Waarom heb ik een jeukende hoofdhuid?

Waarom heb ik een jeukende hoofdhuid? Jeuk op de hoofdhuid kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door huidaandoeningen, luizen of diverse allergieën. Nadat je weet waardoor de jeuk veroorzaakt wordt, kan er gezocht worden naar een behandeling. Soms worden de verkeerde shampoos gebruikt om huidschilvering te voorkomen. Het is hierbij van belang om goed te onderzoeken met wat voor huidaandoening je te maken hebt. Wanneer je de verkeerde shampoo kiest kunnen de symptomen namelijk verergerd worden.

Jeukende hoofdhuid


Wat is jeuk?

Jeuk is een beveiligingsmechanisme van het menselijk lichaam om mogelijke indringers tegen te houden. Wanneer je jeuk hebt gebeurt er namelijk iets op de huid. Hierdoor word je door je eigen lichaam gemotiveerd om te gaan krabben. Hierbij wordt de biologische of chemische stof van de huid verwijderd. Wetenschappers dachten in het verleden dat jeuk een verminderde (of zwakkere versie) van pijn is. Dit blijkt na uitgebreid onderzoek echter onjuist te zijn.

Huidaandoeningen

Jeuk staat meestal in verband met een huidaandoening. De symptomen kunnen chronisch zijn wanneer dit genetisch bepaald is. De meeste medicijnen verminderen de symptomen omdat zij een verkoelende werking hebben. Deze medicijnen zijn bij de drogist of huisarts verkrijgbaar. Wanneer een middel veel bijwerkingen heeft, is het product meestal niet bij de drogist beschikbaar en moet het als recept bij de huisarts aangevraagd worden.

Psoriasis

Psoriasis kan erfelijk bepaald zijn. Er bestaan speciale haarlotions tegen psoriasis die de symptomen verminderen. Het is aangeraden om hiervoor eerst de aanwezige schilfers te verwijderen omdat de lotion anders geen effect heeft op de hoofdhuid. Hiervoor zijn er zalfjes beschikbaar die op recept verkrijgbaar zijn. Deze producten kunnen nadien opgehaald worden bij de apotheek. Meestal bevatten deze zalfjes zogenaamde "corticosteroïden". Dit zijn hormonen die synthetisch geproduceerd zijn. In het menselijk lichaam is de bijnierschors verantwoordelijk voor dit soort hormonen.

Roos

Wanneer je last hebt van roos ontstaat er een groot hoeveelheid schilfers op de hoofdhuid. De aanmaak en afstoting van de huidcellen gaat namelijk bij diegene tweemaal zo snel dan normaal. Deze schilfers kunnen plakkerig zijn. Dit komt vanwege de talg die zich op de hoofdhuid bevindt. Ondanks dat deze aandoening niet schadelijk is, kan het een enorme hoeveelheid jeuk veroorzaken. Er zijn echter personen die geen jeuk ervaren bij het hebben van deze aandoening. Het gebruik van een anti-roos-shampoo zorgt ervoor dat roos verdwijnt.

Schimmel

Een schimmelinfectie van de hoofdhuid is te herkennen aan de rode plekken. Deze rode plekken kunnen tevens schilferig zijn. Op deze plekken kunnen er zelfs haren afbreken waardoor er kale plekken ontstaan. Hiernaast kan je op deze plekken last krijgen van jeuk.

Een droge hoofdhuid

Wanneer je last hebt van een droge hoofdhuid ontstaan er huidschilfers. Deze schilfers zijn echter niet plakkerig zoals bij roos. Hiernaast zijn ze meestal vele malen kleiner. Wanneer een droge hoofdhuid geïrriteerd raakt kan er jeuk ontstaan. Wanneer je last hebt van een droge hoofdhuid is het van belang om géén anti-roos-shampoo te gebruiken. Deze shampoos drogen namelijk de huid uit. Wanneer er gebruikgemaakt wordt van zogenaamde sulfaten wordt de huid extra goed gereinigd. Het nadeel hiervan is dat de shampoo hierdoor agressief is en daardoor de huid uitdroogt. De meest voorkomende agressieve sulfaat is Sodium Laureth Sulfaat. Een sterkere (maar minder voorkomende) sulfaat is Sodium Lauryl Sulfaat. Deze moleculen kunnen namelijk dieper door de huid dringen. Het is aanbevolen om een shampoo aan te schaffen die een hydraterende werking heeft en deze agressieve bestandsdelen mist.

