat schone watten, waarna je de blaar kan ontsmetten.
Belangrijk is dat je zeker geen stukje huid van de blaar wegtrekt of afknipt. Plak na het doorprikken een wondpleister of gaasje bovenop de kapotte blaar. Wanneer de blaar zich opnieuw vult met vocht, herhaal je bovenstaande behandeling. Voor advies over het ontsmetten van je blaar, kun je het best even langs je apotheker gaan. Er zijn namelijk tal van ontsmettingsmiddeltjes te verkrijgen, waarbij je apotheker kan kijken wat het best bij jou past.
Heb ik een infectie?
Mocht je toch een infectie hebben opgelopen met je blaar, dan zul je de blaar met enige regelmaat moeten reinigen en ontsmetten. Een geïnfecteerde blaar kun je herkennen aan een rode huid, een warme en pijnlijke huid en troebel gelig vocht.
10 tips om blaren te voorkomen
- Maak gebruik van naadloze sokken.
- Zorg ervoor dat je schoenen goed kunnen ademen. Leren schoenen ademen bijvoorbeeld beter dan schoenen van kunststof.
- Wanneer je nieuwe schoenen hebt, kun je deze het best eerst inlopen vooraleer je er een hele dag op loopt.
- Plak gevoelige plekken op voorhand al af met speciale blarenpleisters. Voorkomen is immers beter dan genezen.
- Verwijder regelmatig eelt.
- Pas je schoenen aan naargelang de ondergrond waarop je loopt.
- Draag aangepaste sokken indien nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale sportsokken.
- Blaargevoelige plekken ontlasten kun je o.a. doen door gebruik te maken van een goede inlegzool.
- Door regelmatig gebruik te maken van een goede voetcrème, zorg je ervoor dat je voeten soepel blijven.
- Na een wandeling is het goed om je schoenen en sokken uit te doen en je voeten vervolgens af te spoelen met koud water.
Wat is eelt en hoe ontstaat het?
Je voeten zijn één van de meest belastbare onderdelen van het lichaam. De hele dag lopen, staan of springen we. Met name de voetzolen hebben hierdoor veel te verduren. Wanneer er vaak en veel druk op bepaalde delen van je voeten wordt uitgeoefend, gaat de huid zich daar beschermen tegen die druk door de voet van een dikkere huid te voorzien. Wanneer dit verdedigingsmechanisme te goed werkt, wordt de opperhuid op bepaalde plakken erg hard, dik en droog. In dit geval spreken we van eelt oftewel hyperkeratose.
Eelt ontstaat zoals gezegd door de druk die op een bepaald stuk huid wordt uitgeoefend, maar ook wrijving is een grote oorzaak van het ontstaan van eelt. De huidlagen gaan hierdoor sneller groeien waardoor ze dikker worden. Als men kijkt naar delen in de wereld waar veel mensen vaak blootsvoets lopen, zien ze dat er juist bij deze mensen een grote en dikke eeltlaag is ontstaan. Deze eeltlaag is tegelijkertijd een beschermende laag voor de voet.
Een andere oorzaak van eelt is overgewicht, waardoor je voeten meer druk en wrijving krijgen. Ook kan het doorzakken van je voorvoet, een voetafwijking of de aftakeling van het bloedvatensysteem aan de basis liggen voor het veroorzaken van eelt.
Hoe kun je het best eelt behandelen/verwijderen?
Meestal is eelt niet pijnlijk en veel mensen kiezen er dan voor om er niks aan te doen. Toch is er ook een grote groep mensen die eelt het liefst ziet verdwijnen, omdat het niet mooi is, maar ook omdat het pijnlijk kan zijn.
Doordat eelt bestaat uit een heel erg droge huid, kan het makkelijk barsten of kunnen er kloven ontstaan. Deze kloven kunnen zelfs bloeden en gaan ontsteken, uiteraard is dit erg pijnlijk. Ook kan eelt naar binnen gaan groeien, wanneer er een aanhoudende druk blijft plaatsvinden. Hierdoor kan een likdoorn ontstaan, welke ook scherpe pijnen kunnen veroorzaken. Het regelmatig nemen van een voetenbadje, waardoor de eelt weker wordt en ze eenvoudig weg te raspen of vijlen is, is een goede manier om eelt te bestrijden. Ook het regelmatig gebruik maken van een goede voetencrème houdt je voeten zacht en soepel.
Er komen steeds meer middeltjes op de markt op eelt te verwijderen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de eeltpleister. De meningen hierover zijn echter verdeeld. Voor een goed advies kun je het best langs je apotheek of pedicure gaan.
Eelt voorkomen, hoe doe je dat?
Het beste is om eelt te voorkomen, een aantal tips hiervoor zijn
- Draag goed passende schoenen.
- Draag goed passende sokken.
- Voorkom overgewicht, zodat je voeten zo min mogelijk belast worden.
- Smeer je voeten regelmatig in met een goede crème of zalf.
- Een regelmatig bezoek aan de pedicure kan helpen je voeten goed te verzorgen.