Lijden aan een depressie
Een depressie is medisch gezien een psychische aandoening, die wordt gekenmerkt door een bedrukte stemming, lusteloosheid en desinteresse. Depressies komen vaak voor, 16 tot 20 op de 100 mensen ontwikkelt in zijn leven een depressie. Daarbij gaat men er vanuit dat ongeveer een kwart van de mensen een arts bezoekt.
Oorzaken
Bij een depressie is de stofwisseling van de hersenen veranderd. De waarden van de neurotransmitters serotonine en noradrenaline zijn bij depressieve mensen lager dan bij gezonde mensen. Naast lusteloosheid leidt dit ook tot het niet in staat kunnen zijn om blijheid of tevredenheid te voelen.
Of deze stofwisselingsstoornis ook de eigenlijke oorzaak van een depressie is, is volgens de deskundigen nog niet duidelijk. Wel staat vast dat een depressie meerdere oorzaken kan hebben. Meestal zijn verschillende oorzaken van invloed, die samen leiden tot een depressie.
Zo kunnen ook lichamelijke ziektes (zoals bijv. een schildklierprobleem) of bepaalde medicijnen tot depressieve gevoelens leiden. Ook andere factoren als de wisselende seizoenen kunnen invloed hebben op je stemming. Bij sommige mensen ontstaat bijvoorbeeld een zogenoemde herfst- of winterdepressie door het gebrek aan daglicht.
Genetische factoren spelen ook een rol bij het ontstaan van een depressie. Als iemand in een familie een depressie heeft, komt het geregeld vaker voor in die familie. Men neemt dus aan dat het erfelijk is. Tenslotte zijn ook psychologische en persoonlijke omstandigheden van invloed.
Vormen van depressie
Er zijn verschillende soorten van depressies, zoals bijvoorbeeld unipolaire en bipolaire depressie, seizoensdepressie en zwangerschapsdepressie. Verder spreekt men van een depressieve periode, een chronische depressie en een depressie met onvolledige genezing.
Depressieve periode
Een depressieve periode kan herhaaldelijk optreden. Bij meer dan de helft van de mensen die de ziekte krijgen, komt het in de loop van de tijd weer terug. Tussen deze periodes kunnen jaren zitten, maar ze kunnen ook kort op elkaar komen.
Chronische depressie
Men spreekt van een chronische depressie als de symptomen langer dan twee jaar aanhouden. Een volledige genezing van de geestelijke gezondheid noemt men remissie. Deze kan achter ook onvolledig zijn. De symptomen worden dan wel minder, maar verdwijnen niet helemaal.
Symptomen
De meest voorkomende symptomen zijn een bedrukte stemming, lusteloosheid en desinteresse. Deze symptomen houden meestal heel lang aan bij een depressie. De neerslachtigheid treedt vaak zonder reden op en iemand die een depressie heeft, is ook niet op te vrolijken. Men voelt zich vaak angstig, hulpeloos en er is een gevoel te moeten huilen. Er is vaak een toestand van gevoelloosheid, innerlijke leegte en onrust.
Mensen die aan een depressie lijden, denken vaak dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de oorzaak. De aandoening wordt ook vaak als een gevolg van persoonlijk falen gezien. Patiënten worden dan ook vaak geplaagd door schuldgevoelens en voelen zich minderwaardig. Ook treden er regelmatig concentratiestoornissen op. Patiënten spreken van vergeetachtigheid en verminderd denkvermogen. Spreken en denken kan moeilijk worden en gedachtes over dood en zelfmoord treden op de voorgrond.
Karakteristiek voor een depressie zijn veranderingen van het bioritme. Er ontstaan slaapstoornissen, meestal wordt men voortijdig wakker, waardoor met gaat malen en piekeren. De stemming hangt ook van het tijdstip af. Depressieve gevoelens zijn meestal het sterkst aan het begin van de dag, tegen de middag wordt het doorgaans minder. Tenslotte kan een depressie tot een verminderde eetlust, verminderde zin in seks en lichamelijke klachten als o.a. hoofdpijn, rugpijn en druk op de borst leiden.
Diagnose en behandeling
De diagnose wordt door een geschoold arts gesteld, na een uitvoerig gesprek. Men spreekt van een depressie wanneer men lijdt aan meerdere symptomen, over langere tijd. Bij patiënten met een depressie is meestal het evenwicht van bepaalde stoffen in de hersenen verstoord. Gebaseerd op een gesprek met een arts wordt een therapie vastgesteld. Meestal bestaat dit uit medicijnen en psychotherapie.
Prognose
Een depressie is over het algemeen goed te behandelen. De combinatie van medicijnen en psychotherapie kan vooral de duur en vorm van de depressie verminderen. Echter blijkt uit onderzoek dat ongeveer de helft van de mensen die een depressieve periode beleeft, in de daaropvolgende tien jaar weer depressieve symptomen krijgt.
Bij mensen met zware en langdurige depressies bestaat heel vaak een doodswens. Het aantal zelfmoordgevallen is bij deze groep mensen beduidend hoger dan bij de rest van de bevolking. Mensen met zelfmoordgedachten moeten dan ook zeer goed in de gaten gehouden worden.