Keelpijn: wat zijn de oorzaken en hoe kom ik er vanaf?

Keelpijn: wat zijn de oorzaken en hoe kom ik er vanaf? Keelpijn kan op verschillende manieren ontstaan. Meestal wordt deze kwaal veroorzaakt door ziekteverwekkers. Hoe kan de kans op het krijgen van keelpijn verminderd worden? Vooral in de wintermaanden is er een verhoogde kans op het krijgen van deze aandoening. Er bestaan allerlei medicijnen en hulpmiddelen om de keelpijn te verzachten. Wanneer moet er een huisarts geraadpleegd worden?

Keelpijn


Waardoor ontstaat er keelpijn?

Keelpijn kan vanwege bacteriën of virussen ontstaan. De wetenschappelijke benaming voor keelpijn vanwege een besmetting met een virus is 'pharyngitis'. De verschillende typen virussen hebben ieder hun eigen manier om iemand te kunnen besmetten. Sommige virussen dringen via de keel of neus door, terwijl andere virussen verder in de luchtwegen iemand besmetten. Hierdoor ontstaat er een ontsteking in het desbetreffende gebied.

Het belang van een sterke weerstand

De ziekteverwekkers maken de meeste kans om iemand te besmetten wanneer de weerstand van diegene zwak is. Dit is meestal tijdens koude periodes of wanneer iemand al last heeft van een andere ziekte. Het verkoudheidsvirus is tevens de meest voorkomende oorzaak van keelpijn.

Overige oorzaken van keelpijn

Naast verkoudheid kan deze aandoening veroorzaakt worden vanwege streptokokken. Deze ziekte staat ook wel bekend als "angina" of "streptococcus" en is te herkennen aan de witte of gele plekken in de keel en/of op de amandelen. Dit zijn de plekken die ontstoken zijn. Het virus dat hiervoor verantwoordelijk is heeft de vorm van een ketting. Hiernaast kan (lucht)verontreiniging zoals rook problemen opleveren. Bij ongeveer een derde van de gevallen blijft het onduidelijk wat de oorzaak is.

Wat zijn de symptomen van keelpijn?

Keelpijn kan ervoor zorgen dat slikken moeilijker gaat. Tijdens het slikken kun je tevens een pijnlijk gevoel krijgen. Het vastzittend slijm zorgt namelijk voor het gevoel dat er een brok in je keel zit. Hiernaast voelt de keel van binnen dik aan. De lymfeklieren zijn namelijk opgezet en kunnen tegelijk gevoelig zijn. Soms kan er sprake zijn van een verhoogde lichaamstemperatuur.

Hoe kom ik van mijn keelpijn af?

Keelpijn geneest over een langere periode meestal vanzelf (meestal na een week). Er bestaan echter manieren om de symptomen te verminderen. Het verkoelen van de keel behoort tot één van de eenvoudigste oplossingen.

Het verkoelen van de keel

Door middel van koud water kun je de keel op een eenvoudige wijze verkoelen. Hiernaast is het aanbevolen om waterijsjes te eten zodat het desbetreffende gebied verdoofd wordt. Het is óók mogelijk om de keel op de juiste manier te verwarmen door thee te drinken. Kamille thee met honing kan ervoor zorgen dat je minder last begint te krijgen.

Het gebruik van zout

Zout water kan eveneens een positieve werking hebben op de keel. Het is echter minder smakelijk waardoor de meeste personen voor een andere oplossing kiezen. Door te gorgelen hoef je de substantie echter niet op te drinken om hetzelfde effect te krijgen. Het is aanbevolen om deze methode te hanteren om misselijkheid te voorkomen.

Zuigtabletten

Er bestaan allerlei verschillende soorten zuigtabletten met allemaal hun eigen werking. Ze kunnen bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de keel gesmeerd wordt. Deze tabletten kunnen verder slechts uit zoet- en geurstoffen bestaan. Hiernaast zijn er zuigtabletten op de markt die actief infecties van bacteriën of schimmels bestrijden. In het algemeen zorgen de tabletten ervoor dat je beter kunt slikken en hierbij minder pijn voelt. Zuigen op een zuurtje of dropje kan eveneens helpen. Hiernaast kun je water drinken met hierin een theelepeltje zout.

