Lijden aan een depressie

Lijden aan een depressie Een depressie is medisch gezien een psychische aandoening, die wordt gekenmerkt door een bedrukte stemming, lusteloosheid en desinteresse. Depressies komen vaak voor, 16 tot 20 op de 100 mensen ontwikkelt in zijn leven een depressie. Daarbij gaat men er vanuit dat ongeveer een kwart van de mensen een arts bezoekt.

Oorzaken

Bij een depressie is de stofwisseling van de hersenen veranderd. De waarden van de neurotransmitters serotonine en noradrenaline zijn bij depressieve mensen lager dan bij gezonde mensen. Naast lusteloosheid leidt dit ook tot het niet in staat kunnen zijn om blijheid of tevredenheid te voelen.

Of deze stofwisselingsstoornis ook de eigenlijke oorzaak van een depressie is, is volgens de deskundigen nog niet duidelijk. Wel staat vast dat een depressie meerdere oorzaken kan hebben. Meestal zijn verschillende oorzaken van invloed, die samen leiden tot een depressie.

Zo kunnen ook lichamelijke ziektes (zoals bijv. een schildklierprobleem) of bepaalde medicijnen tot depressieve gevoelens leiden. Ook andere factoren als de wisselende seizoenen kunnen invloed hebben op je stemming. Bij sommige mensen ontstaat bijvoorbeeld een zogenoemde herfst- of winterdepressie door het gebrek aan daglicht.

Genetische factoren spelen ook een rol bij het ontstaan van een depressie. Als iemand in een familie een depressie heeft, komt het geregeld vaker voor in die familie. Men neemt dus aan dat het erfelijk is. Tenslotte zijn ook psychologische en persoonlijke omstandigheden van invloed.

Vormen van depressie

Er zijn verschillende soorten van depressies, zoals bijvoorbeeld unipolaire en bipolaire depressie, seizoensdepressie en zwangerschapsdepressie. Verder spreekt men van een depressieve periode, een chronische depressie en een depressie met onvolledige genezing.

Depressieve periode

Een depressieve periode kan herhaaldelijk optreden. Bij meer dan de helft van de mensen die de ziekte krijgen, komt het in de loop van de tijd weer terug. Tussen deze periodes kunnen jaren zitten, maar ze kunnen ook kort op elkaar komen.

Chronische depressie

Men spreekt van een chronische depressie als de symptomen langer dan twee jaar aanhouden. Een volledige genezing van de geestelijke gezondheid noemt men remissie. Deze kan achter ook onvolledig zijn. De symptomen worden dan wel minder, maar verdwijnen niet helemaal.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn een bedrukte stemming, lusteloosheid en desinteresse. Deze symptomen houden meestal heel lang aan bij een depressie. De neerslachtigheid treedt vaak zonder reden op en iemand die een depressie heeft, is ook niet op te vrolijken. Men voelt zich vaak angstig, hulpeloos en er is een gevoel te moeten huilen. Er is vaak een toestand van gevoelloosheid, innerlijke leegte en onrust.

Mensen die aan een depressie lijden, denken vaak dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de oorzaak. De aandoening wordt ook vaak als een gevolg van persoonlijk falen gezien. Patiënten worden dan ook vaak geplaagd door schuldgevoelens en voelen zich minderwaardig. Ook treden er regelmatig concentratiestoornissen op. Patiënten spreken van vergeetachtigheid en verminderd denkvermogen. Spreken en denken kan moeilijk worden en gedachtes over dood en zelfmoord treden op de voorgrond.

Karakteristiek voor een depressie zijn veranderingen van het bioritme. Er ontstaan slaapstoornissen, meestal wordt men voortijdig wakker, waardoor met gaat malen en piekeren. De stemming hangt ook van het tijdstip af. Depressieve gevoelens zijn meestal het sterkst aan het begin van de dag, tegen de middag wordt het doorgaans minder. Tenslotte kan een depressie tot een verminderde eetlust, verminderde zin in seks en lichamelijke klachten als o.a. hoofdpijn, rugpijn en druk op de borst leiden.

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt door een geschoold arts gesteld, na een uitvoerig gesprek. Men spreekt van een depressie wanneer men lijdt aan meerdere symptomen, over langere tijd. Bij patiënten met een depressie is meestal het evenwicht van bepaalde stoffen in de hersenen verstoord. Gebaseerd op een gesprek met een arts wordt een therapie vastgesteld. Meestal bestaat dit uit medicijnen en psychotherapie.

Prognose

Een depressie is over het algemeen goed te behandelen. De combinatie van medicijnen en psychotherapie kan vooral de duur en vorm van de depressie verminderen. Echter blijkt uit onderzoek dat ongeveer de helft van de mensen die een depressieve periode beleeft, in de daaropvolgende tien jaar weer depressieve symptomen krijgt.

Bij mensen met zware en langdurige depressies bestaat heel vaak een doodswens. Het aantal zelfmoordgevallen is bij deze groep mensen beduidend hoger dan bij de rest van de bevolking. Mensen met zelfmoordgedachten moeten dan ook zeer goed in de gaten gehouden worden.
© 2016 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Behandeling depressie: Hoe kun je depressiviteit behandelen?Veel mensen lijden aan een depressie maar zijn zich niet bewust dat hun klachten hieruit voortkomen. Niet tot activiteit…
Depressieve gevoelens: wat kun je eraan doen?Een sombere bui. Nergens zin in hebben. De balen hebben van alles hebben en iedereen. Het liefst weg willen kruipen. Een…

Hermansky-Pudlak-syndroom: Afwijkingen ogen, huid en bloedHermansky-Pudlak-syndroom: Afwijkingen ogen, huid en bloedBij het Hermansky-Pudlak-syndroom, dat bestaat uit negen subtypes, heeft een patiënt oculocutaan albinsme. Dit is een oo…
Kniest-dysplasie: Craniofaciale afwijkingenKniest-dysplasie: Craniofaciale afwijkingenBij Kniest-dysplasie heeft een patiënt dwerggroei in combinatie met afwijkingen aan het skelet, de ogen en de oren. Teve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Counselling, Pixabay
  • http://www.korrelatie.nl/onderwerpen/depressie, bezocht op 12-01-2016
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/depressie/item31830, bezocht op 12-01-2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Depressie_(klinisch), bezocht op 12-01-2016
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.