Luizen

Kinderen die zich op school of in een kinderdagverblijf bevinden komen snel in aanraking met anderen. Hierdoor is er een kans dat zij te maken krijgen met hoofdluis. Hoofdluizen verplaatsen zich namelijk van iemands hoofd naar het hoofd van een ander. Hygiëne speelt geen rol bij de verspreiding hiervan. Luizen kunnen een grote hoeveelheid jeuk teweegbrengen. Wanneer je krabt kunnen er echter infecties ontstaan.

Het verwijderen van luizen

Je kunt gebruikmaken van een luizenkam om de luizen te verwijderen. De luizen blijven namelijk tijdens het kammen op de kam waardoor ze van het haar gescheiden worden. Professionals kunnen een apparaat gebruiken dat werkt met warme lucht. Hierdoor worden de luizen en eitjes gedood vanwege de droogte die er ontstaat. Het apparaat is echter niet voor consumenten verkrijgbaar en mag alleen voor kinderen boven de vier jaar gebruikt worden.

Vlooien

Wanneer men huisdieren heeft kan men last krijgen van vlooienbeten. Een vlooienbeet is te herkennen aan de rode plekken. In het midden van deze rode plekken is er een bultje aanwezig. Tevens veroorzaken deze rode plekken jeuk.

Medicijnen tegen vlooienbeten

Er bestaan zalfjes met zogenaamde corticosteroïden (een bepaald hormoon) dat de jeuk en pijn vermindert. Hiernaast kan je levomentholcrème of mentholgel gebruiken om de jeuk te laten verdwijnen. De stoffen zorgen namelijk voor een verkoeling van de huid. Orale antihistaminica zijn middelen tegen jeuk die echter bijwerkingen hebben. Door het gebruik van deze middelen kun je namelijk vermoeid raken.

Allergie

De meeste shampoos bevatten een groot aantal verschillende stoffen die in direct (of indirect) verband kunnen staan met een allergie. Een allergie kan irritatie en jeuk veroorzaken. Een stof zoals bijvoorbeeld "Cocamide Prophyl Betaine" kan een mogelijke oorzaak zijn. Deze stof komt in shampoos en diverse badproducten voor. Het is echter niet bekend hoeveel invloed bepaalde stoffen hebben omdat hier meer wetenschappelijk onderzoek voor vereist is.
© 2016 - 2022 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor de verzorging van uw haarBeste verzorging voor uw haar. Welke shampoo, crème of masker te gebruiken bij welk haar. Hier enkele tips voor de keuze…
Droge hoofdhuid: hoe kun je dit het beste behandelenDroge hoofdhuid: hoe kun je dit het beste behandelenVeel mensen die een droge huid hebben, hebben ook last van een droge hoofdhuid. Het kan enorm gaan jeuken en door te kra…
Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op de hoofdhuid en schilfers met jeuk op je hoofd zijn veel voorkomende klachten. Korstjes op hoofdhuid kunnen…
Vette hoofdhuidVette hoofdhuidEen vette hoofdhuid komt vaker voor dan een droge hoofdhuid. Vaak is het vet duidelijk voelbaar wanneer je met de vinger…

Microcefalie - oorzaken, symptomen en behandelingMicrocefalie - oorzaken, symptomen en behandelingMicrocefalie is een ernstige aandoening van het centraal zenuwstelsel. Hierbij zijn de hersenen onvoldoende gegroeid waa…
Bijholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBijholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBijholteontsteking symptomen zijn pijn of druk in het gelaat of voorhoofd en verkoudheidsklachten. Een bijholteontstekin…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Verdy p, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.gezondheidsnet.nl/haarverzorging/jeukende-hoofdhuid
 • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/psoriasis-behaarde-hoofd.htm
 • http://www.allergieplein.nl/forum/jeuk-hoofdhuid-t819-20.html
 • http://haargeheimen.nl/allergie-voor-shampoo-met-cocamidopropyl-betaine/
 • http://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/hoofdroos
 • https://www.thuisarts.nl/hoofdschimmel/ik-heb-hoofdschimmel
 • http://vlooien.org/alles-wat-u-moet-weten-over/vlooienbeten
 • http://www.psoriasis.nl/faq/is_psoriasis_erfelijk.php
 • http://www.beauty-review.nl/nadelen-sulfaatvrije-shampoos
 • http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Vragen_en_antwoorden_over_hoofdluis
 • http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/allergie-voor-cosmetica/
Island (91 artikelen)
Laatste update: 17-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.