Bron: COMSALUD, Flickr (CC BY-2.0)Bron: COMSALUD, Flickr (CC BY-2.0)
Ernstige gevallen van keelpijn
In ernstige gevallen kan er gebruikgemaakt worden van pijnstillers. Hiervoor kun je bijvoorbeeld paracetamol, ibuprofen of een zetpil gebruiken. Een zetpil is meestal handig wanneer je moeite hebt met het inslikken van de medicijnen. Het is belangrijk om een huisarts te bezoeken wanneer je hiernaast last hebt van koorts en steeds zieker dreigt te worden. Hiernaast hoort deze aandoening na tien dagen over te zijn. De huisarts heeft de mogelijkheid om jou een kuur te geven.

Het gebruik van antibiotica
In enkele gevallen wordt er antibiotica voorgeschreven. Hierbij moet de keelpijn zeer ernstig zijn. Hiernaast wordt het voorgeschreven wanneer het gevaar bestaat dat de ontsteking verergert en zich zelfs verspreidt. Antibiotica heeft echter niet de mogelijkheid om een verkoudheidsvirus te bestrijden. Hier is namelijk nog geen medicijn voor uitgevonden.

Hoe kan ik keelpijn voorkomen?

Een goede weerstand kan de kans op keelpijn verkleinen. Vooral tijdens de winter wordt onze weerstand op de proef gesteld. De koude lucht kan zelfs het effect versterken. Het is in deze periode belangrijk om je warm te kleden. Hiernaast kan kleding die vochtig is geraakt je weerstand beïnvloeden. Door middel van het eten van gezond voedsel kan de weerstand versterkt worden. Een gevarieerd dieet is eveneens nodig om de weerstand op orde te houden. Hiernaast is het belangrijk om dagelijks een voldoende hoeveelheid nachtrust te hebben gehad. Hoe meer je slaapt hoe sterker je weerstand wordt. Overbelasting van de stembanden kan eveneens keelpijn veroorzaken.

Stemgebruik

Sommige personen krijgen last van deze aandoening wanneer zij hun stem verkeerd gebruiken. Dit kan voorkomen worden door de juiste stemtechnieken te gebruiken. Schreeuwen kan ook een negatief invloed hebben op de keel. Fluisteren lijkt een oplossing te zijn maar dit is echter niet zo. Fluisteren kan zelfs de symptomen verergeren in plaats van verminderen.
© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandWat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandBijna iedereen heeft er wel eens last van, keelpijn. Vooral wanneer het september, oktober, november en december is hebb…
Keelpijn en wat je er zelf aan kunt doenKeelpijn en wat je er zelf aan kunt doenBij keelpijn heb je meestal last van een rauwe keel en doet het vooral pijn bij het slikken. Meestal is er sprake van ee…
Wat kun je zelf doen in geval van keelpijnWat kun je zelf doen in geval van keelpijnKeelpijn ontstaat vaak als je verkouden bent. Meestal is er dan sprake van een virus die zowel de verkoudheid als keelpi…
Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijnPijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijnIn de koude winterperiode verschijnt bij veel mensen die vervelende keelpijn weer op het voorplan. Het immuunsysteem wor…

Ehlers-Danlos syndroom (EDS): hypermobiliteit, rekbare huidEhlers-Danlos syndroom (EDS): hypermobiliteit, rekbare huidHet syndroom van Ehlers-Danlos of het Ehlers-Danlos syndroom (EDS) is de benaming voor een groep erfelijke bindweefselaa…
Traankliertumor: Goedaardige en kwaadaardige tumorenTraankliertumor: Goedaardige en kwaadaardige tumorenBij een traankliertumor heeft een patiënt een tumor in één van de klieren die verantwoordelijk zijn voor de traanproduct…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PDPics, Pixabay
  • http://zelfzorg.nl/keelpijn
  • http://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/tips-tegen-keelpijn
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Streptokokken
  • http://www.avogel.nl/Indicaties/Griep-verkoudheid-special/keelontsteking.php
  • http://www.nhs.uk/conditions/Sore-throat/Pages/Introduction.aspx
  • Afbeelding bron 1: COMSALUD, Flickr (CC BY-2.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.